Lipsa vitaminei A creste riscul de Alzheimer

10 februarie 2017 | 0 comentarii |

Studii recente releva faptul ca deficitul de vitamina A poate determina aparitia acestei boli, specifice batranetii, chiar inainte de nastere, daca fatul nu primeste aportul necesar.

 

fat intrauterinO echipa de cercetatori chinezi, care realizeaza studii privind identificarea cauzelor care duc la aparitia maldiei Alzheimer, a descoperit recent ca persoanele care prezinta un deficit de vitamina A sunt mai predispuse sa dezvolte aceasta afectiune de la varste fragede si chiar inca dinainte de momentul nasterii.

Cercetatorii au monitorizat 330 de varstnici si au descoperit ca cei cu niveluri crescute ale vitaminei A aveau un risc cu 60 la suta mai mic de a suferi de dementa. Totodata, au observat ca 75 la suta dintre subiectii cu o carenta usoara sau semnificativa a acestui nutrient manifestau o depreciere a functiilor cognitive in comparatie cu cei care inregistrau niveluri normale de vitamina A.

Studiul a descoperit, in acelasi timp, ca soarecii testati, care aveau niveluri scazute de vitamina A inca de la nastere, au dezvoltat o cantitate mai mare de amiloid, o substanta lipicioasa ce se acumuleaza in creierele pacientilor diagnosticati cu Alzheimer si care perturba comunicarea intre neuroni.

 

alzheimer (1)Oamenii de stiinta au mai descoperit ca soarecii care aveau o carenta usoara de vitamina A au avut, la varsta adulta, rezultate slabe la testele de invatare si memorie, iar acelasi efect a fost observat si in cazul exemplarelor care au fost private de vitamina A in perioada intrauterina, insa au primit o dieta normala dupa nastere.

Cercetatorii au stabilit, insa ca acest lucru nu a fost valabil si in cazul rozatoarelor care au primit suficienta vitamina A in perioada intrauterina, insa au fost private de acest nutrient dupa nastere, ceea ca inseamna ca „raul” fusese deja facut in perioada fetala, sustin cercetatorii.

Dr. Weihong Song, coordonatorul studiului, a concluzionat ca cercetarile „arata in mod clar ca o deficienta marginala de vitamina A, manifestata chiar si precoce, in timpul sarcinii, are urmari negative asupra dezvoltarii creierului si un efect de durata ce poate facilita aparitia bolii Alzheimer mai tarziu”.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*