Noi teste in vederea depistarii unui tratament pentru Alzheimer

19 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Pana la acest moment, nu exista niciun remediu care sa vindece aceasta afectiune, dar cercetatorii cred ca solutia ar putea fi reprezentanta de o molecula nou-descoperita.

 

cercetare laboratorCercetatorii din Coreea de Sud au anuntat, de curand, ca au testat cu susces, pe soareci de laborator, o noua molecula. Aceasta este capabila sa elimine placile de proteine beta-amiloide ce se formeaza la nivelul creierelor afectate de maladia Alzheimer si sa stimuleze memoria si capacitatea de invatare.

Modul in care molecula respectiva reuseste sa elimine placile amiloide nu este inca pe deplin cunoscut de oamenii de stiinta, insa studiul lasa sa se intrevada posibilitatea dezvoltarii unei metodologii eficiente pentru a vindeca boala Alzheimer, chiar si atunci cand aceasta s-a instalat pe deplin.

Cercetatorii asiatici nu detin deocamdata o dovada ca metoda va functiona si in cazul oamenilor, de aceea vor continua testele pe animale, mai multi ani, inainte de a testa procedura pe pacienti umani.

 

AlzheimerIn prezent nu exista un tratament care sa vindece maladia Alzheimer, cele actuale putand doar sa atenueze simptomele, insa oamenii de stiinta vor sa gaseasca metode pentru a preveni, a stopa si chiar a regresa boala. Pe masura ce maladia progreseaza, tot mai multe placi, care sunt fragmente de proteine beta-amiloide se formeaza pe creier, iar celulele cerebrale sanatoase incep sa moara.

Cercetatorii cred ca prevenirea sau indepartarea placilor amiloide ar putea ajuta pacientii, iar multe medicamente care servesc acestui scop sunt in prezent in faza de dezvoltare.

Un medicament care este in continuare in etapa de testare, denumit Aducanumab, pare sa stopeze procesul de formare a placilor amiloide, insa este eficient doar daca este administrat intr-un stadiu incipient, inainte ca boala sa avanseze si sa se extinda in creier.

 

rmn creierCercetatorii din Coreea de Sud cred ca molecula pe care au descoperit-o, si pe care au denumit-o EPPS, este eficienta chiar si atunci cand placile amiloide sunt deja formate. Ei au administrat EPPS prin apa de baut, vreme de doua saptamani, soarecilor cu Alzheimer, pe care i-au monitorizat timp de trei luni dupa aceea, pentru a verifica eventualele efecte ale medicamentului.

In comparatie cu grupul de control, alcatuit din soareci care au primit apa de baut obisnuita, soarecii care au primit EPPS au obtinut scoruri mai bune la testele de memorie si la cele de invatare si rezolvare a unor probleme precum gasirea iesirii dupa parcurgerea unui labirint. Soarecii carora li s-a administrat EPPS au prezentat, de asemenea, mai putine placi amiloide in creierele lor, la sfarsitul testelor, in comparatie cu masuratorile efectuate la debutul lor.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*