20 la suta dintre romani sufera de obezitate!

Cel mai recent studiu privind prevalenta obezitatii la adulti arata ca romanii sunt sedentari si mananca mult si prost, iar din cauza stilului de viata nesanatos devin tot mai obezi.

 

obezitateZielele trecute, Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii a dat publicitatii rezultatele celui mai recent studiu privind prevalenta obezitatii in Romania (ORO). Studiul epidemiologic ORO, demarat in vara anului 2014, a fost efectuat de opt medici cu specializarea diabet, nutritie si boli metabolice, coordonati de dr. Gabriela Roman, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii.

Timp de un an, cei opt medici au efectuat cercetari in opt centre regionale – Bihor, Bucuresti, Cluj, Galati, Gorj, Iasi, Suceava si Timis, pe un esantion de 2.100 de persoane adulte. Dupa centralizarea si analizarea rezultarelor, concluzia comunicata zilele trecute este aceea ca 21,3 la suta dintre romanii cu varsta peste 18 ani sufera de obezitate, iar aceasta afectiune este mai frecventa in randul barbatilor. Astfel, obezitatea afecteaza 23 la suta din populatia masculina a Romaniei si 20,3 la suta din cea feminina, in timp ce 41,6 la suta dintre barbati sunt supraponderali, aceeasi problema avand-o si 24,7 la suta dintre femei.

 

obezitateRezultatele prezentate de medicul Gabriela Roman releva faptul ca rata obezitatii creste odata cu varsta, fiind o problema de sanatate specifica mai cu seama persoanelor de varsta a doua si a treia. Astfel, daca in randul persoanelor de pana in 39 de ani, prevalenta obezitatii este de 9,9 la suta, procentul creste la 30,1 la suta la grupa de varsta 40-59 de ani si ajunge la 41,6 la suta, la persoanele peste 60 de ani.

Acelasi studiu arata ca in ceea ce priveste repartizarea zonala a cazurilor de obezitate, prevalenta este mai mare in zonele in care saracia este mai accentuata si, deci, se mananca mai prost si nesanatos. Astfel, in Banat, Crisana si Transilvania prevalenta acestei afectiuni este cea mai scazuta, afectand un procent de 18 la suta din populatia adulta. La polul opus se afla Moldova, cu o prevalenta de 23,8 la suta, in timp ce in Oltenia si Muntenia, prevalanta este egala cu media la nivel national, adica 21,3 la suta. In ceea ce priveste prevalenta supraponderii. Tot Moldova ocupa primul loc 33,4 la suta dintre adulti fiind supraponderali, in timp ce media pe tara este de  de 31,1 la suta. In Banat, Crisana si Transilvania, prevalenta supraponderii este de 28 la suta, in timp ce in Oltenia si Muntenia, este de de 32,2 la suta.

 

obezitateStudiul nu si-a propus doar o simpla insiruire de date statistice, cei opt medici specialisti analizand si factorii de risc ce duc la aparitia acestor probleme si evalund comportamentele alimentare ale celor care au fost inclusi in cercetare.

Concluzia la care s-a ajuns este aceea ca aparitia obezitati se datoreaza adoptarii unui stil de viata tot mai nesanatos, odata cu inaintarea in varsta. Principalii factori sunt consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ dar sarace calitativ, mesele consistente dupa ora 21:00, consumul unor cantitati mari de alimente la interval mai mic de o ora fata de masa precedenta, mesele servite in timpul noptii, consumul sporit de untura si de alimente prajite si, nu in ultimul rand, sedentarismul.

Pentru a preveni aparitia obezitatii, medicii recomanda un program de alimentatie ordonat, cu 3 mese pe zi si cantitati moderate de alimente, un consum regulat de peste, fructe si legume, inlocuirea grasimilor cu uleiul de masline si cresterea numarului de zile pe saptamana cu activitate fizica moderata.

Totodata, medicii reamintesc ca supraponderabilitatea si obezitatea se asociaza cu un risc crescut de boli cronice, printre care se numara diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, boala coronariana si unele forme de cancer, precum si cu scaderea sperantei de viata si a calitatii vietii.

 


Adaugati un comentariu


 

*