Riscul de Alzheimer, diminuat prin pensionarea intarziata

Cel putin asa sustin cercetatorii francezi care spun ca, potrivit unor studii recent realizate, explicatia ar sta in stimularea intelectuala care previne sau intarzie aparitia bolilor degenerative.

 

gethumb.phpUn studiu realizat de un grup de cercetatori francezi si dat recent publicitatii, stabileste o legatura directa si semnificativa intre varsta de pensionare si riscul de a dezvolta o forma de dementa. Oamenii de stiinta sustin ca stimularea intelectuala pe care o presupun activitatile in campul muncii  pot sa previna sau sa  intarzie aparitia afectiunilor degenerative, inclusiv a maldiei Alzheimer.

La realizarea noului studiu, cercetatorii au recurs la bazele de date din sistemul social al lucratorilor independenti, cu informatii despre pensionarea si starea de sanatate a tuturor mestesugarilor si comerciantilor care au incetat sa lucreze inainte de 31 decembrie 2010. Au fost analizate datele a 429.083 de persoane in viata, la care prevalenta cazurilor de Alzheimer si alte forme de dementa era de 2,65 la suta. Rezultatele arata ca, la fiecare an lucrat in plus, corespunzator  iesirii la pensie cu un an mai tarziu, riscul de dezvoltare a unor astfel de patologii scade cu 3,2 la suta. Iesirea la pensie cu cinci ani mai tarziu reduce astfel cu 15 la suta riscul de a dezvolta o forma de dementa, ulterior.

 

sah4Autorii studiului au precizat ca si practicarea altor activitati intelectuale stimulatoare, precum dezlegarea de cuvinte incrucisate, sahul si jocul de bridge constituie o protectie impotriva manifestarilor imbatranirii cerebrale. Cu alte cuvinte, folosirea capacitatilor mentale cat mai mult posibil este benefica din toate punctele de vedere. „Se stie astazi ca stimularea intelectuala ar putea preveni dementa sau amana aparitia ei. Primul argument consta in asocierea frecventa intre un nivel de educatie mai ridicat si un risc mai mic de dementa. Pe conceptul de rezerva cognitiva se bazeaza ideea ca un nivel de educatie mai ridicat protejeaza, pasiv sau activ, impotriva efectelor biologice ale imbatranirii cerebrale. Datele noastre arata ca scaderea semnificativa a riscului de a dezvolta o forma de dementa este legata de o varsta mai inaintata de pensionare, conform ideii  ca ceea ce nu se foloseste se pierde”, afirma autorii studiului.

Pensionarea constituind adesea o cauza a scaderii stimularii cognitive si sociale, oamenii de stiinta considera ca ar trebui sa se ia in calcul aceste rezultate, precum si provocarile sociale si economice asociate cu longevitatea.

 



Comentarii (1)

  1. Medic spune:

    Gargara stiintifica
    Chiar daca studiul are numeroși pacienti, datorita duratei scurte de referinta (din trei ani unul este rezervat numai pentru anliza stiintifica) si procentului de 3,5% care este la limita unei marje de eroare, nu poate fi luat inca in considerare.
    Suna mai degraba a interes socio-politic, intrucat baza din care se plateau pensile a diminuat.
    Considerand ca ar fi real, ar mai trebui facuta o recomandare: sa fie sub o forma sau alta tot mai multi implicati in munca, lucru care ar fi in contradictie cu politicile socialiste din Romania, care platesc ajutor social la cat mai multi (aceasta recomandare nu este dorita deoarece de aici se alege grosul votantilor).
    Pai, daca tu, politician, ii trimiti la munca pe cei care stau de ani de zile si se odihnesc prin carciumi, oare pe cine mai poti manipula la alegeri cu cate o sacosa de daruri si alte promisiuni care nu se vor îndeplini?

Adaugati un comentariu


 

*