Semnal de alarma tras de specialisti de Ziua Internationala a Alimentatiei

17 octombrie 2014 | 0 comentarii |

In cadrul unei conferinte, acestia au facut un apel pentru revenirea la o alimentatie sanatoasa si la introducerea educatiei nutritionale in scoli.

 

Dr.Cornelia Scarlatescu, dr. Lygia Alexandrescu, Cornelia Popa Stavri, dr. Claudiu Tronciu, dr. Natalia Cucu (de la stanga la dreapta)

Dr. Cornelia Scarlatescu, dr. Lygia Alexandrescu, Cornelia Popa Stavri, dr. Claudiu Tronciu, dr. Natalia Cucu (de la stanga la dreapta)

Ziua Internationala a Alimentatiei a fost marcata ieri, in Romania, printr-o conferinta organizata la sediul Centrului medical oncologic Neo Life. La eveniment au participat specialisti din diferite domenii ce au legatura cu nutritia, stiut fiind faptul ca o alimentatie nesanatoasa are o repercusiune negativa asupra sanatatii, componenta nutritionala trebuind avuta in vedere de medici din mai multe specializari. Conferinta nu s-a desfasurat sub auspicii foarte bune, in conditiile in care, la ora actuala, peste jumatate din populatia Romaniei este supraponderala. Acest fapt nu este nici pe departe un semn de bunastare, care arata ca oamenii dispun de resursele necesare si isi permit sa manance orice doresc si in orice cantitate. Este mai degraba un semn al proastei alimentatii, favorizata si de lipsa unei educatii nutritionale adecvate. Potrivit statisticilor, un roman consuma in medie 30 de kilograme de zahar anual, fata de circa 16 kilograme cat consuma un european, iar asta face de inteles avantul pe care l-a luat diabetul in randul copiilor in ultimii 10 ani. „Din pacate, tara noastra are cea mai mare mortalitate cauzata de cancerul nedepistat la timp, iar in cele mai multe cazuri, boala este provocata de obiceiurile alimentare nesanatoase. De aceea, pe termen lung, cele mai bune rezultate in sanatatea publica ar fi obtinute daca cei mici ar fi convinsi ca e mai bine pentru ei sa manance strugure, decat ciocolata”, a declarat in cadrul conferintei, nutritionistul Lygia Alexandrescu.

 

Anca Mitru

Anca Mitu (in  prim-plan)

La randul sau, Cornelia Popa Stavri, care a reprezentat Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, a precizat ca in prezent se lucreaza la un proiect privind introducerea educatiei nutritionale in planurile de invatamant. Potrivit proiectului de act normativ, noul program ii va include atat pe elevii din clasele primare, cat si  pe dascalii lor.

Ea a mentionat ca exista si acum module de Educatie pentru sanatate, dar sunt abordate ca disciplina optionala, nefiind inculuse in planul obligatoriu de invatamant.

Cu sprijinul Ministerelor Educatiei si al Ministerului Sanatatii, un astfel de proiect i-ar putea ajuta pe elevi sa inteleaga ce inseamna obiceiuri alimentare sanatoase si astfel ar exista o mai buna  protectie in fata unor boli ca obezitatea, diabetul sau bolile cardio-vasculare, afectiuni in stransa legatura cu o alimentatie nesanatoasa.

Ideea ca obiceiul mancatului sanatos se invata a fost sustinuta si de Anca Mitu, managerul unei scoli de gatit si al unei firme de catering. „Dupa 18 ani de activitate in catering pot spune ca mancarea are doua constrangeri motivationale: pretul si gustul. In functie de acestea este comandata sau nu. Cat despre gatitul acasa, romanii nu se mai gandesc cum sa gateasca fara sa puna prea multa sare si continua sa prajeasca in ulei sau sa suprafiarba alimentele. Ar trebui sa ne intoarcem la traditional si sa mancam din roadele pamantului pe care ne-am nascut, preparandu-le pe gratar, la cuptor si fierte, alaturi de multe salate. Daca nu vrem  sau nu putem sa facem asta pentru noi, macar pentru copiii nostri o putem face. La copii, daca ai constanta, reusesti”, a declarat Anca Mitu.

 

geneticaSi geneticienii au avut un cuvant de spus in cadrul conferintei, demontand unele mituri referitoare la mostenirea genetica in cazul unor afectiuni determinate de o alimentatie nesanatoasa. Conform specialistilor in genetica, scuze precum „n-am cum sa nu ma imbolnavesc  daca mama sau tata au fost bolnavi sau sunt predispus la ingrasare din cauza genelor” sunt doar mituri. „Toti venim cu un pachet de gene bune, dar problema este ca nu stim sa-l conservam si ca o putem face folosind combinatii alimentare placate si bune pentru sanatate. Iar cea mai buna dovada ca acest lucru este posibil o reprezinta avantul pe care l-a luat Nutrigenetica la nivel mondial, adica acea stiinta care studiaza relatia dintre gene si nutrient. Tocmai aceasta stiinta face trecerea de la tratarea bolilor, la preventie, in functie de fiecare caz in parte”, a subliniat dr. Natalia Cucu, directorul Centrului de Epigenetica.

 Ideea de medicina integrativa a fost sustinuta si de dr. Claudiu Tronciu, managerul MNT Health Care Europe SRL, seful centrului medical oncologic NeoLife, din Bucuresti. „Foarte multe tipuri de cancer sunt provocate de obiceiurile nesanatoase, asa ca pentru a ajunge la rezultate in tratarea lor e nevoie de medicina integrativa. Trebuie tratat pacientul, personalizat, pentru ca altfel nu poti invinge boala”, e de parere medicul, care intentioneaza sa introduca printre tipurile de terapie oferite de clinica pe care o conduce si un proiect de „Healthy cooking”, in care sa-i implice pe pacienti.

 

obezitateIn lume exista peste un miliard de persoane adulte supraponderale, mai multe decat cele 800 de milioane de persoane ce sufera de malnutritie, se arata intr-un raport al OMS. Cel putin 300 de milioane de adulti sunt obezi. Daca in China, Japonia si in unele tari africane procentul acestora este mic, sub 5 la suta, in unele zone urbane din Samoa, numarul acestora depaseste 75 la suta.

In Statele Unite, 30 la suta dintre adulti sunt considerati obezi – circa 60 de milioane de persoane. In Europa, recordul la obezitate este detinut de Marea Britanie cu 23 la suta, iar la polul opus se afla  Germania cu 12 la suta si Italia cu 8 la suta.

Obezitatea progreseaza si in randul copiilor. Astfel,  in lume exista 22 de milioane de copii obezi cu varsta sub cinci ani. Obezitatea infantila tinde sa ia proportii alarmante in Uniunea Europeana, unde 14 milioane de copii sunt supraponderali si numarul acestora creste anual cu 400.000.

Hrana prea bogata in zaharuri si grasimi nocive si activitatea fizica redusa sunt principalele cauze ale obezitatii care, la randul ei, este principala cauza a unor maladii cronice precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale si unele forme de cancer.

In Romania, aproximativ 30 la suta din populatie sufera de obezitate, 20 la suta este supraponderala, in timp ce numarul copiilor supraponderali este cu 18 la suta mai mare in ultimii zece ani, iar cele mai afectate sunt persoanele cu varsta intre 15 si 64 de ani.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*