Influența factorilor genetici în apariția depresiilor majore, mult mai puternică decât se credea

Oamenii de ştiinţă care au lucrat în cadrul unei echipe internaţionale au identificat 44 de gene care determină o creştere a riscului de apariţie a unor episoade depresive majore şi au descoperit că toţi oamenii poartă cel puţin o astfel de genă.

 

O descoperire recentă a unui grup de cercetători care au lucrat la un studiu randomizat privind influența factorilor genetici în depresie, ar putea să explice motivul pentru care nu toate persoanele tratate cu antidepresive beneficiază de o ameliorare a afecţiunii. Cercetarea deschide, totodată, calea spre obţinerea unor noi medicamente cu care s-ar putea trata depresiile majore.

În cadrul cercetării, cea mai mare de acest tip realizată vreodată, oamenii de ştiinţă au descoperit că bazele genetice ale depresiei sunt comune cu cele ale altor afecţiuni psihiatrice, precum schizofrenia, şi că unele dintre genele identificate sunt asociate cu ţintele vizate de medicamentele antidepresive.

Episoadele majore de depresie afectează aproximativ 14% din populaţia mondială şi reprezintă cel mai important factor declanşator al dizabilităţilor pe termen lung în cadrul populaţiei generale. Cu toate acestea, doar jumătate dintre pacienţi răspund într-o manieră pozitivă la tratamentele existente.

 

Cercetătorii spun că noile variante genetice descoperite au potenţialul de a revitaliza tratamentul depresiei, prin deschiderea unor piste care ar putea să ducă la descoperirea unor terapii noi şi îmbunătăţite.

Studiul a făcut parte dintr-un program global, ce a inclus date recoltate de la 135.000 de pacienţi diagnosticaţi cu episoade majore de depresie şi aproximativ 344.000 de controale medicale, folosite ca bază de comparaţie.

„Acest studiu a adus o rază de lumină asupra bazelor genetice ale depresiei, însă el reprezintă doar un prim pas. Avem nevoie de cercetări ulterioare pentru a descoperi şi mai multe baze genetice şi pentru a înţelege modul în care genetica şi factorii de stres ambientali lucrează împreună, favorizând creşterea riscului de depresie”, a declarat Cathryn Lewis, cercetătoare la King’s College London, care a luat parte la studiu.

 


Adaugati un comentariu


 

*