Noua șefă a ANMDM se laudă, pacienții cer lămuriri

16 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

La două luni de la preluarea mandatului, aceasta spune că numărul dosarelor de evaluare finalizate l-a depășit cu mult pe cel înregistrat de la începutul anului 2018, însă asociațiile de pacienți cer lămuriri suplimentare.

 

Prin intermediul unui comunicat intitulat sugestiv „Două luni cât zece!”, Adriana Cotel, noul președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) prezintă bilanțul activității instituției în cele două luni care au trecut de când a preluat conducerea agenției. Datele menționate sugerează că în această perioadă s-a lucrat mult mai eficient decât în restul anului 2018, iar bilanțul face referire la ultimele două luni ale anului trecut. În această perioadă, șefa ANMDM susține că, așa cum cum sugerează și titlul comunicatului, eficiența activității a crescut, în intervalul de timp analizat înregistrându-se rezultate mult mai bune decât în primele 10 luni din an, atunci când la conducerea ANMDM se afla medicul Alexandru Velicu.

„După cum am anunțat la începutul lunii noiembrie, odată cu preluarea mandatului, am demarat un proces amplu de eficientizare în cadrul agenției, urmărind, în primă fază, îmbunatațirea comunicării și a termenului de finalizare a lucrărilor aflate în diferite stadii de evaluare”, precizează Adriana Cotel în comunicat.

 

Adriana Cotel

Prin urmare, la finele anului trecut, ANMDM reușise, pe parcursul celor două luni, să finalizeze peste 300 de dosare de evaluare, având ca obiect atât emiterea autorizaţiilor de punere pe piaţă prin procedura naţională şi prin procedurile europene de autorizare a unor medicamente noi, cât și radierea cererilor pentru care s-a depăşit termenul de un an de răspuns la solicitări.

În acest fel, se menționează în comunicat, s-a înregistrat o creștere de peste cinci ori a numărului de lucrări finalizate, față de perioada ianuarie – octombrie 2018. Au fost finalizate, în medie, 48 de dosare lunar, pentru procedura națională, față de nouă dosare pe lună, câte se finalizau anterior preluării mandatului de către noul președinte. „Aceste rezultate au la bază măsurile interne de eficientizare implementate de noua conducere a agenţiei, prin echilibrarea volumului de muncă între diferitele structuri, şi fac parte din strategia de optimizare continuă a activităţii”, mai menționează Adriana Cotel.

Documentul a fost publicat și pe pagina oficială a agenției și pe Facebook, iar primele comentarii la postarea respectivă au venit din partea reprezentanților unor organizații care apără drepturile pacienților și care cer lămuriri suplimentare în legătură cu dosarele finalizate.

 

Astfel, Nicoleta Vaia, președintele asociației Suport Mastocitoza România se interesează de stadiul cercetărilor în legătură cu un caz de distribuire ilegală de Cromoglicat – un medicament necesar în tratamentul pacienților cu mastocitoză. „Nu am primit niciun răspuns cu privire la distribuirea ilegală de Cromoglicat; un om a luat 450 de cutii donate de la Farmacia Academiei, care erau pentru noi – da, se poate – apoi, la 35 de grade, umbla cu ele în geantă să le dea bolnavilor” – precizează aceasta.

La rândul său Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune solicită ANMDM publicarea unei liste cu cele peste 300 de dosare finalizate și se interesează de „soarta” a cinci molecule pentru HTA (hipertensiune arterială) avizate favorabil încă din august și încă nepublicate în HG 720. „Puteți posta o listă a dosarelor finalizate? Sunt finalizate și dosare de evaluare HTA? Dar avizul pentru publicarea în HG 720 a celor 5 molecule avizate favorabil de HTA în august 2018? S-au mai aprobat studii clinice?” – sunt întrebările adresate de Rozalina Lăpădatu care, într-o altă postare pe pagina sa, mai precizează: „ANMDM se laudă! Eu aș prefera să muncească cu spor și să o lase mai moale cu lauda. Avem 5 molecule avizate favorabil HTA în august 2018 și nepublicate în HG 720. Avem dosare de medicamente depuse pentru evaluare HTA cu mai mult de 14 luni în urmă. Iar de studii clinice nu mai vorbesc, pentru că îmi crește tensiunea și mă întreb dacă suntem proști sau suntem proști…”.

 


Adaugati un comentariu


 

*