Scăderea tensiunii arteriale, primul pas pentru reducerea riscului de declin cognitiv

7 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Aceasta este concluzia unui studiu clinic susținut de guvernul Statelor Unite, la care au participat peste 9.300 de pacienți hipertensivi.

 

Un studiu finalizat recent de cercetătorii americani, care s-a axat pe identificarea tuturor cauzelor care pot duce la demență, indică hipertensiunea drept unul dintre factorii importanți care pot duce la apariția declinului cognitiv, specialiștii constatând că scăderea tensiunii arteriale, duce și la diminuarea acestui risc. Scăderea considerabilă a tensiunii arteriale a redus în mod semnificativ riscul de declin cognitiv şi demenţă în rândul pacienţilor hipertensivi care au luat parte la studiul clinic, ale cărui rezultate au fost prezentate recent în cadrul conferinţei internaţionale a Asociaţiei Alzheimer.

La studiu au participat peste 9.300 de pacienţi diagnosticaţi cu hipertensiune, iar cercetarea a relevat beneficii semnificative din punct de vedere cardiovascular în cazul persoanelor a căror tensiune sistolică – primul set de cifre obţinut în urma evaluării tensiunii – a fost redusă considerabil sub valoarea de 120, în comparaţie cu subiecţii a căror tensiune a scăzut puţin sub 140.

 

Potrivit rezultatelor, persoanele a căror tensiune sistolică a fost redusă sub valoarea de 120 au prezentat o rată cu 19% mai mică de apariţie a declinului cognitiv uşor. De asemenea, s-a observat o scădere cu 15% a posibilităţii de apariţie a declinului cognitiv şi a demenţei, combinate. Deşi a prezentat efectele reducerii tensiunii asupra declinului cognitiv uşor şi a declinului cognitiv uşor combinat cu demenţă, cercetarea nu a demonstrat o reducere a riscului de demenţă.

Keith Fargo, director de programe ştiinţifice şi de informare în cadrul Asociaţiei Alzheimer, a precizat că persoanele diagnosticate cu hipertensiune trebuie să beneficieze de tratament. „Ştiam că scăderea tensiunii reduce riscul de deces ca urmare a accidentului vascular şi a atacului de cord, însă acum cunoaştem că aceasta susţine îmbătrânirea sănătoasă a creierului” a declarat acesta.

Totodată, Keith Fargo şi-a exprimat convingerea că, pe măsură ce studiul va continua, mai multe persoane incluse în grupul celor a căror tensiune a fost redusă puţin sub 140 vor dezvolta această problemă.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*