Jocurile de societate mențin sănătatea creierului

14 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Cercetătorii au stabilit că beneficiile acestora sunt superioare celor reprezentate de lectură și alte activități recomandate pentru menținerea abilităților cognitive la vârste înaintate.

 

Jocurile de societate constituie o preocupare frecvent întâlnită în rândul persoanelor de vârsta a treia, fiind privite ca o activitate cu scop strict recreativ, menită să alunge monotonia de zi cu zi. Un studiu realizat în Scoția a scos la iveală faptul că jocurile de cărți, dar și șahul, bingo, scrabble și alte jocuri de tip board games au un rol extrem de benefic în menținerea abilităților cognitive în cazul persoanelor de peste 70 de ani.

Dr. Drew Altschul de la Universitatea din Edinburgh, unui dintre autorii studiului, spune că aceste jocuri acționează ca un adevărat antrenament mintal, de care creierul are nevoie la această vârstă pentru a-și menține abilitățile cognitive. Pe lângă socializarea care este și ea foarte benefică, aceste tip de jocuri presupune și stimularea în mod mai activ a unor abilităţi precum memorarea, rapiditatea în gândire şi raţionamentul.

Conform cercetătorului, beneficiile jocurilor de societate sunt mai mari decât cele ale lecturii, scrierii, participării la cursuri, vizitării muzeelor, frecventării bibliotecilor sau discuţiilor cu prietenii şi rudele, alte activități recomandate vârstnicilor pentru a evita degenerarea cognitivă.

 

În cadrul studiului, cercetătorii au testat memoria, capacitatea de rezolvare a problemelor, rapiditatea prelucrării informaţiilor şi abilităţile generale de gândire a aproape 1.100 de persoane cu vârsta de 70 de ani, iar testele au fost repetate la fiecare trei ani până când participanţii au împlinit 79 de ani. Cercetătorii au descoperit că subiecţii care practicau des jocuri de societate pe măsură ce îmbătrâneau prezentau un nivel scăzut de reducere a abilităţilor cognitive, în special în ceea ce priveşte funcţia de memorare şi rapiditatea în gândire. Acest studiu a identificat, însă, doar o asociere, nu o legătură cauză-efect, au precizat specialiştii.

Modul în care creierul suferă modificări în urma acestor tipuri de activităţi nu este deocamdată cunoscut, însă cercetătorii încearcă în continuare să afle mai multe. „Aşa cum activitatea fizică poate ţine la distanţă bolile cardiace, a fi activ mental poate avea acelaşi efect asupra demenţei. Se pare că sarcinile provocatoare şi complexe, sau chiar lucruri precum jocurile de strategie, necesită funcţii cognitive multiple ce pot oferi cele mai mari beneficii oamenilor, pe măsură ce îmbătrânesc”, au mai notat autorii studiului.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*