Pacienții cu boli grave vor beneficia, de anul viitor, de 39 de noi molecule, incluse pe lista de compensate

5 decembrie 2020 | 0 comentarii |

O parte dintre medicamentele inovative nou introduse în listă vor putea fi prescrise chiar de la 1 ianuarie 2021, iar o altă parte, de la începutul lunii februarie, susține Ministerul Sănătății.

 

Nelu Tataru

Nenumăratele semnale de alarmă trase de pacienții cu afecțiuni cronice grabe, par să fi dat rezultate. Ministerul Sănătății transmite că Executivul a aprobat o Hotărâre prin care au fost incluse în Lista cu medicamente gratuite și compensate, 39 de noi molecule inovative destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, leucemii și limfoame, aplazie medulară, pacienți cu boli autoimune, afecțiuni rare, diabet, HIV/SIDA, pacienți cu transplant.

Continuăm procesul de creştere a accesului pacienţilor cu afecțiuni cronice grave la tratamente de ultimă oră, prin extinderea listei de medicamente compensate și gratuite. Cele mai multe medicamente de ultimă generație introduse în listă sunt destinate pacienților cronici tratați în cadrul programelor naționale de sănătate”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, referitor la noul act normativ.

 

Se suplimentează astfel Lista cu denumirile comune internaţionale (DCI) corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, pe bază de prescripţie medicală, precum şi lista pentru medicamentele care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate. Cele mai multe dintre medicamentele nou introduse în listă – 29 DCI, sunt destinate tratării bolnavilor incluşi în programele naţionale de sănătate pentru oncologie, tratament şi monitorizare a persoanelor cu infecție HIV/SIDA, programul național de boli neurologice, programul național de diabet zaharat, cel de boli rare și sepsis, programul naţional de transplant de organe, țesuturi şi celule de origine umană pentru transplant medular, transpalnt de cord, transplant hepatic, tansplant renal, transplant combinat de rinichi şi pancreas, transplant de celule pancreatice, transplant, se menționează într-un comunicat remis de Ministerul Sănătății.

 

La sfârșitul lunii noiembrie, pacienții cu boli cronice cereau Guvernului României, respectiv Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Finanţe, „să actualizeze lista de medicamente compensate şi gratuite cât mai urgent. Sunt 39 de molecule evaluate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România pe diverse afecţiuni cronice grave, cum sunt oncologia, diabet, HIV/SIDA etc., care, în prezent, stau pe masa Guvernului şi aşteaptă să fie aprobate, deşi aveau termen data de 1 noiembrie”, iar apelul lor se pare că a fost auzit.

Hotărârea de Guvern intră în vigoare la 1 ianuarie 2021, pentru medicamentele incluse necondiționat, fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru, și începând cu data de 01.02.2021 pentru medicamentele incluse condiționat de încheierea contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat și pentru medicamentele incluse necondiționat, dar cu impact bugetar”, se menționează în comunicatul MS.

 


Adaugati un comentariu


 

*