Seria cursurilor COMBAT continua si in 2015

31 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Prima editie a avut deja loc la Bucuresti si a reunit peste 250 de medici

 

curs combatDemarat din initiativa Societatii Romane de Hipertensiune, „Cursul National al Bolnavului Hipertensiv – actualitati in diagnostic si tratament”, COMBAT, pe scurt, isi va continua si in acest an periplul prin tara, urmand a fi organizat in orasele Ploiesti, Oradea, Cluj-Napoca, Ramnicu Valcea, Suceava si Brasov. Prima editie din 2015 a avut deja loc la Bucuresti si a reunit peste 250 de medici participanti, derulandu-se in paralel cu evenimentul COMBAT Asist, sectiune destinata asistentilor medicali. Dupa cum au precizat organizatorii, seria de cursuri COMBAT din acest an vine cu o noua structura, pastrand caracterul interactiv al manifestarii stiintifice. Astfel, la Bucuresti au fost sustinute si analizate de experti in domeniu, o serie de cazuri clinice ilustrative legate de diagnosticarea si tratarea complicatiilor hipertensiunii arteriale. De asemenea, a fost organizat un atelier „hands-on” si a fost punctata relatia de cauzalitate dintre hipertensiunea arteriala si alte patologii, pornind de la ghidurile actuale de practica medicala din hipertensiunea arteriala.

 

Combat-Asist-BrailaLa eveniment au participat medici din specializari precum cardiologie, nefrologie, pneumologie, reumatologie, diabetologie si medicina interna. Astfel, in sesiunea „Hipertensiunea arteriala si stilul nesanatos de viata”, moderata de prof. dr. Maria Dorobantu si prof. dr. Crina Sinescu, s-a punctat relatia dintre hipertensiunea arteriala si sare, obezitate si stresul emotional. De asemenea, au fost discutate si situatiile de non-aderenta la tratamentul pentru hipertensiune.
In cadrul atelierului „hands-on”, moderat de conf.dr. Roxana Darabont si dr. Oana Tautu, au fost prezentate intr-o maniera interactiva, evaluarea si semnificatia clinica a leziunilor carotidiene, evaluarea si semnificatia clinica a rigiditatii aortei, evaluarea hemodinamica noninvaziva, semnificatia clinica si evaluarea si  indicelui glezna-brat.

 

hipertensiuneCursul a cuprins si o sesiune de prezentare despre forme clinice particulare de hipertensiune arteriala, moderata de prof. dr. Daniela Bartos si prof. dr. Doina Dimulescu. Apoi, prof. dr. Eduard Apetrei si prof. dr.Mircea Penescu au moderat sesiunea „Hipertensiunea arteriala greu de tratat”, in care a fost prezentat gradul de complianta la tratamentul hipertensiv, la pacientii cu hipotensiune ortostatica, la pacientii cu ateroscleroza sistemica, la pacientii cu afectiuni reumatologice si la pacientii cu boli pulmonare cronice.


Adaugati un comentariu


 

*