România e țara în care „se moare cu zile”

6 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Datele Eurostat arată că țara noastră are cel mai mare procent de decese care ar fi putut fi evitate prin intervenții medicale, din Uniunea Europeană.

 

Un raport Eurostat reconfirmă faptul că România se numără printre codașele Europei atunci când vine vorba de domeniul Sănătății și de calitatea serviciilor medicale de care beneficiază cetățenii săi. Datele fac referire la anul 2016, însă de atunci nu s-au schimbat foarte multe lucruri în bine, astfel că acestea sunt valabile și în prezent.

Raportul Eurostat plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata deceselor care puteau fi evitate prin intervenţii medicale la timp şi eficiente, inclusiv prevenţie şi tratament secundar, după declanşarea afecţiunilor. Astfel, conform datelor statistice, în anul 2016, 80% dintre decesele înregistrate în România în rândul persoanelor sub 75 de ani ar fi putut fi evitate, ținând cont de cunoștințele și tehnologia medicală, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene rata deceselor la această categorie este de 68%.

Se poate spune, prin urmare, că multe dintre persoanele sub 75 de ani decedate în anul 2016au murit cu zile” și că puteau fi salvate dacă ar fi beneficiat de intervenții medicale la timp, de tratamente adecvate sau de măsuri de prevenție pentru afecțiunile de care au suferit.

 

Concret, vorbim de   89.301 de persoane cu vârste sub 75 de ani care ar fi putut fi în viață și acum dacă ar fi beneficiat de măsurile mai sus menționate. Dintre acestea, 53.754 (48,2%) puteau fi salvate prin măsuri de prevenție, iar 33.547 de cazuri (31,9%), prin intervenții medicale sau tratament adecvat.

România este urmată în acest clasament de  Slovacia, cu 30,8%, Lituania, cu 30,1% şi Malta  – 30%.

La polul opus, cea mai mică pondere a cazurilor care puteau fi tratate dar care s-au soldat cu decese este întâlnită în Franţa – 19,3% şi Belgia – 20,5%.

În anul la care se face referire, în țările UE au fost înregistrate circa 1,7 milioane de decese în rândul persoanelor sub 75 de ani, iar 1,2 milioane de cazuri sunt considerate decese premature, care ar fi putut fi evitate. Bolile de inimă continuă să conducă în clasamentul cauzelor de deces, cu 174.000 de decese provocate, urmate de cancerul de trahee, bronhii şi plămâni, cu 168.000 de victime şi de accidentele vasculare cerebrale, cu 87.000 de decese provocate. Aceste trei cauze au fost responsabile pentru 37% din totalul cazurilor de decese care puteau fi evitate.

 

Același raport Eurostat indică și faptul că România este țara cu cel mai mic procent din produsul intern but (PIB) acordat sectorului Sănătății, la nivelul aceluiași an. Astfel, cheltuielile cu sănătatea în România au fost echivalente cu 4,99% din PIB în anul 2016, acesta fiind cel mai mic procent înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, în condiţiile în care media la nivelul uniunii este aproape 10% din PIB.

Țările care au acordat cel mai mare procent din PIB pentru Sănătate sunt Franța – 11,5%, Germania – 11,1% și Suedia – 11%. La polul opus, în 12 state membre UE, cheltuielile cu Sănătatea sunt echivalente cu mai puţin de 7,5% din PIB. Astfel, imediat deasupra României se situează Luxemburg, unde doar 5,47% din PIB este alocat Sănătăţii, însă Reportul Eurostat precizează că suma alocată pe cap de locuitor este una însemnată, având în vedere că PIB-ul Luxemburgului are un nivel foarte ridicat. Chiar și Bulgaria a alocat pentru cheltuielile cu Sănătatea 7,23% din PIB, în Ungaria – 7,13% din PIB, iar în Polonia – 6,52% din PIB.

Anul acesta, Sănătatea din România a beneficiat de cel mai generos buget, cu o creștere de circa 6 miliarde de lei, în comparație cu anul precedent – fapt relevat și în raportul Euostsat – însă chiar și așa, procentul alocat din PIB rămâne mult sub media europeană care este de 9,6%.

 


Adaugati un comentariu


 

*