Secretul longevității stă și în trăsăturile de caracter

23 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Autorii unui studiu recent pe această termă susțin că încăpățânarea și optimismul sunt două dintre trăsăturile esențiale care prelungesc viața.

 

O echipă de oameni de ştiinţă aflată în căutarea unor indicii cu privire la secretul longevității şi-a concentrat cercetările în zona a nouă sate izolate din sudul Italiei, unde sute de locuitori au vârste peste 90 de ani. Cercetătorii au constatat că, deşi starea de sănătate fizică a acestor persoane era mai precară în comparaţie cu cea a membrilor mai tineri din familiile lor, bătrâneii prezentau o stare mentală mai bună.

În acest sens, dr. Dilip Jeste, profesor de psihiatrie şi neuroştiinţe la Facultatea de Medicină a Universităţii din San Diego, a declartat că „mai multe cercetări au fost efectuate pe adulţi cu vârste înainte, însă acestea s-au concentrat cu precădere pe genetică și mai puțin pe sănătatea lor mentală sau pe trăsăturile de personalitate. Principalele teme care au reieşit din studiul nostru, şi par să fie trăsături unice asociate cu o stare mai bună de sănătate fizică a acestei populaţii rurale, sunt optimismul, etica muncii, încăpăţânarea şi o puternică legătură cu familia, cu religia şi cu pământul”.

 

Oamenii de ştiinţă au descoperit de asemenea că aceste persoane vârstnice aveau însuşiri semnificativ mai bune în ceea ce priveşte încrederea în sine şi luarea deciziilor în comparaţie cu semenii lor de 50, 60 şi 70 de ani. „Acest paradox al înaintării în vârstă susţine ideea că starea de bine şi nivelul de înţelepciune se accentuează proporţional cu vârsta, chiar dacă sănătatea fizică se deteriorează”, a mai precizat cercetătorul american.

Acesta a mai constatat cu prilejul cercetării că dragostea persoanelor din acest grup de studiu faţă de pământul lor este o temă comună şi le oferă un scop în viaţă. Majoritatea încă efectuau munci în cadrul gospodăriilor şi al suprafeţelor de pământ, considerând ca acesta este un stil de viață care li se potrivește și nefiind deciși să renunțe la el.

Cercetătorii spun că intenţionează să continue să monitorizeze persoanele participante la acest studiu, care „nu doar supravieţuiesc, ci prosperă şi se dezvoltă”, pentru o mai bună înţelegere a sănătăţii şi a capacităţilor funcţionale la toate grupele de vârstă.

Studiul s-a concentrat pe 29 de participanți, cu vârste cuprinse între 90 și 101 ani.

 


Adaugati un comentariu


 

*