O treime din populatia globului are probleme cu excesul de greutate

Cele mai multe cazuri sunt inregistrate in Statele unite, in timp ce in Vietnam si Bangladesh, procentul de obezi si supraponderali este insignifiant.

 

Cel mai recent studiu international privind obezitatea, publicat in New England Journal of Medicine si dezbatut pe larg in cadrul unei conferinte de specialitate la Stockholm, arata ca aproape fiecare a treia persoana din lume este supraponderala sau obeza, iar ratele acestor afectiuni cresc in randul copiilor.

Conform studiului, care a acoperit 195 de tari, in intervalul 1980 – 2015, ponderea persoanelor obeze s-a dublat in aceasta perioada in peste 70 de tari si a crescut in majoritatea celorlalte.

In 2015, excesul de greutate corporala a afectat 2,2 miliarde de copii si adulti, iar din randul acestora, circa 700 de milioane sunt obezi. Ingrijorator este faptul ca 108 milioane dintre acestea sunt copii.

Studiul mai arata ca Statele Unite prezinta cel mai ridicat nivel de obezitate in randul copiilor si adultilor tineri, cu o rata de 13%, in timp ce Egiptul are cei mai multi adulti obezi, cu o rata de 35%.

 

La polul opus, Bangladesh si Vietnam sunt statele cu cel mai mic numar de cazuri, la ambele categorii, procentul obezilor si supraponderalilor fiind de doar 1% din populatie.

In privinta efectelor acestor afectiuni, studiul arata ca aproximativ 4 milioane de persoane au murit in 2015 din cauza unor boli legate de supraponderalitate sau de obezitate, in timp ce bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru doua treimi dintre aceste decese, urmate de diabet, boli de rinichi si de cancer.

La nivel global, media obezitatii este de 5% in randul copiilor si de 12% in randul adultilor.

In Uniunea Europeana, potrivit statisticilor Euroastat, aproximativ una din sase persoane (15,9%) de peste 18 ani este considerata obeza, iar mai mult de jumatate (51,6%) este supraponderala. Biroul european de statistica subliniaza ca numarul acestora cresc odata cu varsta si scad in raport cu nivelul educatie. Cea mai afectata este Malta, cu 23,9% femei si 28,1 barbati obezi, urmata de Letonia si Ungaria. Marea Britanie ocupa locul 5. Franta este ceva mai bine pozitionata, cu 15,3% obezi (barbati si femei), in timp ce Romania are 15% obezi si 33% din populatie este supraponderala. Din pacate, numarul copiilor supraponderali din Romania inregistreaza o crestre alarmanta (3 din 10 supraponderali si obezi 8% obezi), potrivit ultimelor date publicate de Ministerul Sanatatii.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*