Mai mult de jumatate dintre romani au probleme cu greutatea

Cele mai multe dintre persoanele care au peste 18 ani sunt suporaponderale, iar numarul acestora creste odata cu inaintarea in varsta.

 

obezitateRezultatele unui studiu efectuat recent de o companie specializata in cercetarea de piata releva faptul ca tot mai multi romani au probleme cu greutatea. Potrivit cercetarii, procentul populatiei adulte normoponderale din tara noastra este de doar 44%. Studii anterioare, efectuate la nivel european, releva o situatie relativ buna a tarii noastre in comparatie cu alte state din UE, insa cercetarea recenta efectuata doar pe plan intern releva faptul ca mai mult de jumatate dintre romanii care au depasit varsta de 18 ani au probleme cu kilogramele in plus.

In procente, ponderea adultilor cu probleme de greutate este de 56% din totalul populatiei, 33% dintre acestia fiind supraponderali, 15% obezi, in timp ce doar 5% sunt subponderali, aflandu-se, cum s-ar spune, la polul opus.

Cu cat varstele segmentelor de populatie cercetate sunt mai inaintate, cu atat numarul problemelor de acest gen creste, studiul relevand ca numarul persoanelor cu o greutate normala scade dramatic dupa varsta de 35 de ani. S-a ajuns astfel in situatia ca doar 30% dintre romanii de peste 55 de ani sa aiba o greutate normala, restul de 70% fiind supraponderali sau obezi.

 

obezitateCu toate acestea, 51% dintre adulti considera ca au o greutate normala, in timp ce 40% cred ca au mai multe kilograme in plus. Rezulta astfel ca o parte dintre adultii supraponderali nu constientizeaza ca au o problema care le poate afecta sanatatea, 23dintre romanii care sunt supraponderali sau chiar obezi sustinand ca au o greutate in limite normale.

Situatia la nivel national poate fi explicata si prin faptul ca doar 39% dintre romani isi verifica aportul caloric atunci cand aleg un nou aliment, iar conditia fizica nu influenteaza acest comportament, chiar daca vorbim in acest caz si de persoane supraponderale sau obeze. Studiul arata si ca 30% dintre romani nu isi verifica niciodata descrierea calorica a unui produs alimentar pe care il cumpara pentru prima data, iar 20% fac acest lucru in mai putin de jumatate din cazuri.

O alta explicatie pentru proportia mare de adulti supraponderali sau obezi ar putea fi si faptul ca 30% din populatie a declarat ca a crescut consumul de fructe si legume, insa doar 40% a redus consumul de zahar si dulciuri. Doar 9% dintre cei chestionati spun ca au renuntat la consumul de zahar, iar 5% spun ca scos din alimentatie carnea de porc, in timp ce 9% nu mai consuma prejeli, iar 5% au renuntat la sare.

 

miscare-viata-sanatoasa

Potrivit aceleiasi cercetari, in ultimii 3 ani, alimentatia a 18% dintre romani s-a schimbat si in privinta includerii mai multor alimente bio sau eco in meniu. Astfel, 37% dintre romani cumpara produse din agricultura ecologica cel putin o data pe saptamana si doar 16% exclud aceste produse din cosul de cumparaturi, mai ales din cauza pretului ridicat. Procentul include produsele ambalate sau neambalate, indiferent de sursa cumparaturilor, supermarket, piata agroalimentara sau alti furnizori.

Excesul de greutate constituie una dintre cauzele principale ale unor probleme serioase de sanatate cum ar fi afectiunile cardiace, care este principala cauza de mortalitate in Romania, sau diabetul, o alta afectiune care afecteaza din ce in ce mai multi romani. De aceea, medicii atrag atentia asupra acestui factor de risc pe care multi il neglijeaza, considerandu-l doar o simpla problema estetica. Pentru a evita acumularea de kilograme in plus, este necesara o alimentatie bazata pe fructe, legume, carne slaba, din care trebuie eliminate pe cat posibil prajelile, alimentele de tip fast-food, cele cu un continut ridicat de zahar si bauturile acidulate, dar mai ales este necesara evitarea sedentarismului, cea mai la indemana metoda fiind mersul pe jos zilnic sau efectuarea de exercitii fizice de mai mare intensitate.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*