Orele de educatie sanitara, o solutie pentru reducerea numarului hipertensivilor din Romania

19 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Opinia ii apartine medicului Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, care astazi, impreuna cu dr. Roxana Darabont si dr. Athanasios Manolis a sustinut conferinta „Bolile cardiovasculare si complicatiile lor”.

 

Maria Dorobantu, Athanasios Manolis

Maria Dorobantu, Athanasios Manolis

Zilele acestea este in plina desfasurare Congresul Societatii Romane de Hipertensiune, manifestare stiintifica la care participa 100 de speakeri nationali si internationali, dintre care peste 70 de profesionisti reputati ai cardiologiei internationale. In cursul zilei de astazi, medicul Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, s-a folosit de aceasta ocazie pentru a trage un nou semnal de alarma in ceea ce priveste cresterea numarului de romani diagnosticati cu hipertensiune arteriala, in prezent, aproximativ un sfert din populatia adulta a tarii suferind de aceasta afectiune. „In prezent, 4 din 10 persoane adulte prezinta aceasta afectiune. Romanii afla uneori intamplator ca au aceasta afectiune si nu sunt convinsi ca dupa ce le scade tensiunea trebuie continuat tratamentul toata viata” a precizat medicul, in cadrul unei conferinte de presa. Aceasta situatie se datoreaza unui cumul de factori, cei mai importanti fiind obezitatea si consumul excesiv de sare. „Romanii consuma cam 14-15 grame de sare pe zi, fata de 4-6 grame cat ar trebui. In plus, in Romania sunt peste 60 la suta persoane supraponderale si obeze, iar numarul acestora s-a dublat in ultimii 7 ani”, a mai precizat Maria Dorobantu.

 

Roxana Darabont, Maria Dorobantu

Roxana Darabont, Maria Dorobantu

Pe langa evitarea acestor factori de risc, printr-o alimentatie sanatoasa, activitati fizice si reducerea consumului de sare, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune mai este de parere ca un alt element important de preventie este educatia. In opinia sa, educatia pentru prevenirea hipertensiunii arteriale ar trebui sa inceapa din scoala. „Trebuie sa educam generatiile tinere sa se miste cat mai mult, sa nu se ingrase, sa comunicam cu producatorii de alimente pentru a reduce cantitatea de sare, dupa parerea mea, aceasta educatie ar trebui inceputa cat mai de timpuriu in scoala in cadrul unor ore de educatie sanitara”, a mai precizat Maria Dorobantu.

La randul sau, dr. Roxana Darabont, secretarul Societatii Romane de Hipertensiune, a spus ca, potrivit studiilor realizate de societate, peste 40 la suta din populatia Romaniei sufera dehipertensiune arteriala.

Conferinta Bolile cardiovasculare si complicatiile lor, la care au participat prof. dr. Maria Dorobantu presedinte Societatea Romana de Hipertensiune, prof. dr. Athanasios Manolis -expert Grupul de Lucru pentru Hipertensiune arteriala al ESC si conf. dr. Roxana Darabont, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a avut loc cu ocazia Congresului Societatii Romane de Hipertensiune, desfasurat in perioada 18 – 20 septembrie la Bucuresti.

 


Adaugati un comentariu


 

*