Suntem tot mai puțini, pe zi ce trece

16 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Sporul natural își păstrează trendul descendent, statisticile arătând în continuare un număr mai mare al deceselor, față de cel al nou-născuților vii.

 

Populația României este într-o continuă scădere. Trendul descendent se menține de mai mulți ani și nu există indicii că fenomenul se va opri în viitorul apropiat. Sporul natural înregistrează în mod constant valori negative, adică numărul persoanelor decedate este mai mare decât cel al nou-născuților, iar diferențele între cei doi indicatori sunt semnificative de la o lună la alta și de la an la an, traducându-se în scăderea continuă a populației.

Cele mai recente date făcute publice de Institutul Național de Statistică nu indică nicio schimbare în acest sens, sporul natural fiind în continuare unul negativ. Ultimele date publicate de Institutul Național de Statistică arată că în luna noiembrie a anului trecut, numărul deceselor a fost cu 6.759 mai mare decât cel al copiilor născuți vii. Concret, în luna noiembrie s-au născut 14.993 de copii, cu 3.138 mai mulți față de luna precedentă, însă acest avantaj este anulat de statistica referitoare la decese.

 

Astfel, în timp ce pe lume au venit 14.994 de copii, pe parcursul lunii noiembrie a anului trecut au fost înregistrate 21.752 de decese, de aici rezultând sporul natural negativ, chiar dacă numărul deceselor a fost cu 1.491 mai mic decât în luna octombrie.

Și în ceea ce privește mortalitatea infantilă, lucrurile stau în continuare foarte prost, în luna respectivă fiind înregistrate 100 de decese la copii cu vârsta mai mică de un an, față de 106 decese consemnate în luna octombrie, în cazul aceleiași categorii.

Statistica INS prezintă și o comparație între datele înregistrate în luna noiembrie a anului trecut și aceeași perioadă din 2017, indicând că, în 2018, numărul nou-născuților vii a fost cu 1.054 mai mare față de anul anterior, însă și numărul deceselor înregistrate a fost cu 444 mai mare.

 

Atât în noiembrie 2017, cât și în noiembrie 2018, sporul natural a fost negativ, diferența dintre numărul de decese și cel de nașteri fiind acum doi ani de 7.269 de persoane, iar anul trecut de 6.759. Totodată, numărul copiilor sub un an care au decedat în noiembrie 2018, a fost cu 2 mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă din 2017.

Și la nivelul județului Buzău, ultimele date statistice arată un spor natural negativ. Dacă numărul nou-născuților vii a fost 314, cu 38 de bebeluși mai mulți decât în perioada similară din 2017, iar numărul copiilor decedați sub un an a fost identic (3), numărul deceselor înregistrate de Direcția de Statistică Buzău a fost dublu, adică 606, în aceeași perioadă din anul anterior înregistrându-se 559 decese.  Faptul că numărul pensionarilor a fost în ultimul trimestru al anului 2018 de 109.554, față de 109.715 în ultimul trimestru din 2017, arată că cele mai multe decese au fost în rândul acestora.

 

A scăzut totodată și numărul căsătoriilor, indicator ce are, de asemenea, o influență negativă asupra evoluției sporului natural, ținând cont de faptul că multe cupluri doresc să aducă pe lume un copil doar după căsătorie. Astfel, în noiembrie s-au oficiat 7.005 căsătorii, cu 6.079 mai puține decât în luna precedentă, însă această diferență semnificativă se datorează și faptului că de la jumătatea lui noiembrie a început Postul Crăciunului, perioadă în care canoanele religioase interzic căsătoriile.

În același timp au avut loc și 2.559 de divorțuri, cu 217 mai puține decât în luna octombrie. Comparativ cu anul trecut, în noiembrie 2018 s-au înregistrat cu 338 mai puține căsătorii decât în aceeași perioadă a lui 2017, mai mic fiind și numărul divorțurilor (-166) pronunțate de instanțele judecătorești.

În județul Buzău au avut loc 221 de căsătorii (cu 162 mai puține decât în luna anterioară), dar și 40 de divorțuri, cu 2 mai multe față de luna anterioară și cu 5 mai puține față de aceeași perioadă a anului precedent.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*