Târg inedit de mărțișoare, pe holul spitalului din Caracal

26 februarie 2019 | 0 comentarii |

Scopul acțiuni ieste unul caritabil, fondurile strânse urmând a fi folosite pentru reducerea riscului de infecții în secția de Neonatologie a unității medicale.

 

În această perioadă, când au mai rămas câteva zile până la 1 martie, prezența târgurilor de mărțișoare este ceva obișnuit în orice oraș, însă puțini sunt cei care își pot închipui că pot cumpăra mărțișoare chiar și în incinta unui spital. Se întâmpla la Caracal, unde holul spitalului din localitate găzduiește săptămâna aceasta un astfel de târg de mărțișoare, care este inedit atât prin prisma locului de desfășurare cât și prin natura mărțișoarelor expuse la vânzare. Mărțișoarele comercializate sunt sub forma unor recipiente ce conțin dulceață de papaya cu aur comestibil, un produs unic în felul său, creat de familia unui preot din localitate, cunoscut pentru acțiunile caritabile pe care le inițiază și în care se implică.

Și târgul de mărțișoare inedite de la spitalul din Caracal face parte dintr-o astfel de acțiune umanitară, scopul urmărit fiind strângerea de fonduri pentru achiziționarea și amplasarea unui linoleum antibacterian, destinat secției de Neonatologie a unității medicale.

 

Inițiatorul campaniei este preotul Ioan Doru Iagăru, care, împreună cu soția sa, a preparat dulceața exotică pe care o comercializează zilele acestea sub formă de mărțișoare comestibile, în holul spitalului din Caracal. Acesta este cunoscut în comunitatea locală și datorită faptului că organizează frecvent acţiuni caritabile în urma cărora procură cadouri pe care le oferă în spitale de sărbători, sau vine în sprijinul persoanelor aflate în dificultate. Campania derulată în prezent vine în continuarea unor demersuri anterioare, în urma cărora s-a reușit montarea de linoleum antibacterian și în secția ATI a spitalului din Caracal, precum și pe unele porțiuni din secția de pediatrie și salonul de nașteri. Dorința preotului și a celor care i s-au alăturat în acest demers este de a monta astfel de linoleum în toată secția de Neonatologie, iar în acest sens ar fi nevoie de 16.000 de lei. O parte din bani vor proveni din fondurile strânse prin vânzarea de mărțișoare, urmând ca și unitatea medicală să contribuie financiar.

 

Pr. Doru Ioan Iagaru

Despre ideea inedită, preotul a declarat că „mărţişoarele tradiţionale nu mai au căutare, de aceea ne-am reinventat, în anii trecuţi am avut mărţişoare comestibile, apoi mărţişoare răzuibile, iar acum avem mărţişoarele unicat – dulceaţă de papaya cu aur comestibil. De ce papaya? Pentru că este exotic, parcă nu ar da bine dulceaţă de gogonele cu aur, dulceaţă de dude cu aur. În urmă cu cinci-şase ani ne-am propus, soţia şi cu mine, să încercăm să facem dulceaţă cu aur şi am făcut testări cu mai multe fructe până când am ajuns la această dulceaţă”.

Nu este singur în acest demers, inițiativei sale alăturându-se mai mulți elevi și cadre didactice ai unor școli și licee din Caracal, în timp ce conducerea spitalului a pus la dispoziție holul principal al unității medicale, pentru amenajarea târgului, care a fost inaugurat zilele trecute și va funcționa pe parcursul întregii săptămâni.

Sunt scoase la vânzare 100 de „mărțișoare” din care s-au vândut 12 în prima zi, iar dacă se va reuși epuizarea întregului stoc, suma totală strânsă va fi de 10.000 de lei, ceea ce înseamnă ca va mai fi nevoie de 6.000 de lei pentru îndeplinirea obiectivului propus Ioan Doru Iargăru este preotul paroh al bisericii din curtea spitalului din Caracal, iar până zilele trecute a păstrat secretul în privința mărțișoarelor pe care le va scoate la vânzare în scop caritabil în acest an.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*