Campania de vaccinare anti-Covid, coordonată de un medic militar

18 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Împreună cu autoritățile, acesta va pune la punct ultimele detalii ale strategiei de vaccinare, care va fi făcută publică săptămâna viitoare.

 

România continuă pregătirile pentru campania de vaccinare împotriva Covid-19, care ar urma să înceapă la finele primului trimestru al anului viitor, în cel mai optimist scenariu. Aceasta a fost tema unei noi întâlniri pe care președintele Kalus Iohannis a avut-o cu premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, coordonatorul Departamentului pentru Situați de Urgență, Raed Arafat, și secretarii de stat în Ministerul Sănătății Ionel Paul Oprea şi Andrei Baciu. La Cotroceni au fost invitați și mai mulți medici specialiști, unii dintre ei cu funcții de conducere în cadrul unor organizații sau unități medicale.

S-a discutat în principal despre strategia de vaccinare anti-Covid, care a fost elaborată în cea mai mare parte și urmează a fi făcută publică în cursul săptămânii viitoare, după cum a precizat președintele la finalul întâlnirii.

 

Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță

Cu aceeași ocazie a fost desemnat și un coordonator al campaniei de vaccinare împotriva Covid-19. Acesta este locotenent colonel doctor Valeriu Gheorghiţă. Acesta are 38 de ani, este absolvent al UMF Târgu Mureș, iar rezidențiatul și l-a făcut la Spitalul „Matei Balș”. Din 2012 lucrează la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila, mai întâi ca medic specialist în Boli Infecțioase, apoi ca medic primar.

În 2013 a obținut titlul de doctor în Științe Medicale, cu lucrarea „Dinamica antigenului HBs cantitativ și predicția răspunsului la tratamentul antiviral cu interferon pegylat sau analogi nucleozidici și nucleotidici la pacienții cu hepatită cronică cu VHB”, sub coordonarea profesorului doctor Adrian Streinu Cercel.

Din 2016 este și asistent universitar în cadrul UMF Davila.

Președintele nu a dat detalii despre motivele pentru care medicului militar i-a fost încredințată această misiune, dar se pare că în luarea deciziei a atârnat eficiența cu care medicii militari au gestionat epidemia COVID-19, chiar și în spitale civile unde lucrurile scăpaseră de sub control.

 

Iohannis a spus însă că autoritățile au început deja organizarea în vederea implementări strategiei de vaccinare care va fi prezentată săptămâna viitoare. De altfel, imediat după ședința de la Cotroceni, noul coordonator al campaniei la nivel național a avut o întâlnire de lucru la Ministerul Sănătății, cu premierul și ministrul Nelu Tătaru, în cadrul căreia au fost puse la punct noi detalii privind implementarea măsurilor stabilite.

Ce se știe până la acest moment este că vaccinarea se va face etapizat, începând cu anumite grupe de populație, stabilite pe criterii medicale și epidemiologice. „Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflaţi în grupele de risc, dar şi de lucrătorii din sectoare esenţiale precum educaţie, siguranţă naţională, transporturi, energie, furnizarea de apă şi alimente”, a precizat Klaus Iohannis.

 

Astăzi va avea loc o nouă întâlnire la Cotroceni, între președinte, guvernanți și experți din domeniul sanitar, pe tema situației echipamentelor din secțiile de Terapie Intensivă, în condițiile suprasolicitării acestor secții pe fondul numărului mare de pacienți cu Covid-19 în stare gravă, dar și în urma tragediei produse sâmbătă seară în secția ATI de la spitalul din Piatra Neamț.

Am solicitat autorităţilor o analiză a situaţiei reale a contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele şi aparatura medicală din dotarea spitalelor publice. Aceasta pentru că, în condiţiile finanţării deficitare, spitalele dau întotdeauna prioritate altor cheltuieli, astfel că fondurile pentru service şi mentenanţă sunt mereu insuficiente. Trebuie să găsim soluţii urgente pentru rezolvarea acestor probleme, care au fost neglijate ani la rând”, a precizat Klaus Iohannis, adăugând că o soluție în acest sens ar fi preluarea conducerii spitalelor de către Ministerul Sănătății.

Președintele admite însă că sistemul de Sănătate din România trebuie regândit din temelii. „Subfinanţarea şi proasta cheltuire a banului public în spitale, lipsa de modernizare, corupţia endemică, pe care nu trebuie să ne ferim să o indicăm public, incompetenţa şi neimplicarea, toate acestea au măcinat sistemul nostru medical şi i-au făcut pe mulţi tineri absolvenţi şi buni profesionişti să plece în străinătate. Din martie, acest sistem, şi aşa împovărat, a avut de dus şi bătălia cu noul coronavirus”, a subliniat președintele Iohannis.

 


Adaugati un comentariu


 

*