Studiu privind impactul chirurgiei metabolice asupra remisiei diabetului zaharat, efectuat in Romania

25 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Studiul va fi efectuat pe 40 de pacienti, barbati, cu obezitate, care au dezvoltat si diabet de tip 2, jumatate dintre acestia urmand a suferi operatii de micsoarare a stomacului, iar cealalta jumatate primind tratament personalizat.

 

Spitalul PonderasLa jumatatea acestei saptamani a fost lansat la spitalul Ponderas un studiu clinic pe 40 de pacienti cu obezitate, ce isi propune sa cerceteze impactul pe care il are chirurgia metabolica in remisia diabetului. Cei 40 de pacienti care vor face obiectul studiului sunt barbati care sufera de obezitate si care, pe acest fond, au dezvoltat si diabet de tip 2, acestia urmand a fi impartiti in doua categorii care vor primi metode diferite de tratament, urmand ca evolutia ulterioara a acestora sa fie monitorizata, iar rezultatele comparate. Jumatate dintre cei 40 de pacienti participanti la studiu vor beneficia gratuit de operatia de micsorare a stomacului, ei fiind apoi monitorizati timp de un an, pentru a observa rezultatele. Interventia presupune indepartarea unei parti laterale din stomac, unde se afla centrii foamei. Operatia respectiva este cea mai moderna tehnica de chirurgie metabolica, fiind o operatie laparoscopica, minim invaziva, ce presupune spitalizare de scurta durata si reintegrare rapida in viata sociala.

Celorlalti 20 de pacienti le va fi administrat in continuare tratament personalizat si vor urma dieta corespunzatoare, fiind urmariti indeaproape de echipa medicala.

 

Lansare proiect CREDOR

Lansare proiect CREDOR

Ulterior, va fi comparata evolutia parametrilor morfologici si biochimici de la pacientii cu obezitate si diabet zaharat de tip 2, tratati prin chirurgie metabolica sau conventional. Totodata, rezultatele obtinute vor fi consolidate cu cele ale cercetarii mecanismelor celulare si moleculare implicate in secretia disfunctionala de insulina.

„Conform ultimelor studii efectuate de Ponderas, situatia obezitatii in Romania este ingrijoratoare. 1,5 milioane dintre locuitorii tarii noastre sufera de obezitate grad 1, 2 si obezitate morbida. Dintre acestia, 20 la suta au dezvoltat diabet zaharat, in special diabet zaharat tip 2, boala cauzata in principal de acumularea excesului ponderal. Prevalenta diabetului zaharat de tip 2 este de 11 la suta, iar a prediabetului de 18 la suta. La nivel mondial, s-a dovedit ca o alternativa a tratamentului clasic pentru diabetul zaharat de tip 2 este chirurgia metabolica, aceasta fiind si cea mai eficienta solutie atat din punct de vedere al costurilor, cat si din punct de vedere medical. Cred cu tarie ca este timpul ca aceste tehnici chirurgicale cu rezultate extraordinare sa fie recunoscute si in Romania ca tratament alternativ al diabetului”, a medicul Catalin Copaescu directorul general al spitalului Ponderas.

 

Dr. Copaescu - seminar

Dr. Catalin Copaescu – seminar

Proiectul, intitulat CREDOR se va desfasura pe durata a doi ani, iar selectia pacientilor va fi facuta de Institutul prof. dr N. Paulescu. Selectia lotului de pacienti se va face la sfarsitul lunii noiembrie, pana atunci, pe lista putand sa se inscrie orice persoana care se incadreaza in urmatorii indicatori: indice de masa corporala 30-45kg/mp, varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani, afectiune cu diabet zaharat tip 2 de maxim 10 ani, hemoglobina glicozilata (HbA1c) > 7%, sex masculin, conform precizarilor facute de specialistii care efectueaza acest studiu. Pacientii care doresc sa participe se pot inscrie se on line aici sau la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu Bucuresti.

Investitia in proiectul CREDOR se ridica la 300 000 de euro, bani veniti de la Ministerului Educatiei Nationale, care a alocat 255.000 de euro si de la Spitalul Ponderas, a carui contributie se ridica la 45.000 de euro. Proiectul este initiat de Spitalul Ponderas alaturi de Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu Bucuresti, Institutul de Biologie si Patologie Celulara Nicoale Simionescu si Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*