Exercițiile fizice, cheia „tinereții” inimii

S-a stabilit că orice fel de exerciţiu fizic reduce riscul de dezvoltare a unor probleme la nivelul inimii,  însă este nevoie de sesiuni susținute de astfel de activități.

 

 Exerciţiile fizice efectuate de patru-cinci ori pe săptămână au un efect pozitiv în stoparea procesului de rigidizare a arterelor şi pot contribui la inversarea îmbătrânirii inimii şi a vaselor de sânge, se arată în concluziile unui studiu efectuat în Statele Unite. Potrivit cercetătorilor, orice fel de exerciţiu fizic reduce riscul de dezvoltare a unor probleme la nivelul inimii, însă studiul efectuat pe o sută de persoane de circa 60 de ani a relevat că două sau trei sesiuni de exerciţii fizice pe săptămână nu sunt suficiente pentru menţinerea sănătăţii tuturor arterelor.

Arterele, vase de sânge ce transportă sângele oxigenat de la inimă în alte regiuni ale corpului, sunt predispuse la rigidizare şi îngroşare odată cu înaintarea în vârstă şi ca urmare a unui stil de viaţă nesănătos, astfel reducându-se alimentarea cu oxigen şi sânge. Studiul, a analizat istoricul pacienţilor în privinţa exerciţiilor fizice efectuate de-a lungul vieţii şi l-a comparat cu nivelul de rigidizare a arterelor subiecţilor.

Potrivit concluziilor, în cazul persoanele care au efectuat pe parcursul vieţii sesiuni de sport de câte 30 de minute de două-trei ori pe săptămână arterele de dimensiuni medii – care transportă sângele în zona gâtului şi la cap – erau mai „tinere”.

 

Cei care au făcut sport de patru-cinci ori pe săptămână aveau însă o sănătate mai bună a arterelor, atât a celor medii cât și a celor mari, arterele mari fiind cele care transportă sângele către piept şi abdomen. Cercetarea nu a luat în calcul factori precum alimentaţia, contextul social şi nivelul de educaţie al participanţilor.

„Acest studiu este foarte interesant pentru că ne permite să dezvoltăm programe de exerciţii fizice în vederea menţinerii tinereţii cordului şi chiar pentru a da ceasul înapoi în cazul inimilor şi a vaselor de sânge îmbătrânite”, a declarat dr. Benjamin Levine de la Institutul pentru Exerciţii şi Medicina Mediului din Dallas, Texas, autorul principal al studiului.

Potrivit acestuia, alte studii efectuate anterior au demonstrat că a aştepta până la 70 de ani pentru a începe un program de exerciţii fizice pentru inversarea îmbătrânirii inimii este tardiv, deoarece modificarea structurii inimii şi a arterelor devine dificilă în acea etapă, chiar şi după un an de antrenamente.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*