Operații reușite în pandemie, la Centrul de Cardiologie Intervențională al SJU Buzău

21 octombrie 2020 | 2 comentarii |

Activitatea centrului nu a fost întreruptă de la declanșarea crizei sanitare, chiar dacă a fost necesară amânarea unor proceduri din motive de siguranță pentru pacienți și pentru medici.

 

Spitalul Județean de Urgență Buzău a trecut, la fel ca toate spitalele din România și din întreaga lume, prin momente critice în perioada pandemiei și nici acum nu se poate spune că activitatea a revenit la normal. În ciuda dificultăților, Centrul de Cardiologie Intervențională a funcționat fără întrerupere, iar activitatea cadrelor medicale de aici s-a menținut chiar la cote ridicate.

Astfel, de la începutul anului și până acum, 175 de buzoieni cu afecţiuni cardiovasculare au beneficiat aici de proceduri intervenţionale precum coronarografie, arteriografie periferică și angioplastie percutană coronariană sau periferică. „Vârsta medie a pacienţilor cu probleme cardiovasculare care se prezintă la SJU Buzău este de 60 de ani, cei mai mulți dintre ei fiind bărbați. Anul acesta însă, cel mai tânăr pacient tratat în cadrul Centrului de Cardiologie Intervențională a avut vârsta de 35 de ani, acesta necesitând o coronarografie de urgență, urmată pe loc de implantarea unui stent. Cel mai recent caz de care s-au ocupat medicii noștri este cel a unui pacient de 60 de ani din Buzău, supus unei intervenții salvatoare în urmă cu două zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă.

 

Dr. Gabriel Nicolai și dr. Florin Matei

Despre acest din urmă caz a dat detalii dr. Florin Matei, medic primar cardiolog cu competență în cardiologie intervențională. Acesta a precizat că pacientul se confrunta de mai multă vreme cu dureri musculare la ambele picioare, chiar și atunci când mergea mai puțin de 100 de metri, din cauza unor probleme circulatorii. „Pacientul, unoscut cu claudicație intermitentă (dureri musculare) la mers sub 100 de metri la nivelul ambelor membre inferioare, a fost programat luni, în vederea completării revascularizării la nivelul circulației membrului inferior stâng, prin efectuarea de angioplastie periferică percutană, pentru ocluzie de arteră femurală superficială stângă. Acesta are în antecedentele recente o evaluare arteriografică diagnostică a membrelor inferioare, efectuată tot în centrul nostru, în urma căreia am depistat prezența bolii arteriale periferice la nivelul ambelor membre. Intervenția a permis, la acel moment, revascularizarea parțială, prin implantarea de stent pe artera iliacă comună dreaptă, pentru o stenoza critică situată la acel nivel, având ca rezultat ameliorarea netă și rapidă a simptomatologiei prezente anterior la nivelul membrului inferior drept, prin dispariţia durerii la acest membru, în timpul mersului”, a explicat dr. Florin Matei.

 

Un alt membru al echipei centrului de Cardiologie Intervențională a SJU Buzău, dr. Gabriel Nicolai, medic specialist cardiolog aflat în pregătire pentru atestare de studii complementare în cardiologie intervențională, a prezentat cazul unui alt pacient salvat de medicii buzoieni la începutul acestei luni. Medicul a menționat că este cazul unui pacient de 63 de ani, cu o boală coronariană cu evoluție severă „cu antecedente de angioplastie coronariană percutană complexă cu implantare multiplă de stenturi la nivelul bifurcației trunchiului comun stâng, cu evoluție nefavorabiă prin restenoză severă intrastenturi cu necesar de revascularizare miocardică chirurgicală prin by-pass-uri aorto-coronariene. Acesta revine, la 3 luni postoperator, la începutul lunii octombrie în clinica noastră, cu tablou clinic confirmat ulterior de infarct miocardic acut. La reevaluarea coronarografică se decelează leziune semnificativă angiografic cu trombooză la nivelul originii graftului venos aorto-coronarian motiv pentru care s-a efectuat angioplastie coronariană percutană cu implantarea unui stent activ farmacologic la nivelul zonei de leziune a graftului venos cu rezultat final excelent și cu reluarea integrală a fluxului sangvin până la nivelul mușchiului cardiac”, a detaliat dr. Gabriel Nicolai.

Alături de cei doi medici, din echipa Centrului de Cardiologie Intervențională a SJU Buzău mai fac parte dr. Costin Minoiu, medic radiolog la Spitalul de Urgenţă Floreasca, iar echipa este copletată de patru asistenți medicali din secţia Cardiologie şi Bloc Operator  – Irina Tomescu, Angelica Șuțu, Tanța Paraschiv și Florența Airinei. 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

  1. Chivuta Nita spune:

    RESPECT tuturor doctorilor și în mod special domnului dr Gabriel Nicolai, un super om și dr tânăr. Sanatate multa si putere de muncă!

  2. Harry Nemyra spune:

    Ne bucură mult să auzim de astfel de reușite la noi în urbe căci cu această pandemie mai mult auzim că se moare decât că se trăiește , indiferent de intervenția medicală se scuză cu ,,comorbiditățile,, avute ! Mulțumiri și respect distinșilor medici , la cât mai multe realizări !

Adaugati un comentariu


 

*