Peste 350 de specialisti, in cautarea unei solutii pentru problema vaccinarii

12 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Acestia participa, incepand de astazi, la Conferinta Nationala de Microbiologie si Epidemiologie, care are loc la Bucuresti, sub egida Societatatii Romane de Microbiologie si a Societatii Romane de Epidemiologie.

 

conferinta congresIn valtoarea evenimentelor social-politice din ultimele doua saptamani, problema Legii Vaccinarii, despre care ministrul Banicioiu promitea ca va fi adoptata pana la sfarsitul acestui an, a fost trecuta intr-un con de umbra. In prim-plan aflandu-se discutiile despre noul guvern si despre tragedia din clubul Colectiv, multe dintre problemele importante ale societatii romanesti au fost lasate deoparte. Iar profitorii de serviciu, adica parlamentarii, si-au acordat noi beneficii, tacit, fara a se gandi daca exista si sustinerea financiara pentru ca acestea sa fie aplicate si fara sa inteleaga, macar in urma tragediei de la Colectiv, cata nevoie are tara aceasta de medici si de imbunatatoirea conditiilor din sistemul sanitar.

Scaderea dramatica a ratei imunizarii continua sa ramana insa una dintre problemele serioase ale sistemului de sanatate din Romania si va constitui una dintre principalele teme ce vor fi dezbatute in cadrul Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie. Evenimentul a debutat astazi, la Bucuresti.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila

Organizatorii, Societatea Romana de Microbiologie, in parteneriat cu Societatea Romana de Epidemiologie, spun ca problematica vaccinarii nu putea lipsi de pe agenda evenimentului, in conditiile in care s-a constatat in ultimii ani o scadere ingrijoratoare a acoperirii vaccinale in Romania, ajungandu-se in situatia riscului izbucnirii unor epidemii. „Exista parinti care refuza sa isi vaccineze copiii, gandindu-se ca vaccinul poate avea efecte negative asupra sanatatii acestora. Imunizarea prin vaccinare aduce beneficii importante si pastreaza sanatatea copiilor, aparandu-i impotriva multor boli transmisibile, iar efectele adverse majore sunt extrem de rare. Acest fapt este dovedit de succesul programelor de imunizare din toata lumea, care au redus substantial mortalitatea si morbiditatea asociate acestor afectiuni si au contribuit decisiv la cresterea sperantei de viata” a decarat medicul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, in deschiderea conferintei.

 

conferinta_Manifestarea stiintifica are loc in perioada 12-14 noiembrie si se bucura de participarea a peste 350 de specialisti microbiologi, epidemiologi, de boli infectioase, medici de familie sau din alte specialitati medicale, interesati de temele conferintei.

Acestia vor mai dezbate si alte probleme de interes, cum ar fi bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, deciziile referitoare la politica de sanatate publica, supravegherea si controlul tuberculozei si rezistenta la antibiotice.

In Romania, tuberculoza are o prevalenta ridicata, comparativ cu alte state europene, datele oficiale aratand ca in 2014, aproape 30.000 de romani sufereau de diferite forme de tuberculoza, tara noastra situandu-se pe primul loc in Uniunea Europeana, in ceea ce priveste raspandirea maladiei. Referindu-se la acest subiect, medicul Alexandru Rafila a mai precizat ca „in ultimii zece ani incidenta cazurilor de tuberculoza a scazut substantial in Romania, dar chiar si asa, tara noastra depaseste celelalte tari europene, la acest capitol. Totodata, Romania are si cel mai mare numar de cazuri de tuberculoza multi-drog rezistenta din Uniunea Europeana. In 2014, aproximativ 1500 de persoane traiau cu tuberculoza multi-drog rezistenta si cu rezistenta extinsa, dar numai un procent redus din acestea primea tratament conform standardelor internationale. Tuberculoza, accesul la diagnostic si tratament, cat si emergenta rezistentei bacteriene determinata de cresterea consumului de antibiotice, constituie probleme prioritare de sanatate publica in Romania”.

 

vaccin-gripaIn cadrul conferintei vor fi dezbatute si rezultatele unui studiu recent efectuat de Institutul de Politici Publice, care arata ca in Romania, vaccinarea a scazut constant pe toate tipurile de vaccin din Programul national de imunizare, cu exceptia celui facut in maternitate. Exista riscuri in privinta vaccinurilor facute in maternitate, pentru ca multe dintre tinerele mame nu ajung in maternitate sa nasca. Raportat la numarul de copii nascuti vii, acoperirea vaccinala este de sub 86 la suta, in scadere cu peste 3 la suta fata de anul trecut, iar procentul copiilor incomplet vaccinati este cu 15 la suta mai mare in 2014, fata de 2013.

Referindu-se la rezultatele ascestui studiu, Ion Luchian, presedintele Comisiei de Sanatate din Senat, a declarat ca „nu stiu unde s-a gresit in programul de vaccinare pentru ca in Romania acesta functiona bine, era destul de bine controlat la nivelul anilor ’90. Ceva s-a intamplat. Nu stiu daca este de vina doar accesul populatiei la informatii nespecializate. Cred ca in Romania nu numai preventia prin vaccinare este importanta, ci preventia in toate sectoarele. Traim dramatismul tragediei de la Colectiv si cred ca, daca ar fi fost si acolo preventie, nu s-a fi intamplat aceasta tragedie”, incercand astfel sa arate importanta preventiei.

 


Adaugati un comentariu


 

*