A fost declarată, oficial, epidemia de gripă

6 februarie 2020 | 0 comentarii |

Numărul  îmbolnăvirilor din ultima sptămână s-a dublat față de săptămâna precedentă, iar 18 români au murit din cauza complicațiilor cauzate de gripă.

 

Ministerul Sănătății a declarat, astăzi, oficial, evoluția epidemică a gripei în România, după ce Institul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că numărul cazurilor s-a dublat în perioada 27 ianurie-2 februarie, față de media ultimelor trei săptămâni, iar numărul deceselor a ajuns la 18. Ultimele două persoane care și-au pierdut viața din cauza gripei sunt un copil de un an şi şase luni din judeţul Neamţ şi o femeie de 49 de ani din judeţul Mureş. În ambele cazuri s-a confirmat infectarea cu virus gripal tip A, ambii aveau condiţii medicale preexistente şi niciunul nu fusese vaccinat antigripal. Ce-i drept, în sezonul anterior, în aceeași perioadă se înregistrau 94 de decese confirmate cu virus gripal.

Potrivit datelor centralizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, numărul cazurilor de gripă clinică la nivel național a ajuns la 7.022 de cazuri în ultima săptămână, față de 3.645 în săptămâna anterioară. A crescut foarte mult și numărul îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute, care a fost de 171.081 de cazuri, cu 17,5% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (145.622) și cu 66,1% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (102.981). „S-a înregistrat o creştere foarte mare a numărului de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii acute faţă de nivelul aşteptat, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere naţională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă. În aceste condiţii, specialiştii epidemiologi au constatat o evoluţie epidemică a gripei”, subliniază Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat remis presei.

 

Și la Buzău, numărul infecțiilor respiratorii și al gripelor diagnosticate clinic se menține la nivel ridicat. Cabinetele medicilor de familie, cele ale pediatrilor și camerele de gardă ale spitalelor sunt astaltate zilnic, de numeroși pacienți, iar secțiile de Pediatrie și Pneumologie ale Spitalului Județean de Urgență sunt pline.

Unitatea medicală dispune de stocuri de antivirale, dezinfectanți și echipamente de protecție și mențin măsurile de restricție ale vizitelor în secțiile cu risc. Totodată sunt efectuate operațiuni de dezinfecție ale suprafețelor, la camerele de gardă și în secțiile cu risc sunt asigurate substanțe dezinfectante și de igienă, iar personalul medical, pacienții și vizitatorii sunt obligați să poarte măști de protecție în incinta unității sanitare.

Despre măsurile de protecție a vorbit, astăzi, și preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, care consideră că trendul crescător al cazurilor de gripă se va păstra şi în săptămânile viitoare. „Să sperăm că nu vom avea un sezon gripal prelungit, dar, în principiu, toţi cei care nu sunt vaccinaţi sunt receptivi la a fi infectaţi de gripă şi atunci sunt importante măsurile de protecţie individuală şi, eventual, utilizarea unei măşti de protecţie în situaţia în care venim în contact cu o persoană bolnavă de gripă. De asemenea, izolarea la domiciliu pentru cazurile medii sau uşoare sau izolarea în spital în cazul în care acest lucru presupune că persoana are o formă gravă de infecţie gripală”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila.

 

Ministerul Sănătății reaminteşte populaţiei că măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripa. De asemenea, se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.

În spitale, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor, în special în secțiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical, purtarea maștii de către pacienți în UPU, pe traseul de la UPU la salon dar și atunci când părăsesc salonul de izolare/grupare.

 

Totodată, oficialii Ministerului Sănătății solicită unităților sanitare care internează cazuri de infecții respiratorii acute, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale, de echipament de protecție, de igienă. De asemenea se reamintește importanța respectării protocoalelor de management al cazului de gripă, inclusiv severă, al contacților și al focarelor, precum și instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare tuturor pacienților care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, fara a astepta rezultatul de laborator.

Ministerul Sănătății a finalizat achiziția celor 35.000 de doze de vaccin gripal suplimentare pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Începând de mâine, noile doze vor fi distribuite direcțiilor de sănătate publică, astfel că săptămâna viitoare se va putea continua imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, în cabinetele medicilor de familie.

Până la data de 02 februarie au fost vaccinate antigripal 1.486.486 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. În plus, ANMDM anunță că, la nivel național există stocuri de medicamente antivirale specifice, care sunt eliberate în farmaciile cu circuit deschis, pe bază de prescripție medicală.

 


Adaugati un comentariu


 

*