Aproape o treime dintre romani nu mai au dinti naturali

7 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Fenomenul este explicabil, avand in vedere ca o mare parte a populatiei acorda o atentie scazuta igienei orale. A crescut insa „apetitul” pentru implanturi dentare, desi nu multi sunt cei care isi permit costurile unor astfel de interventii.

 

Nu mai este un secret pentru nimeni ca Romania se afla cu mult in urma celorlalte tari europene si in ceea ce priveste sanatatea si igiena orala. Consecinta, procentul romanilor care si-au pierdut toti dintii naturali este de trei ori mai mare decat media Uniunii Europene. Astfel, aproape o treime din populatia toala a Romaniei, 30% la suta mai exact, are aceasta problema, iar in aceste conditii se constata o preocupare tot mai mare a romanilor pentru implanturile dentare. Numarul celor care se adreseaza cabinetelor stomatologice pentru astfel de interventii este de trei ori mai mare decat cel inregistrat in urma cu cinci ani, insa exista foarte multe persoane care nu pot apela la un tratament de acest gen, din cauza costurilor pe care le presupune.

Aceste date reies dintr-un studiu pe care asociatia Dental Office Managers l-a dat recent publicitatii, studiu efectuat pentru a masura impactul numeroaselor campanii de informare si educare a populatiei cu privire la importanta alegerii tratamentelor cu implant dentar.

 

In cadrul studiului au fost analizati 18.000 de pacienti, barbati si femei, care locuiesc in proportie de 90% in mediul urban, de-a lungul a doua perioade comparative de 5 ani, 2008-2012 si 2013-2017. Conform rezultatelor obtinute, daca in perioada 2008-2012, 31% din pacientii care s-au prezentat la medicul dentist au solicitat tratamente cu implant dentar si au fost realizate 1.300 de astfel de tratamente, in intervalul 2013-2017, 68% dintre pacientii care s-au prezentat la medicul stomatolog au solicitat tratamente cu implant dentar si au fost realizate 3.900 de astfel de proceduri.

Cu toate ca numarul celor care apeleaza la implanturi dentare s-a triplat in ultimii cinci ani, acesta ramane mic, in comparatie cu numarul total al romanilor care si-au pierdut dintii naturali, fapt ce denota ca multi dintre cei ajunsi intr-o astfel de situatie nu isi permit o asemenea interventie, din cauza costurilor destul de ridicate pe care le presupune un implant.

 

Principala cauza pentru care aproape o treime dintre romani au ramas fara dintii naturali o constituie lipsa igienei orale sau o preocupare scsazuta fata de acest aspect, precum si obiceiul multora dintre acestia de a se prezenta la stomatolog doar atunci cand problemele dentare se agraveaza.

Compania, GSK Consumer Healthcare care desfasoara de cinci ani campania Zambeste Romania, a efectuat in 2012, la momentul demararii campaniei, un studiu care arata 80% dintre romani declarau atunci ca au probleme dentare. In prezent, numarul celor care spun ca au astfel de probleme s-a mai redus, procentul fiind la finele anului trecut de 72%. Daca in 2012, unu din sapte romani avea carii, in prezent doar unul din cinci mai are astfel de probleme. O alta problema frecvent intalnita este cea a dintilor sensibili. In 2012, la debutul acestui studiu 38% dintre respondenti aveau astfel de probleme, in timp ce in 2016 procentul lor a scazut la 31%. De asemenea, probleme ale gingiilor au fost descoperite la 35% dintre pacientii participanti la studiu in 2012, iar la finalul lui 2016 procentul acestora era de 37%. A scazut insa numarul romanilor care au mers la medicul stomatolog in ultimul an, comparativ cu 2012. Procentul celor care nu au mers la stomatolog in ultimul an a crescut la 54% de la 49% in 2012, motivele fiind fie de natura financiara, fie legate de preferinta de a merge la dentist doar in momentul in care a aparut o problema stomatologica serioasa.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*