Persoanele cu boli infamatorii intestinale au un risc mai ridicat de demență

Concluzia este susținută de o echipă de cercetători din Taiwan, în urma unui studiu care a durat nu mia puțin de 16 ani.

 

După 16 ani de cercetări o echipă de cercetători taiwanezi a publicat un articol în care prezintă dovezi că bolile inflamatorii intestinale constituie un factor de risc pentru apariția demenței la vârste înaintate. Concluzia vine în urma analizei situației a peste 1.700 de persoane diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale şi cu vârsta de peste 45 de ani, care figurează în baza de date a sistemului naţional de asigurări de sănătate din Taiwan și s-au oferit voluntari pentru acest studiu.

Oamenii de ştiinţă au monitorizat starea de sănătate a voluntarilor timp de peste 16 ani, pentru a afla dacă aceştia au dezvoltat demenţă, şi au comparat rezultatele cu cele ale persoanelor care nu au fost diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale.

Au descoperit astfel că 5,5% dintre persoanele cu boli inflamatorii intestinale au dezvoltat demenţă, în comparaţie cu 1,4% dintre cei care nu aveau un astfel de diagnostic la începutul studiului. Cea mai mare creştere a fost observată în cazul demenţei cauzate de boala Alzheimer.

 

Totodată, demenţa a fost diagnosticată cu aproximativ şapte ani mai devreme în cazul persoanelor cu boli inflamatorii intestinale, în comparaţie cu cele fără astfel de afecţiuni.

În acest studiu la nivel de populaţie, oamenii de ştiinţă au căutat să afle dacă o afecţiune intestinală inflamatorie preexistentă afecta riscul de demenţă al unei persoane, dar nu au cercetat și motivele. În timp ce această cercetare sugerează că faptul de a avea boli inflamatorii intestinale creşte riscul de demenţă, sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a putea fi siguri cu privire la cauză şi efect. „Oricât de surprinzător ar fi, cercetările actuale sugerează că intestinul şi creierul sunt legate prin ceea ce se numeşte axa intestin-creier. Creierul nu funcţionează în mod izolat de restul corpului, iar inflamaţia joacă un rol în dezvoltarea bolilor precum Alzheimer, care provoacă demenţa. O mai bună înţelegere a riscului de demenţă la persoanele cu boli inflamatorii intestinale poate ajuta la îmbunătăţirea diagnosticelor de demenţă şi la tratamentele persoanelor care au nevoie de acestea cât mai devreme” se arată în articolul publicat pe această temă.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*