La Spitalul din Râmnicu Sărat a fost detașat de mâine un medic ATI, dar nu se știe dacă va veni

21 octombrie 2020 | 0 comentarii |

S-ar putea să fie o speranță iluzorie, întrucât medicul, care urmează să fie detașat de la spitalul din Nehoiu, este din București, iar astăzi nu a venit la serviciu, nu a anunțat din ce cauză, iar conducerea spitalului nu l-a putut contacta la telefon pentru a afla ce s-a întâmplat.

 

Creșterea exponențială a numărului de bolnavi COVID-19 a obligat autoritățile centrale și locale să găsească soluții pentru ca pacienții să nu rămână netratați. Situația este critică în Capitală și în județul Alba, unde nu mai este niciun loc neocupat la Terapie Intensivă. Astăzi s-a înregistrat un nou record absolut de îmbolnăviri la nivel național, fiind raportate  4.848 de cazuri noi și există toate șansele ca în zilele următoare să fie depășit și pragul de 5.000 de cazuri la 24 de ore. Din păcate tot un record se înregistrează și la Terapie Intensuvă, unde numărul pacienților aflați în stare critică este de 766.

Nici județul Buzău nu stă prea bine, astăzi raportându-se 69 de noi cazuri de infecție cu SARS-Cov-2. Cele mai multe dintre acestea  provin de la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, unde în focarul de la secția exterioară Ojasca au mai fost confirmate 19 cazuri, cărora li se adaugă alte 8, provenite din secția Psihiatrie III a aceluiași spital, unde a fost declarat primul focar de infecție cu noul coronavirus din unitatea medicală. Dești incidența la nivelul județului se menține în zona verde, având o valoare de 0,81 de infectări la mia de locuitori, grație noului sistem de calcul care exclude pacienții din centrele de ocrotire socială și pe cei din spitale, autoritățile locale sunt conștiente că Buzăul are nevoie de mai multe paturi destinate tratării pacienților bolnavi de coronavirus și de posibilitatea de a valorifica toate cele 19 paturi de Terapie Intensivă destinate pacienților cu COVID.

 

La nivelul spitalului din Râmnicu Sărat, destinat exclusiv pacienților cu Covid-19, sunt 15 paturi ATI, dar un singur medic angajat al spitalului specializat în Terapie Intensivă, care este ajutat să asigure gărzile de un medic de la Spitalul Județean de Urgență Buzău, așa că este aproape imposibil să se poată face față unui număr mai mare de 5-6 pacienți. În aceste condiții, Comitetul Județean pentru Situați de Urgență a solicitat autorităților centrale detașarea unui medic ATI la spitalul din Râmnicu Sărat, care să completeze echipa și astfel să poată fi valorificate, la nevoie, toate cele 15 paturi ATI. În cursul zilei de astăzi a fost primit un răspuns favorabil din partea Comandantului Acțiunii, dr. Raed Arafat dispunând, printr-un ordin, detașarea unui medic ATI de la Spitalul Orășenesc Nehoiu, la Râmnicu Sărat, începând de mâine.

Adrian Danielescu, managerul Săitalului Municipal Rm. Sărat, a precizat entru SănătateaBuzoiană.ro că „ar fi bine să vină încă un medic ATI, pentru că este foarte greu ca dr. Andrei Cermutan, care este ajutat cu gărzile de dr. George Tomescu, să facă față, în continuare, valului de pacienți în stare gravă, dar ar fi necesare și cel puțin încă două ventilatoare mecanice, pentru că acum, unitatea medicală are doar șase, cu ajutorul cărora pacienții internați pe ATI sunt ajutați să respire”.

 

Lucrurile nu par însă că se vor rezolva atât de ușor, întrucât medicul nehoian, care este de fapt din București și are 68 de ani, nu se știe dacă va acepta detașarea la Râmnicu Sărat.

Managerul Spitalului Orășenesc Nehoiu, dr. Sergiu Remisovschi, a precizat pentru SănătateaBuzoiană.ro că a semnat dispoziția de detașare a unui medic ATI la Râmnicu Sărat, începând cu data de 22.10.2020, dar nu are garanția că acesta se va și prezenta la noul loc de muncă. „Doamna doctor Bucur este din București, iar astăzi nu a venit la serviciu, nu am fost anunțați că are vreo problemă de sănătate sau de altă natură și nici nu am putut lua legătura cu dânsa la telefon. Are 68 de ani, poate avea probleme de sănătate sau poate să refuze detașarea, nu poate fi obligată, pentru că știm că profesia de medic este una liberală. În plus, este medic pensionar, poate renubța oricând la colaborarea cu noi, așa că nu există garanții că va merge la Râmnicu Sărat”.

În aceste condiții este greu de crezut că de mâine se va reduce presiunea pe Terapie Intensivă la Râmnicu Sărat, însă managerul spitalului din Râmnic continuă să spere, subliniind că un nou medic este mai mult decât necesar, iar pentru ca secția să poată asigura permanența ar fi necesari încă 3 medici ATI.

 

În condițiile în care apar zilnic tot mai multe cazuri noi de pacienți confirmați cu Covid-19 care au nevoie de terapie intensivă, iar capacitatea secțiilor ATI din Capitală este depășită, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au avut o întâlnire în cursul zilei de ieri, în cadrul căreia au făcut o evaluare a situației și au stabilit noi soluții pentru suplimentarea locurilor disponibile.

În urma discuțiilor purtate ieri după-amiază, Ministerul Sănătății a anunțat ca va crește capacitatea de tratare în spitalele din București a pacienților cu Covid-19 aflați în stare gravă, prin suplimentarea cu peste 100 de paturi a locurilor disponibile în secțiile ATI. Au fost identificate mai multe soluții în acest sens, care sunt puse în aplicare începând de azi, una dintre ele constând în repartizarea unei unități mobile ATI, cu 12 paturi, la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, unde vor fi internați pacienții cu Covid-19 care necesită Terapie Intensivă.

 

Nelu Tataru si Raed Aafat

Ministrul Nelu Tătaru și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au stabilit ieri, în cadrul unei întâlniri în cadrul căreia s-a anizat situația paturilor ATI, că numărul acestora va fi suplimentat cu peste 100 la nivelul Capitalei. STFEL, începând de astăzi, o unitate mobilă ATI, cu 12 paturi, va fi disponibilă la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, unde vor fi internați pacienții cu Covid-19 care necesită Terapie Intensivă.

Totodată, la spitalul Witing va fi suplimentat cu 10 paturi numărul locurilor la ATI pentru pacienții cu Covid-19, iar la spitalul Colentina, care a devenit din nou unitate destinată exclusiv pacienților cu această patologie, sunt disponibile alte 29 de paturi în ATI. Ministerul Sănătății a mai transmis că au devenit disponibile si 11 paturi la Spitalul Universitar.

Tot în urma întâlnirii de ieri, spitalul Malaxa s-a decis să devină spital Covid-19, în timp ce spitalele Floreasca și Sfântul Ioan au fost desemnate unități suport Covid-19 pentru terapie intensivă. Astfel, la cele trei spitale vor fi operaționalizate câte 10 paturi pe ATI, cărora li se adaugă alte 20 de paturi puse la dispoziție în cadrul spitalului Sfântul Pantelimon.

 

Urmează ca reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București să verifice modul în care respectivele unități medicale au realizat separarea circuitelor și asigurarea fluxului de pacienți, astfel încât cei cu Covid-19 să nu se intersecteze cu cei internați cu alte probleme de sănătate.

Și în celelalte centre universitare importante, unde sunt concentrate marile spitale, capacitatea secțiilor ATI este aproape de a fi depășită, astfel că măsuri similare vor fi luate și în cazul unităților sanitare din Cluj, Timişoara, Mureş și Iaşi. De altfel, în cursul zilei de astăzi, ministrul Nelu Tătaru se deplasează în județele Cluj, Mureş, Sibiu şi Braşov, pentru a evalua situația la fața locului și a discuta cu cadrele medicale și reprezentanții DSP-urilor.

Nu în ultimul rând se are în vedere suplimentarea personalului medical, iar în acest sens, cei 200 de medici rezidenţi şi specialişti care au susţinut examenul de specialitate în ATI, Urgenţă, Epidemiologie, Boli infecţioase, Pneumologie şi Radiologie pe post, vor fi angajați la Spitalul de Urgenţă pr. Dr. Dimitrie Gerota, după care urmează să fie detaşaţi în unităţile cu personal insuficient.

 


Adaugati un comentariu


 

*