Romanii au o perceptie eronata despre „alimentatia sanatoasa”

18 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Din aceasta cauza, in ultimii cinci ani, procentul romanilor cu probleme de greutate a crescut ingrijorator, depasind in prezent jumatate din populatia totala.

 

Stim cu totii ca este bine sa avem un stil de viata sanatos, ca trebuie sa facem miscare, sa mancam cat mai natural, sa nu sarim peste micul dejun, sa evitam mesele imbelsugate seara si alimentele fast-food. Dar cat din ceea ce stim ca ne face bine punem in aplicare si cat de mult evitam ceea ce stim ca ne afecteaza sanatatea? Statisticile arata ca prea putini…

Daca saptamana trecuta, concluziile unui studiu international ce a vizat obezitatea in randul copiilor indica cifre alarmante pentru Romania, un nou raport facut public de Centrul de Excelenta in chirurgia bariatrica al Spitalului Academic Ponderas releva ca nici la nivelul populatiei adulte lucrurile nu stau mai bine, iar in ultimii cinci ani, procentul romanilor cu probleme de greutate a depasit jumatate din numarul total al populatiei adulte. Un studiu similar a fost realizat de aceeasi clinica privata in anul 2013, iar cercetarea din acest an a actualizat datele consemnate atunci, semnaland o crestere cu cinci procentei n acest interval a numarului de romani cu probleme ponderale. Astfel, la ora actuala peste 55 la suta dintre romanii peste 18 ani se confrunta cu probleme de greutate, iar multi dintre acestia nu realizeaza inca faptul ca au astfel de probleme, percepand kilogramele in plus ca pe un amanunt neimportant, fara a constientiza riscurile pe care acestea le pot avea pentru sanatate. Studiul mai arata ca in ultimii cinci ani, 40 la suta dintre romani au inceput sa aiba astfel de probleme, iar un sfert dintre respondenti se confrunta cu kilogramele in plus de 10 ani.

 

Autorii studiului au evaluat perceptiile si atitudinile romanilor cu privire la alimentatie si la problemele de greutate, ajungand la concluzia ca majoritatea au o perceptie gresita despre ceea ce presupune o alimentatie sanatoasa si, in consecinte, au obiceiuri alimentare care nu se incadreaza in acest concept. Unul dintre factorii care au dus la aparitia acestei situatii il reprezinta greselile pe care romanii le fac in alimentatie, desi majoritatea sustin ca mananca destul de sanatos. Astfel, aproape aproape un milion de romani marturisesc ca apuca sa manance doar o singura masa pe zi, in timp ce alti aproximativ 400.000 de adulti au mai mult de 6 mese intr-o singura zi. Totodata, micul dejun, considerat de catre nutritionisti cea mai importanta masa a zilei, este omis de catre 35% dintre romani. Acestia spun ca sar de obicei peste micul dejun, insa cand vine vorba de cina, pentru 22% din populatie aceasta este principala masa a zilei, desi nutitionistii o recomanda ca fiind cea mai nesantoasa. Mai mult decat atat, peste 90% dintre oameni spun ca reusesc sa manance abia dupa ora 18.00.

Acelasi studiu arata ca 80 la suta dintre romani mananca zilnic paine, iar 40 la suta consuma zilnic dulciuri si produse de patiserie, alimente care nu fac parte din categoria celor mai sanatoase. Printre alimentele consumate zilnic de catre romani se mai afla carnea, legumele si fructele. Cand vine vorba de consumul produselor tip fast-food, aproape 12% dintre respondenti aleg sa manance acest tip de mancare cel putin o data pe saptamana.

 

Dr. Catalin Copaescu

In acelasi timp, activitatile sportive efectuate de cateva ori pe saptamana intra in programul a mai putin de jumatate dintre romani, 38% spunand ca nu fac deloc sport iar 22% nu fac miscare decat o data pe saptamana. Tinand cont de aceste date, nu e de mirare ca numarul romanilor cu kilograme in plus a depasit jumatate din populatia adulta, insa 36,7% dintre cei aflati intr-o astfel de situatie spun ca au „doar cateva kilograme nedorite”, bagatelizand aceasta problema. Doar 8% dintre respondenti s-au declarat constienti ca se confrunta cu probeleme serioase de greutate.

Specialistii au analizat si indicele de masa corporala al subiectilor, rezultand ca 20% dintre romani sunt trecuti de pragul obezitatii.

Comentand aceste rezultate, medicul Catalin Copaescu, directorul medical al spitalului Ponderas spune ca „obezitatea este o boala deja larg raspandita la nivel mondial, specifica secolului actual, ca atare suntem in permanenta preocupati de evolutia afectiunii si la nivelul tarii noastre. In calitate de Centru de Excelenţa in chirurgia obezitatii, ne dorim sa intelegem din ce in ce mai bine comportamentul alimentar al romanilor astfel incat sa putem veni in sprijinul pacientilor cu informatii potrivite si sa continuam sa tragem un semnal de alarma asupra problemei obezitatii in Romania. Datele studiului efectuat ne arata ce obiceiuri defectuoase atrag cu sine kilograme in plus pentru romani, de la un an la altul. Subestimarea problemelor de greutate, prin raportarea la Indicele de Masa Corporala, indica o perspectiva duala asupra modului in care romanii isi percep problemele de greutate. Obezitatea este o boala cronica, cu implicatii severe asupra calitatii vietii, ca atare este nevoie sa fim constienti de existenta ei pentru a o putea trata in consecinta, pe termen lung”.

Iar pentru ca preventia este cel mai bun tratament, medicul ne recomanda sa afcem miscare, sa mancam sanatos, sa nu sarim peste micul dejun si sa nu mancam mult si la ore tarzii seara, iar daca avem fie si numai cateva kilograme in plus, sa ne adresam unui nutritionist si mai ales sa tinem cont de recomandarile acestuia.

 


Categorii: Actual, Analiza, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*