Dezechilibrul microflorei intestinale, posibilă cauză a autismului și maladiei Alzheimer

5 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Cercetările au plecat de la constatarea că mulți copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) prezintă astfel de dezechilibre.

 

Un studiu efectuat recent în China a constatat că TSA este asociată cu dezechilibrul microbian  la nivelul microflorei intestinale, ceea ce poate constitui un punct de referinţă pentru viitoare planuri terapeutice. Studii anterioare constataseră deja că dezechilibrul microflorei intestinale este observat frecvent la copiii cu autism, iar acesta a fost punctul de plecare pentru o echipă de cercetători de la Universitatea din Beijing şi de la Institutul de Genomică din Beijing, din cadrul Academiei de Ştiinţe din China.

Aceștia au efectuat secvenţierea metagenomică a 79 de probe de la pacienți cu TSA şi dintr-un grup de control format din persoane sănătoase şi au identificat căile metabolice ale microbilor intestinali asociaţi autismului. Studiul a identificat deficienţele din grupul TSA în detoxifierea enzimelor şi a căilor de legătură, iar autorii studiului spun că modelele de diagnostic bazate pe aceste enzime detoxifiante pot distinge cu precizie ridicată persoanele cu TSA de cele din grupul de control.

 

Un alt studiu efectuat asupra microflorei intestinale şi publicat recent în Journal of Alzheimer Disease, a constatat că un dezechilibru la acest nivel este asociat și cu dezvoltarea în creierul uman a plăcilor de amiloid, cunoscute şi sub numele de „plăci senile”, care se află la originea Alzheimer.

Această boală este una dintre afecţiunile neurodegenerative care preocupă cel mai mult cercetătorii din lumea medicală, iar creşterea numărului de cazuri este considerată din ce în ce mai mult o problemă majoră de sănătate publică.

Echipa medicală din spatele acestei descoperiri este formată din specialişti de la Universitatea şi Spitalul Universitar din Geneva, care au colaborat cu oameni de ştiinţă din Italia, de la Centrul Naţional pentru Cercetare şi Îngrijire pentru Alzheimer din Brescia şi de la Universitatea şi centrul de cercetare IRCCS SDN din Napoli.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*