Problema alimentatiei sanatoase, dezbatuta pe larg intr-o conferinta-maraton

28 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Specialisti din diferite domenii medicale au discutat, mai bine de noua ore, despre fromula ideala a unei alimentatii santoase si despre bolile favorizate de o dieta necorespunzatoare.

 

congresIn contextul in care alimentatia nesanatoasa a ajuns sa fie considerata, la nivel international, o problema de sanatate publica, iar dezechilibrele alimentare provoaca anual decesul a 2,8 milioane de oameni obezi sau supraponderali, la Bucuresti a avut loc, in acest week-end, o conferintaa carei tema a fost „Santatea prin Alimentatie”. Evenimentul nu a constituit o premiera, ajungand anul acesta la a cincea editie, fiind organizat sub egida Acadmiei Romane. Organizatorul principal a fost si anul acesta Societatea de Nutritie din Romania, avand ca parteneri Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta.

Desfasurata pe parcursul a mai bine de noua ore, conferinta a reunit, la Bucuresti, cateva sute de specialisti din diferite domenii ale medicinei, care au dezbatut numeroase teme legate de importanta alimentatiei pentru santate si de dietele recomandate in cazul a diferite afectiuni. Accentul a fost pus insa pe rolul esential pe care alimentatia sanatoasa il are in prevenirea multor afectiuni.

 

Prof. dr. Nicolae Hancu

Prof. dr. Nicolae Hancu

Nu au fost excluse din discutii nici subiectele legate de suplimentele nutritive, bauturile indulcite, colesterolul alimentar si acizii grasi trans, organismele modificate genetic, nutritia si homeostazia fierului, rolul proteinelor de origine vegetala in nutritia moderna, variantele vegetarianismului, precum si cele legate de noutatile sitiintifice din cultura nutritionala populationala.

Printre participantii de seama prezenti la conferinta s-a numarat si profesorul doctor Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, care a declarat cu aceasta ocazie ca „atunci cand discutam despre masurile de preintampinare a unui numar mare de boli, alimentatia sanatoasa este un factor cheie. Prin intermediul acestei manifestari putem sa imbunatatim cultura nutritionala a populatiei, printr-o educatie continua si sa promovam principliile de alimentatie corecta”.

 

obezitateDr. Nicolae Hancu a mai precizat ca o dieta sanatoasa protejeaza impotriva malnutritiei, in toate formele ei, cat si impotriva aparitiei bolilor cronice netransmisibile, precum diabetul, afectiunile cardiovasculare, atacul cerebral si cancerul.

Conferinta „Sanatate prin Alimentatie” s-a adresat deopotriva specialistilor din mai multe domenii medicale, facilitand schimbul de idei si de informatie in sfera sanatatii, dar si autoritatilor, care se pot implica la nivel institutional pentru promovarea unei alimentatii sanatoase in randul populatiei.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel mondial, alimentele bogate in grasimi saturate sau de tip trans, sare si zahar provoaca decesul a 14 milioane de oameni in fiecare an, iar dezechilibrele alimentare determina anual moartea a 2,8 milioane de oameni supraponderali sau obezi.

 


Adaugati un comentariu


 

*