Obezitatea, de „mână” cu depresia

16 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

O echipă de cercetători britanici și australieni a stabilit că, indiferent dacă generează sau nu probleme de sănătate, supraponderabilitatea declanșează mecanismul care duce la depresie.

 

O echipă internaţională, formată din oameni de ştiinţă din Australia şi Marea Britanie, susţine că a descoperit cea mai solidă dovadă de până acum a legăturii dintre obezitate şi depresie. Deși există și alte cercetări potrivit cărora între cele două afecțiuni există o puternică legătură de reciprocitate, noul studiu se bazează pe rezultatele unei cercetări mult mai ample, efectuate de University of South Australia şi University of Exeter, Marea Britanie, care demonstrează că impactul mental al obezităţii poate cauza depresie.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au analizat date medicale prelevate de la 48.000 de pacienţi din Marea Britanie, diagnosticaţi cu depresie, pe care le-au comparat cu informaţii de la un grup de control alcătuit din 290.000 de persoane născute între anii 1938 și 1971.

Coordonatoarea studiului, prof.dr. Elina Hypponen, spune că echipa sa a recurs la o abordare genetică în cadrul acestei cercetări, pentru a explora legătura de cauzalitate dintre cele două afecțiuni. Aceștia au separat „componenta psihologică a obezităţii de impactul problemelor de sănătate asociate obezităţii, folosind gene asociate cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare, dar cu un risc scăzut de boli, precum diabetul”.

 

Genele analizate s-au dovedit a fi la fel de intens legate de depresie ca și cele asociate cu un indice de masă corporală mai mare şi cu diabetul, iar  acest lucru le sugerează cercetătorilor că supraponderalitatea provoacă depresie, cu şi fără probleme de sănătate asociate, iar fenomenul este mai frecvent în cazul femeilor.

„Actuala epidemie globală de obezitate este foarte îngrijorătoare. Studiul nostru demonstrează că supraponderabilitatea nu creşte doar riscul de dezvoltare a bolilor cronice, cum ar fi cancerul şi bolile cardiovasculare, ci poate conduce și la depresie. O persoană este considerată obeză dacă are o greutate cu peste 20% mai mare faţă de cea ideală, iar din acest punct ne putem aștepta și la probleme de ordin psihic”, a subliniat coordonatoarea studiului.

În mod paradoxal, cercetarea a mai relevat faptul că bărbaţii foarte slabi au un risc mai mare de a suferi de depresie, în comparaţie cu femeile subponderale sau cu bărbaţii normoponderali.

 

Anterior, o echipă de cercetători din cadrul Centrului medical al Universităţii din Leiden, Olanda, a realizat 15 studii privind legătura dintre obezitate și depresie, prin care s-a demonstrat că prezenţa obezităţii creşte cu circa 55% riscul depresiei, iar riscul ca o persoană cu o greutate normală să devină obeză este de 58%.

Alte studii şi cercetări au evidenţiai faptul că 1 din 4 cazuri de obezitate este asociat cu tulburări de natură anxioasă și cu depresie clinică.

Dr. Floriana S. Luppino, coordonatoarea acestor studii, a apreciat că obezitatea induce pacienţilor foarte mari nemulţumiri faţă de propriul trup, și o scădere vertiginoasă a stimei de sine, mai ales în zone în care supraponderabilitatea este privită într-o manieră negativă de societate, fapt care va conduce la interiorizarea individului afectat  și apoi la sentimente profunde de auto-respingere.

În ceea ce priveşte prezenţa iniţială a depresiei, aceasta poate atrage după sine dezvoltarea obezităţii din cauză că medicamentele antidepresive au extrem de multe efecte secundare care, de regulă, vor interacţiona cu sistemul endocrin, dar și pentru că, de multe ori, depresia declanşează creşterea poftei de mâncare, stări de somnolenţă, tulburări ale somnului și sedentarism.

Experţii care au participat la desfăşurarea acestor studii consideră că este nevoie de o colaborare mult mai bună între mediciiii nutriționiști, psihiatri  și psihologi în tratarea pacienților depresivi sau afectați de obezitate.

 


Adaugati un comentariu


 

*