Turismul medical, în creștere

26 februarie 2019 | 1 comentariu |

Marile centre universitare sunt preferate de pacienții și aparținătorii pacienților străini, acestea constituind un segment important al clientelei hotelurilor.

 

O analiză de piață efectuată de lanțul hotelier Ibis Continental Hotels relevă faptul că, în ultimii ani, turismul medical contribuie din ce în ce mai mult la profiturile realizate de hotelieri. O proporție importantă a locurilor de cazare rezervate în hotelurile marilor orașe este reprezentată de pacienți care vin în centrele universitare pentru diferite tratamente, precum și de aparținători ai acestora.

Dacă până anii trecuți, turismul medical în România era reprezentat în principal de străinii sau românii plecați la muncă peste hotare, care veneau în țară pentru tratamente stomatologice sau analize medicale datorită prețurilor mai mici, în comparație cu cele din Uniunea Europeană, în ultima perioadă, tot mai mulți români cu probleme de sănătate călătoresc prin țară pentru a se trata în marile spitale din centrele universitare.

Din analiza pieței reiese că turismul medical în România se dezvoltă progresiv în fiecare an, ritmul de creștere anual fiind de 30%. S-a ajuns astfel ca în cazul unor hoteluri din marile orașe, 10% din numărul total al clienților să provină din zona turismului medical, pacienți și aparținători. Mulți dintre ei sunt rude ale pacienților internați în spitale sau pacienți care se deplasează în marile orașe pentru controale medicale, femei care vin la clinici renumite pentru intervenții de medicină estetică, dar și străini care ajung în România pentru proceduri de chirurgie a obezităţii, tratamente stomatologice sau pentru relaxare în centrele wellness.

 

Cea mai mare pondere este reprezentată însă de turiștii români, iar principalele orașe în care turismul medical este „în floare” sunt Bucureștiul, Clujul și Sibiul, unde există un număr mare ce clinici de stat și private.

Călin Ile, directorul general al lanțului hotelier care a realizat analiza de piață, a explicat că este vorba de o categorie specială de clienți, care nu pot fi catalogați ca „turiști” în adevăratul sens al cuvântului, preocupările lor principale fiind cu totul altele decât cei care se cazează la hoteluri în vacanță sau călătorind în scop de afaceri.

„La hotel vin şi se cazează fie rudele pacienţilor în timpul operaţiilor, fie, ulterior, pacienţii, care se întorc în oraş pentru tratamentele şi controalele postoperatorii. Un însoţitor stă minim două zile în hotel, dar unii rămân şi zece zile. Caută hoteluri economice, aflate în vecinătatea spitalelor. Sunt ancoraţi total în turismul medical, nu vizitează oraşul şi sunt captivi în hotel, unde mănâncă şi apelează la toate serviciile posibile, de la spălătorie la taxi. Nu le arde de altceva. Stau toată ziua alături de pacient, la clinică ori la spital, iar seara se întorc şi mănâncă la hotel”, a declarat acesta.

 

În opinia sa, dezvoltarea turismului medical practicat de pacienții români în propria țară are ca principale cauze incidența tot mai mare a anumitor boli și degradarea sistemului de sănătate, fapt ce îi determină pe pacienții din județele mai puțin favorizate din acest punct de vedere să migreze către centrele universitare importante, unde există atât clinici cât și personal medical.

În ceea ce îi privește pe străinii care vizitează România în scopuri medicale, tratamentele stomatologice mult mai ieftine constituie în continuare principalul serviciu medical căutat, însă în ultima vreme, tot mai mulți străini se adresează clinicilor din România și pentru operațiile de „micșorare a stomacului”, proceduri care, de asemenea, sunt mai ieftine în clinicile de la noi decât în cele din străinătate.

Ținând cont de acest trend ascendent al turismului medical, hotelierii intenționează să inițieze parteneriate cu clinicile private și cu marile spitale de stat, în vederea realizării unor pachete de servicii integrate, cu prețuri avantajoase pentru pacienți și aparținători. „Modelul funcţionează de ani buni cu succes în străinătate, unde s-a ajuns ca unele case de sănătate să deconteze mai degrabă cazarea într-un hotel decât într-un spital, deoarece e mai ieftin”, a mai precizat managerul lanțului hotelier Ibis Continental Hotels.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Comentarii (1)

  1. Dr Dr C C POPESCU spune:

    Turismul medical a existat si inainte de 1990 /trecut neobservat/.
    Are la baza seviciile de sanatate din afara, care nu mai sunt dpv material accesibile pentru cele 5 milioane de persoane cu resedinta afara (roamani la lucru sau…)
    La seviciile din tara apeleza si cei care vor sa-si economiseasca ceva, desi nu au garantia din tarile de unde vin (lucrari protetice -pana ala 5 ani)
    Reprezinta un pericol mare datorita bolilor introduse prin acest turism -sistemul din Romania nefiind in stare sa faca fata nici la o epidemie de gripa!
    Vor face tratamentele… pentru autohtoni de neplatit, avand in vedere concentrarea pe straiani si profit a colegilor.
    Ce aduce pentru pacientul normal din Romania? Fiecare sa gaseasca raspunsul singur.

Adaugati un comentariu


 

*