Românii încep să meargă la dentist

20 februarie 2019 | 0 comentarii |

Cu toate acestea, 40% dintre ei nu au trecut în viața lor pragul unui cabinet stomatologic, iar mulți nu sunt deciși să o facă nici în acest an.

 

Aproximatix 14% dintre români spun că serviciile medicale reprezintă pentru ei o povară majoră, iar pentru 46% dintre ei este destul de greu să acopere costurile acestor servicii, potrivit datelor Eurostat. Astfel, România ocupă locul 11 în UE în ceea ce privește impactul pe care îl au serviciile medicale asupra bugetului personal, suntem pe locul 10 la impactul tratamentelor dentare asupra buzunarului cetățenilor, dar stăm mult mai bine (locul 17 în UE) când vine vorba de achiziționarea unor medicamente.

Recent, Eurostat menționa România printre țările europene cu cel mai mare număr de medici stomatologi raportat la populație, statisticile indicând că la finele lui 2016 existau 83 de medici stomatologi la suta de mii de locuitori.

Paradoxal însă, în ciuda numărului mare de cabinete și clinici și a ofertei variate, românii se numără printre europenii care trec foarte rar pe la stomatolog, totodată având și o igienă orală extrem de precară. 19% dintre români spun că au dificultăţi majore în acoperirea tarifelor intervențiilor și lucrărilor stomatologice, iar 46% că au dificultăţi destul de mari.

Situația s-a mai ameliorat în ultimii ani, pe fondul unor campanii de educație sanitară focusate pe igiena orală, iar în ultimul an s-a constatat și o creștere ușoară a numărului de pacienți care se prezintă la cabinetele stomatologice.

 

Cu toate acestea, un studiu de piață recent, realizat Millward Brown România, relevă faptul că, la finalul anului trecut, 40% dintre români nu trecuseră măcar o dată în viață pragul unui cabinet stomatologic, iar 20% dintre ei nu aveau în plan meargă la dentist în 2019. Mai mult de atât, 30% dintre familiile cu copii nu i-au dus pe aceștia niciodată la un medic stomatolog.

Partea bună care se desprinde din rezultatele studiului de piață este aceea că 60% dintre români au mers cel puțin o dată la stomatolog pe parcursul anului trecut, specialiștii apreciind că accesul pacienţilor la serviciile stomatologice a crescut, „pe fondul unui context macroeconomic favorabil, al unui nivel sporit al educaţiei şi al dezvoltării pieţei de stomatologie susţinute şi de extinderea clinicilor mari”.

Având la dispoziție o ofertă bogată și variată, românii au început să conștientizeze tot mai mult importanța sănătății orale, astfel că se constată o creștere a numărului pacienților care merg la stomatolog. Dintre cei care au făcut-o pe parcursul anului trecut, circa 90% și-au ales medicul pe criteriul încrederii, iar 65% au ținut cont de recomandările primite de la prieteni sau rude.

 

De remarcat că foarte puțini s-au mai orientat ținând cont în primul rând de criteriul financiar, așa cum se întâmpla în anii precedenți, când cel mai mult contau în alegerea unui medic tarifele practicate.

De asemenea, dacă în anii anteriori, românii ajungeau la stomatolog cu preponderență în situații extreme, atunci când nu mai puteau îndura durerile sau apăreau infecții, anul trecut, jumătate dintre pacienții care au mers la stomatolog au optat punctual pentru tratarea cariilor, iar 40% au optat pentru igienizări. În același interval de timp, doar 8% dintre aceştia au venit la stomatolog pentru a-şi rezolva toate problemele dentare, studiul relevând și că domeniul este extrem de fragmentat, fiind construit într-o proporţie de 85% din cabinete individuale.

Piaţa serviciilor stomatologice a crescut de la an la an, atât ca număr de cabinete şi clinici, cât şi ca valoare, ajungând la 4.400 de companii active şi la peste 1,3 miliarde de lei cifră de afaceri cumulată a jucătorilor din domeniu. Bucureşti, Cluj şi Timişoara au înregistrat progrese semnificative, Capitala fiind cea mai mare zonă, cu 1.600 de companii şi o valoare a pieţei de peste 500 de milioane de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*