O nouă campanie de operații gratuite, în beneficiul copiilor cu malformații cardiace

15 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Intervențiile au loc în cadrul spitalului Polisano din Sibiu și sunt efectuate pro bono de echipe de echipe medicale din România, Germania, Anglia și Suedia.

 

Odată cu această săptămână a debutat o nouă misiune medicală în sprijinul copiilor cu malformații cardiace grave, operați gratuit, zilele acestea, de echipe internaționale de medici, în cadrul spitalului Polisano din Sibiu. O astfel de acțiune nu mai constituie de mult o premieră pentru clinica din Sibiu  unde au loc periodic astfel campanii, cu sprijinul fundației Polisano. De această dată, organizatorii beneficiază de sprijin și din partea MedLifeAllianz-Ţiriac Asigurări şi NEPI, care au asigurat tot suportul material și logistic necesar, pentru ca pacienții să poată fi operați gratuit, mai ales ținând cont de faptul că aceștia provin din familii cu situații materiale modeste și din medii defavorizate.

Campania se desfășoară pe parcursul întregii săptămâni, fiind programate 11 intervenții chirurgicale pentru corectarea malformațiilor cardiace, primul pacient din cei 11 selectați fiind operat în cursul zilei de ieri. Este vorba de o fetiță în vârstă de șase luni, diagnosticată cu canalul atrioventricular comun complet – o malformație cardiacă gravă. Totodată pacienta suferă și de sindrom Down, iar până acum fusese refuzată de alte clinici din țară, operația fiind considerată a fi prea riscantă.

 

Printre pacienții care vor mai fi operați până la sfârșitul săptămânii se mai numără și un băiat de 9 ani care a fost depistat cu defect septal atrial, cu ocazia unei caravane medicale desfăşurate într-o zonă defavorizată, precum și un alt copil de 8 ani, abandonat de părinți și aflat într-un centru de plasament, cu handicap neurologic și un diagnostic de persistenţă de canal arterial.

Pe lângă echipa de medici și asistenți români coordonată de chirurgul Victor Costache, seful secției ce Chirurgie cardiovasculară și toracică din cadrul spitalului Polisano, la campanie mai participă medici și personal medical auxiliar din Germania, Anglia și Suedia, care s-au deplasat special în România și operează pro bono.

Campania face parte din programul „Inimi Sănătoase pentru Copii”, derulat la nivelul clinicii din Sibiu, cu implicarea fundației Polisano, prin care se dorește să se dea o șansă la viață cât mai multor copii născuți cu malformații cardiace grave, proveniți din familii cu venituri modeste sau din medii defavorizate.

 

Directorul executiv al fundației Polisano, Cătălina Costache, a precizat că programul își propune și reducerea mortalității cauzate de bolile cardiovasculare, în condițiile în care România ocupă primul loc în Europa la acest capitol, înregistrând cele mai multe decese provocate de aceste afecțiuni. Media la nivel național este de 108,9 decese la suta de mii de locuitori, în timp ce la nivelul Uniunii Europene se înregistrează o medie de doar 43,8 decese la o suta de mii de locuitori. Statisticile mai indică faptul că, anual, în România se nasc 1.500 de copii cu malformații cardiace, iar numărul acestora este în creștere.

„Prin acest program, alături de partenerii noştri de la MedLife, ne dorim să schimbăm aceste statistici şi să dăm şansa unui număr cât mai mare de copii să se facă bine. Totodată, în acest program vor asista mai mulţi medici din ţară pentru a învăţa tehnicile noi practicate. În felul acesta, vrem sa extindem numărul de specialişti pentru a face bine şi mai multe inimi, acasă, în România”, a mai declarat Cătălina Costache.

 


Adaugati un comentariu


 

*