Tehnică experimentală pentru depistarea precoce a maladiei Alzheimer

Cercetătorii au identificat o metodă ce ar putea permite detectarea primelor semne ale bolii, la un simplu examen oftalmologic.

 

Sursă foto: medicine.wustl.edu

Folosind o tehnică de diagnosticare frecvent utilizată de medicii oftalmologi în cursul controalelor de specialitate, o echipă de cercetători de la Universitatea St. Louis din Washington a reuşit să detecteze anumite leziuni la nivelul retinei unor pacienţi în organismul cărora au fost descoperite mai multe urme de proteine asociate bolii Alzheimer, sugerând astfel o posibilă conexiune între cele două fenomene. În viitor, este posibil să se efectueze screeningul pacienților pentru această maladie folosind un examen oftalmologic.

Profesorul Rajendra Apte, unul dintre cercetătorii care lucrează la studierea acestei metode încă experimentale, a explicat că „majoritatea dintre noi avem o mică zonă lipsită de vase de sânge în centrul retinei, zona responsabilă de vederea de mare precizie. Am constatat că aceasta zonă era semnificativ mai mare la persoanele cu boala Alzheimer în stadiu preclinic”. Potrivit medicine.wustl.edu, acesta a subliniat că studiul a fost efectuat doar pe 30 de pacienți, incluși în Proiectul de memorie și îmbătrânire de la Centrul de Cercetare al Bolilor Alzheimer al Universității din Washington. Deși niciunul dintre ei nu prezenta simptome de Alzheimer, în urma scanării PET-CT și a puncțiilor lombare s-a descoperit că 17 dintre ei erau expuși riscului de a dezvolta boala. Fiind vorba însă de un eșantion limitat, se impune reluarea testelor la o scară mult mai largă, pentru a se stabili dacă există într-adevăr o corelație între fenomenul constatat și boala Alzheimer.

 

Teoretic vorbind, identificarea primelor semne ale bolii Alzheimer printr-o examinare oftalmologică cu ajutorul aparaturii de specialitate ar costa mai puţin şi ar fi neinvazivă, în comparaţie cu tehnicile actuale utilizate pentru detectarea proteinelor asociate acestei afecţiuni, respectiv scanarea PET sau puncţia lombară. Pentru acest studiu, cercetătorii au adăugat și angiografia, care permite medicilor să distingă celulele roșii din țesutul retinian.

La momentul actual nu este disponibil un tratament pentru boala Alzheimer, însă există anumite remedii, cu efecte limitate, pentru ameliorarea simptomelor care sunt în principal tulburări ale funcţiilor cognitive. Specialiștii spun că maladia poate provoca leziuni la nivelul creierului, cu până la două decenii înainte de apariţia primelor pierderi de memorie şi tulburări neurologice. Perfecționarea acestei metode de diagnostic ar putea duce însă la descoperirea riscului de a dezvolta Alzheimer la persoane de 40-50 de ani, iar în acest fel se poate interveni cu tratamente care pot limita efectele bolii.

Autorii studiului susțin că sistemul nervos central şi retina sunt legate, iar modificările la nivelul creierului se pot reflecta în celulele retinei, putând astfel fi observate cu ușurință la o simplă examinare oftalmologică.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*