Probioticele, eficiente in cazul pacientilor cu Alzheimer

18 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Cercetatorii de la Universitatea din Teheran au constatat ca bacteriile vii benefice si drojdiile din suplimentele nutritive pot imbunatati functiile cognitive in cazul acestor persoane.

 

alzheimer (1)In cadrul unui studiu clinic, cercetatorii au demonstrat ca o doza zilnica din probioticele Lactobacillus si Bifidobacterium, administrata timp de 12 saptamani, este suficienta pentru a produce o imbunatatire semnificativa la scorul obtinut de pacientii in varsta, diagnosticati cu Alzheimer. La aceste concluzii s-a ajuns in urma testelor Mini Mental State Examination, ce masoara gradul de deteriorare cognitiva si sunt folosite in evaluarea dementei.

Despre probiotice se stia ca au efecte benefice si ofera o protectie partiala impotriva diareei infectioase, a sindromului de colon iritabil, a eczemelor, alergiilor, racelilor, cariilor si bolilor parodontale. In plus, oamenii de stiinta au emis anterior acestui studiu unele ipoteze potrivit carora probioticele ar putea imbunatati functiile cognitive datorita comunicarii cu doua sensuri dintre microflora intestinala, tractul digestiv si creier, prin sistemul nervos.

 

alzheimerDe asemenea, in cadrul testelor pe soareci, s-a observat ca probioticele imbunatatesc procesul de invatare si memoria si reduc anxietatea si depresia, insa pana acum, dovezile cu privire la efectele pozitive ale probioticelor asupra functiilor cognitive umane erau foarte limitate.

Cercetarea oamenilor de stiinta din Universitatea din Teheran a cuprins doua grupuri de 52 de persoane, femei si barbati cu Alzheimer, cu varste intre 60 si 95 de ani. Jumatate dintre acestea au primit zilnic 200 de mililitri de lapte imbogatit cu patru bacterii probiotice, in timp ce a doua jumatate a primit lapte simplu.

La inceputul si la finalul celor 12 saptamani de observatie, cercetatorii au realizat analize de sange si au testat functiile cognitive ale subiectilor care au participat la studiu.

 

alzheimer (3)Primul grup a inregistrat o crestere semnificativa a scorului mediu obtinut la testele Mini Mental State Examination, de la 8,7 la 10,6 din maximum 30. In cadrul celui de-al doilea grup, care nu a primit suplimente cu probiotice, rezultatul a fost de 8,5 la inceput si de 8,0 la final.

Desi functiile cognitive ale pacientilor au ramas in continuare deteriorate, cresterea inregistrata fiind una moderata, oamenii de stiinta considera ca rezultatele obtinute in urma acestui studiu sunt importante, deoarece sunt primele care demonstreaza ca probioticele pot imbunatati functiile cognitive in cazul oamenilor si ar putea incetini evolutia Bolii Alzheimer.

Cercetari ulterioare, efectuate pe un numar mai mare de pacienti si pe o perioada mai lunga de timp, ar putea demonstra daca efectele probioticelor devin mai puternice, in timp.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*