Importanta alimentatiei pentru sanatate, in atentia specialistilor

La sfarsitul acestei saptamani este programata a sasea editie a unei conferinte de specialitate ce va aborda subiecte legate de diabet, obezitate si boli cardiovasculare, prin prisma alimentatiei.

 

conferinta congresSambata, 25 iunie, in Capitala va avea loc cea de-a sasea editie a conferintei „Sanatate prin Alimentatie”, eveniment organizat sub egida Academiei Romane si adresat  profesionistilor din domeniul medical. Conferinta a devenit, pe parcursul editiilor desfasurate pana acum, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate alimentatiei sanatoase. Evenimentul este adresat profesionistilor din domeniul sanatatii si nutritiei.

Organizatorii au anuntat ca printre participanti se vor numara profesionisti din toate specialitatile medicale in cadrul carora nutritia joaca un rol important, mai precis diabetologi, medici de familie, cardiologi, pediatri, oncologi, gastroenterologi, internisti. Acestia vor dezbate probleme legate de importanta alimentatiei in mentinerea unui stil de viata sanatos si de modul in care obiceiurile alimentare pot influenta aparitia sau evolutia unor afectiuni precum diabetul, obezitatea sau bolile cardiovasculare.

Inca de la prima editie, evenimentul a pronit de la ideea ca alimentatia sanatoasa si combaterea sedentarismului reprezinta factori esentiali in vederea mentinerii unei stari generale de bunastare a organismului si pentru evitarea unui numar mare afectiuni. Stilul de viata nesanatos, tradus si prin dezechilibre alimentare, contribuie la instalarea sau insoteste majoritatea bolilor cronice netransmisibile, printre care diabetul, afectiunile cardiovasculare si chiar cancerul.

 

obezitateSpecialistii sustin ca obiceiurile alimentare au un rol esential in evolutia starii de sanatate a fiecarei persoane, de aceea trebuie acordata o importanta deosebita alimentatiei, care nu trebuie sa se rezume doar la simplul obicei de a manca.

In sprijinul acestei afirmatii sunt prezentate rezultatele celui mai recent studiu privind obezitatea in Romania. Acesta arata ca 52,4 la suta dintre adultii romani sunt supraponderali sau sufera de obezitate, probleme asociate in special cu mesele luate dupa ora 21.00, activitatea fizica redusa in timpul liber si durata necorespunzatoare a somnului.

Un alt studiu referitor la prevalenta diabetului, care confirma aceste date, arata, de asemenea, ca 11,6 la suta din populatia adulta a Romaniei sufera de diabet, afectiune datorata in mare masura unui regim alimentar nesanatos si asociata cu obezitatea.

 

familie-masa-beneficiiO dieta sanatoasa de-a lungul vietii reprezinta un aliat puternic in lupta cu mai multe afectiuni, insa cresterea productiei mancarii procesate, urbanizarea rapida si schimbarea stilurilor de viata au condus la modificarea obiceiurilor alimentare corecte. Potrivit rapoartelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, populatia consuma alimente bogate in calorii, grasimi, zahar sau sodiu, in schimb fructele, legumele si fibrele sunt consumate in cantitati mai mici decat ar trebui. In plus, multe dintre acestea din urma sunt puternic tratate chimic si nu au valorile nutritionale pe care, in mod traditional, le ofera organismului.

Recomandarile expertilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii referitoare la ceea ce inseamna o alimentatie corecta si sanatoasa includ consumul regulat de legume, fructe, verdeturi, leguminoase, cereale integrale, ce trebuie sa contina cel  putin 400 de grame de fructe si legume pe zi, iar daca este posibil, acestea sa fie cultivate si crescute in conditii BIO. Specialistii mai recomanda si ca sub 30 la suta din totalul energiei sa provina din grasimi. Grasimile nesaturate prezente in peste, avocado, nuci, ulei de masline, floarea soarelui si rapita sunt recomandate, in timp ce grasimile saturate, prezente in carnea grasa, unt, ulei de cocos si de palmier, smantana, branza si untura se recomanda sa se consume cu moderatie.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*