Riscurile excesului de kilograme, mai reduse decat acum 30 de ani

20 mai 2016 | 0 comentarii |

Cercetatorii care au emis aceasta ipoteza nu au gasit, inca, o explicatie plauzibila, insa sustin ca studiile efectuate denota un risc de mortalitate mai scazut.

 

obezitateExcesul de greutate pare astazi mai putin riscant pentru sanatate decat era acum treizeci de ani, potrivit unui studiu efectuat in Danemarca, ai carui autori nu pot oferi insa o explicatie plauzibile pentru acest fenomen. In schimb, au descoperit ca indicele de masa corporala (IMC, care se calculeaza impartind greutatea la patratul inaltimii) legat de un risc mai mic de mortalitate a crescut in ultimii 30 de ani de la 23,7 pentru perioada 1976 – 1978 la 27 pentru perioada 2003-2013.

Aceste rezultate au fost observate la toate grupele de varsta, la barbati si femei, luand in considerare diversi factori de risc, cum ar fi fumatul, au relevat cercetatorii. Studii anterioare indicasera deja ca, in ciuda unei cresteri a IMC mediu in ultimele decenii in majoritatea tarilor, prevalenta factorilor de risc cardiovascular parea sa se diminueze in randul persoanelor obeze.

Pentru acest studiu, cercetatorii au urmarit trei grupuri reprezentative ale populatiei selectate in perioade diferite. Este vorba despre 13.704 persoane pentru studiul cardiovascular efectuat intre 1976-1978, 9.482 de participantii la cel dintre anii 1991-1994 si 97.362 de persoane pentru studiul dintre anii 2003-2013. Participantii la acest studiu au fost urmariti pana in noiembrie 2014.

 

obezitateRezultatele observate in toate probele colectate de la aceste grupuri indica faptul ca un IMC optim de 27 corespunde cu cel mai mic risc de mortalitate. In cazul in care aceste rezultate sunt confirmate prin cercetari suplimentare, acestea ar putea indica necesitatea de a revizui criteriile Organizatiei Mondiale a Sanatatii care definesc excesul de greutate si care se bazeaza pe date anterioare anilor 1990, au precizat cercetatorii.

Totusi, sunt necesare studii suplimentare pentru clarificarea motivelor acestor schimbari de IMC optim si a vedea implicatiile acestora.

Profesorul Naveed Sattar de la Universitatea din Glasgow, care nu a fost implicat in acest studiu, sustine insa ca „rezultatele sunt cu siguranta interesante, dar nu schimba recomandarile in caz de obezitate, tratamentul si preventia acesteia”.

In ultimii ani, pe masura ce a crescut accesul populatiei la tratamente ieftine pentru hipertensiune, exces de colesterol din sange si diabet la adulti au contribuit la reducerea riscului de mortalitate, ar putea fi una din explicatiile resultatelor studiului efectuat de danezi, „insa aceasta nu inseamna ca a fi supraponderal reduce riscul de mortalitate”, dupa cum  a mai atras atentia profesorul Naveed Sattar.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*