Intervențiile de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Polisano, decontate din fondul de asigurări de sănătate

28 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Clinica Polisano din Sibiu este singura unitate medicală privată din țară în care se efectuează astfel de operații.

 

Începând cu luna aceasta, copiii cu afecțiuni cardiace care vor fi operați la clinica privată Polisano, din Sibiu, vor beneficia de decontarea intervenției de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), după cum a precizat directorul casei județene, Vasile Spinean.

Clinica se numără printre puținele centre din țară în care se efectuează intervenții de chirurgie cardiovasculară pediatrică, fiind în același timp singurul centru privat. Din echipa de chirurgi cardiovasculari a clinicii face parte și actualul ministru al sănătății, Victor Costache, care a efectuat numeroase intervenții în cazul pacienților copii, și care a atras atenția în numeroase rânduri că peste o mie de copii mor, anual, în România, din cauza malformațiilor cardiace, pentru că nu au șansa de a fi operați.

În cazul clinicii private, intervențiile de chirurgie cardiovasculară pediatrică au fost efectuate până acum cu sprijinul fundației Polisano, care a suportat mare parte din costurile necesare, în condițiile în care operațiile nu erau decontate de CNAS.  Atât actualul ministru, cât și alți specialiști din domeniu au declarat, cu diferite ocazii, că este nevoie ca statul să deconteze și intervențiile efectuate în mediul privat, în condițiile în care numărul de centre si specialiști din sistemul public este foarte mic, în raport cu nevoile reale.

 

Directorul CJAS Sibiu a menționat că instituția va deconta doar costurile intervențiilor chirurgicale, nu și pe cele ale spitalizării. Costurile pentru cazarea și hrana pacienților se vor plăti de către părinți, iar la acest capitol este mai mult ca sigur că fundația Polisano va continua să se implice, având în vedere că mulți pacienți provin din familii cu posibilități materiale scăzute. Fiind degrevată însă de costurile aferente intervenției chirurgicale, care vor fi decontate de CNAS, fundația își va putea folosi resursele financiare pentru a suporta cheltuielile de cu cazarea și hrana mai multor copii internați pentru a li se repara inimioarele și a fi astfel salvați.

Până acum, în clinica privată din Sibiu au fost operați peste 100 de copii cu afecțiuni cardiace, pentru cele mai multe dintre cazuri, fundația Polisano făcând rost de sponsorizări, pentru a suporta costurile aferente.

Despre posibilitatea decontării operațiilor efectuate aici se vorbea încă din primăvara anului trecut, directorul CJAS declarându-se un susținător al acestei inițiative.

 

O astfel de intervenție efectuată la clinica Polisano costă între 5.000 și 8.000 de euro, în timp ce în clinicile din străinătate prețurile variază între 25.000 și 30.000 de euro. În România, aproximativ 3.000 de copii au nevoie, anual, de acest gen de intervenții, însă centrele de profil din țară nu reușesc să efectueze decât circa 600 de operații într-un an, un număr mare de pacienți fiind operați în clinici din străinătate, cu costuri mult mai mari, în timp ce alții nu supraviețuiesc, în lipsa tratamentului chirurgical de care au nevoie.

În țară există doar două centre specializate în chirurgia cardiovasculară pediatrică, la Cluj și la Târgu Mureș, însă numărul de specialiști este insuficient, astfel că nu pot efectua foarte multe intervenții.

Operații de chirurgie cardiovasculară pediatrică mai sunt efectuate și în alte centre din țară, însă acestea au loc doar sporadic, neputându-se vorbi de o activitate constantă în acest domeniu. Astfel de exemple întâlnim la spitalele Grigore Alexandrescu și Marie Curie din București, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași și la clinica Polisano, singura unitate medicală privată în care se fac astfel de intervenții.  Din primăvara anului viitor, intervenții de chirurgie cardiovasculară pediatrică ar putea avea loc și la Timișoara, printr-un parteneriat între Institutul de Boli Cardiovasculare și clinica San Donato din Italia.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*