Încep tratativele pentru construirea primului parc științific și tehnologic în domeniul medical

15 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Asociația LifeTech City din Târgu Mureș va organiza, în zilele următoare, prima dezbatere publică pe această temă, proiectul beneficiind de sprijinul administrației locale.

 

Municipiul Târgu Mureș ar putea găzdui primul parc științific și tehnologic în domeniul medical, al științelor vieții și al medicinei informatice din România. Un proiect în acest sens începe să prindă contur la inițiativa asociației LifeTech, înființată în urmă cu șapte ani cu sprijinul primăriei din Târgu Mureș. Cel mai recent proiect al asociației vizează construirea acestui parc științific și tehnologic, obiectiv ce va constitui o premieră pentru medicina și cercetarea medicală românească. În acest sens, joi, 17 ianuarie, la Primăria Târgu Mureș va avea loc o primă ședință la care sunt invitați specialiști din domeniul medical și din sectorul tehnologic, precum și reprezentanți ai autorităților și altor entități interesate de proiect, ocazie cu care se va discuta despre oportunitatea construirii unui astfel de parc științific și tehnologic.

În invitația adresată participanților, inițiatorii fac și o scurtă prezentare a proiectului, precizând că acesta se va constitui printr-o asociere în participațiune între o instituție de învățământ superior sau o unitate de cecetare-dezvoltare (cel mai probabil UMFST Târgu Mureș) și regii autonome, companii naţionale, societăţi comerciale, administraţia publică locală, asociaţii patronale sau profesionale, persoane fizice, investitori români sau străini, pe de altă parte.

 

Administrația locală din Târgu Mureș și-a exprimat deja tot sprijinul pentru acest proiect, fiind identificată deja și axă prioritară prin care se poate obține o finanțare europeană prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014-2020. De altfel, o primă scrisoare de intenție a fost trimisă în acest sens de Consiliul Local Târgu Mureș către Agenția de Dezvoltare Regională, fondurile solicitate fiind în cadrul axei prioritare destinate promovării transferului tehnologic.

Acțiunile de transfer tehnologic identificate până acum la nivelul asociației LifeTech City includ și brevete de invenție obținute pentru produsele create în urma activităților de cercetare desfășurate, membrii comunității având patentate o serie de invenții, ceea ce constituie un avantaj pentru viitoarea structură a parcului științific și tehnologic pe care doresc să îl înființeze.

 

Proiectul urmărește mai multe obiective, printre care dezvoltarea potențialului științific, tehnologic și economic la nivel regional, atragerea companiilor străine pentru a investi în activități de transfer tehnologic și stimularea agenților economici pentru participarea activă a sectorului privat la dezvoltarea și valorificarea cercetării și inovării, prin realizarea unor produse comerciale de înaltă tehnicitate. Totodată, se urmărește și integrarea studenților și absolvenților instituțiilor de învățământ superior în mediul socio-economic, precum și stimularea inițiativei instituțiilor de învățământ superior acreditate și a unităților de cercetare-dezvoltare, pentru atragerea de noi surse de finanțare sau orientarea universităților acreditate și a unităților de cercetare spre mediul economic și social.

Stimularea potențialului inovativ și tehnico-științific al personalului academic, universitar, al cercetătorilor și al studenților, crearea de noi locuri de muncă în domeniul tehnologiilor avansate, valorificarea pe piață a rezultatelor cercetării românești, stabilizarea specialiștilor cu performanțe profesionale în domeniile cercetării și învățământului superior, formarea tinerilor pentru activitatea de cercetare și atragerea de fonduri private în învățământ și cercetare, sunt, de asemenea, enumerate printre obiectivele proiectului.

 


Adaugati un comentariu


 

*