Studiu controversat cu privire la cauzele leucemiei acute limfoblastice

25 mai 2018 | 0 comentarii |

Un profesor de la Institutul pentru Cercetări asupra Cancerului din Londra susține că un mediu supra-steril în primul an de viață ar reprezenta unul din principalii factori determinanți ai acestei boli.

 

Profesorul Mel Greaves de la Institutul pentru Cercetări asupra Cancerului din Londra a lansat, recent, o teorie conform căreia un mediu suprasteril în primul an de viaţă reprezintă una dintre principalele cauze ale leucemiei la copii. Boala afectează unul din 2.000 de copii şi este mai des întâlnită în societăţile dezvoltate.

Cercetătorul britanic susține că leucemia ar putea fi prevenită prin întărirea sistemului imunitar al sugarilor, în urma expunerii acestora la bacterii inofensive. Concluziile vin în urma unui studiu în care a adunat date timp de peste 30 de ani, dar care a stârnit numeroase controverse în lumea științifică medicală. Dacă teoria profesorului Greaves va fi susţinută de mai multe dovezi, un tratament preventiv – care ar putea consta în administrarea de suplimente cu bacterii probiotice – ar putea intra în faza de testare clinică, în următorii cinci ani. „Cercetarea sugerează cu tărie că leucemia acută limfoblastică are o cauză biologică evidentă şi este declanşată de o varietate de infecţii în cazul copiilor care sunt predispuşi, ale căror sisteme imunitare nu au fost întărite în mod corespunzător. De asemenea, studiul desfiinţează unele mituri persistente cu privire la cauzele leucemiei, precum cele care susţin în mod nociv şi nefondat că afecţiunea este cauzată de expunerea la unde electromagnetice sau la surse de poluare”, a declarat autorul studiului, citat de nature.com.

 

Prof. Mel Greaves

Teoria sa ar explica astfel și de ce majoritatea cazurilor de leucemie acută limfoblastică sunt întâlnite mai des în societăţile prospere, în care sugarii sunt superprotejaţi de infecţii. Cercetătorul afirmă că practica des întâlnită în stilul de viaţă modern, de a dezinfecta totul cu soluţii anti-microbi, poate fi una dintre cauzele apariţiei leucemiei acute limfoblastice. În acest context, el spune că societatea modernă este un paradox, că progresul a dus la o expunere din ce în ce mai mică la microbi, iar astfel a rezultat o „defectare” a sistemului imunitar.

Aceeași cercetare ar putea explica și de ce copiii care nu au fost hrăniţi la sân, care nu au interacţionat cu alţi sugari, care se nasc prin cezariană sau care nu au fraţi ori surori au un risc mai mare de a dezvolta această afecţiune, conform profesorului Mel Greaves. Acesta a mai explicat că sistemul imunitar reprezintă o „reţea” care nu a fost conectată la naştere, iar pentru realizarea acestei conexiuni, într-o etapă timpurie a vieţii, aceasta are nevoie de infecţii pentru a se modelea şi a se regla.

 

Lumea medicală a dezbătut intens, în ultimul secol, posibilele cauze ale leucemiei. Specialiştii au avansat mai multe teorii pe tema posibililor factori declanşatori, printre aceştia numărându-se expunerea la radiaţii, influenţa nocivă a telefoanelor mobile, a reţelelor Wi-Fi sau a liniilor de înaltă tensiune, dar şi acţiunea poluanţilor chimici.

Mel Greaves a subliniat însă că, în niciun caz, părinţii nu ar trebui să se considere vinovaţi în cazul în care copiii lor dezvoltă leucemie, ci i-a sfătuit să facă mai puţin caz cu privire la infecţiile banale. În plus, cercetătorul britanic le-a recomandat acestora să încurajeze contactul dintre copii în primul lor an de viaţă. „Sper că această cercetare va avea un impact real asupra vieţilor copiilor. Cea mai importantă implicaţie este aceea că majoritatea cazurilor de leucemie infantilă ar putea fi prevenite”, a subliniat omul de ştiinţă.

Concluziile studiului se adaugă rezultatelor altor cercetări care au asociat diabetul de tip I, scleroza multiplă şi alergiile infantile cu mediile suprasterile în prima parte a vieţii.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*