Saracia ii impiedica pe romani sa mearga la medic

16 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Anul trecut, 70 la suta dintre cei care au avut nevoie de un consult nu s-au prezentat la medicul specialist din lipsa de bani, arata o cercetare a Institutului National de Statistica.

 

medici de familie zone defavorizateNe intrebam de ce suntem atat de bolnavi? Autoritatile se plang ca se cheltuie prea multi bani pe medicamente si tratamente pentru boli grave? Explicatia acestei stari din ce in ce mai precare a sanatatii populatiei din Romania este data de ultimele studii ale Institutului National de Statistica (INS), care arata ca romanii ajung la medic de cele mai multe ori cand este prea tarziu, din lipsa de bani.

Un sondaj efectuat de institutia amintita releva faptul ca romanii se considera in majoritate sanatosi, chiar daca parerea lor nu se bazeaza pe analize sau parera unor specialisti, ci doar pe propria perceptie. Astfel, 70,9 la suta din populatia cu varste peste 16 ani considera ca are o stare de sanatate buna si foarte buna, in timp ce 20,4 la suta din acelasi segment de populatie considera ca starea lor de sanatate este satisfacatoare, iar 8,7 la suta spun ca au o conditie de sanatate rea sau foarte rea. Mai putin de o cincime dintre cei care au recunoscut ca au probleme de sanatate au declarat ca starea lor este foarte rea, insa ingrijorator este faptul ca doar 57 la suta dintre cei care au raspuns ca au probleme de santate sunt persoane de peste 65 de ani, 43 de suta fiind persoane tinere si foarte tinere. Totodata, studiul arata ca 61 la suta dintre persoanele care s-au declarat cu o stare de sanatate rea sau foarte rea sunt femei.

 

medic scolarCercetarea a mai relevat faptul ca multi dintre romanii cu probleme de sanatate nu reusesc sa ajunga la un medic specialist din motive financiare, 70 la suta dintre ei fiind in aceasta situatie anul trecut. Acestia au declarat, in cursul sondajului, ca pe parcursul anului trecut au avut diferite probleme de sanatate ce ar fi impus vizita la un medic specialist, insa nu si-au permis sa mearga la un astfel de control, intrucat aveau o situatie materiala precara si nu si-ar fi permis cheltuieli suplimentare.

Dintre categoriile sociale care ar fi avut nevoie de un consult de specialitate, dar nu l-au putut efectua, pensionarii se disting prin frecventa cea mai ridicata, 26,3 la suta dintre ei confruntandu-se cu imposibilitatea de a participa la un consult medical, in ciuda problemelor de sanatate inerente varstei.

 

bolnavi medic de familie ruralPonderi ridicate, de aproximativ 10 la suta, ale celor care nu au ajuns, din diferite motive, la consultul unui medic specialist, provin din cadrul categoriilor de persoane fara un loc de munca si a lucratorilor pe cont propriu, inclusiv patroni de firme.

Potrivit INS, raportat la totalul populatiei cu varste de peste 16 ani, ponderea celor ce nu si-au permis sa mearga la medic din considerente financiare este de 11,3 la suta, cei mai multi dintre cei aflati intr-o astfel de situatie provenind din mediul rural.

 Medicii explica astfel numarul mare de bolnavi grav existenti in Romania. Ei considera ca prima categorie de persoane care nu au ajuns la medic desi ar fi avut nevoie, nu au facut-o pentru ca nu sunt asigurati la sanatate si, in aceste conditii, nu ar fi putut beneficia de consult si tratament gratuit, iar bani sa le plateasca nu au avut de unde.

Ceilalti, iar in aceasta categorie se pare ca sunt foarte multi dintre romani, si-au neglijat sanatatea mai ales din cauza lipsei de timp, pentru ca multi lucreaza mai mult decat ar fi normal, pentru a-si putea sustine financiar familile. Mai grav este ca in cazul ambelor categorii, problemele de sanatate care nu au fost tratate la timp se pot croniciza si agrava, astfel ca se ajunge in situatia in care costurile cresc odata cu agravarea bolii si, chiar mai rau, se poate ajunge in situatia cand niciun tratament nu mai este eficient…

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*