Depresia varstnicilor, „tratata” cu jocuri pe calculator

Potrivit unui studiu recent, jocurile cognitive pe calcuator pot avea ca efect o remisie completa in 70 la suta dintre cazurile care nu raspund la tratament.

 

batrani frumosi 111Criticate de multi pentru ca pot da dependenta, mai ales in cazul copiilor, si contribuie la instalarea sedentarismului, jocurile pe calculator si-au dovedit recent eficienta terapeutica in cazul unor persoane varstnice care sufereau de depresie si care nu raspundeau la tratamentul medicamentos clasic, administrat de medici.

Mai multi cercetatori de la universitati din SUA si China au efectuat un studiu in acest sens, la finalul caruia au ajuns la concluzia ca jocurile cognitive pe calculator pot duce la o remisie completa, in 70 la suta din cazurile de depresie, la persoanele varstnice care nu raspund bine la tratamentul medicamentos. Studiul a pornit initial de la constatarea ca 40 la suta dintre varstnicii care sufera de depresie prezinta si o deteriorare a functiilor de executie.

 

batrani la computerPe baza acestei observatii, cercetatorii au realizat jocuri pe calculator pentru a-i antrena pe pacienti, astfel incat sa se reduca disfunctiile care impiedica medicamentele antidepresive sa aiba efect in cazul lor. Programul de antrenament cognitiv a fost testat pe un esantion de 11 persoane cu varste intre 60 si 89 de ani.

Oamenii de stiinta au constatat ca jocurile ameliorau simptomele in aceeasi masura ca medicamentul antidepresiv standard pentru aceste terapii, Escitalopram. Jocurile au fost concepute pentru a se adapta la nivelul fiecarui individ si s-a insistat sa fie adecvate, atractive si incitante. Cand capacitatea individului se ameliora, se modifica gradul de dificultate, pentru a ramane la nivelul indicat si pentru a induce neurogeneza. In plus, programele au fost concepute pentru a inregistra fiecare raspuns al participanţilor si a indica daca jocurile se desfasurau dupa cum se prevazuse.

Pacientii deprimati s-au antrenat in cadrul acestui joc timp de 30 de ore, in patru saptamani, adica, aproximativ opt ore pe saptamana.

 

varstnici (2)S-a constatat astfel ca la pacientii care nu raspunsesera la antidepresive s-a ameliorat situatia in privinta functiilor de executie si, de asemenea, s-au redus simptomele de depresie, aproximativ 70 la suta dintre ei inregistrand o remisie completa a bolii. In opinia specialistilor, recuperarea functiilor de executie este deosebit de importanta, pentru ca exista evidente care arata ca, desi pacientii isi amelioreaza starea prin terapia cu antidepresive, daca disfunctia executiva se mentine, raman vulnerabili in privinta unor viitoare recaderi.

Depresia, in contextul imbatranirii creierului, este o boala cu factori multipli, iar noile terapii cu jocuri de calculator cognitive vor putea fi de mare utilitate in cazurile in care pacientii nu raspund bine la tratamente medicamentoase si chiar se vor putea aplica pentru a mari eficienta medicamentelor existente.

 


Adaugati un comentariu


 

*