S-a confirmat oficial primul caz de gripă sezonieră. Pardoxal, unii români ignoră vaccinul, alții s-ar vaccina dar nu au cu ce

16 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Medicii epidemiologi atrag atenția că nu doar virusul SARS-CoV-2 le poate fi fatal persoanelor vulnerabile, ci şi virusul gripal, de aceea recomandă vaccinarea sezonieră antigripală tuturor românilor, dar mai ales persoanelor din grupele cu risc ridicat de îmbolnăvire și complicații.

 

A fost confirmat, oficial, primul caz de gripă sezonieră, despre care secretarul de stat în MInisterul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat că există încă de săptămâna trecută. INSP anunță, de asemenea, că sunt zeci de mii de pacienți cu infecţii respiratorii acute, iar medicii epidemiologi atrag atenția că puţini români se vaccinează împotriva virusurilor gripale, interesul fiind captat în ultima vreme de vacinarea anti-COVID.

În sezonul gripal anterior, în lipsa unui vaccin anti-COVID, oamenii s-au vaccinat antigripal în număr mare, sperând că astfel vor fi protejați și împotriva noului coronavirus. Faptul că în 2020 au fost instituite măsuri drastice de izolare și s-au impus măsuri sanitare stricte a făcut însă ca virusul gripal să circule mai puțin. Asta a făcut să existe și un număr de cazuri de gripă foarte mic, dar din păcate a generat și scăderea interesului pentru vaccinarea antigripală.

Ce-i drept, vaccinul gripal, care este gratuit pentru persoanele vulnerabile, nici nu a prea ajuns în cabinetele medicilor de familie, fiind distribuit prioritar în spitale și în centrele de ocrotire. Paradoxal, însă, interesul pentru vaccinarea antigripală pare să fie extrem de scăzut în rândul cadrelor medicale, care deși ar fi de așteptat să conștientizeze cel mai bine riscurile, doar jumătate dintre cele 300.000 de doze trimise spitalelor, la jumătatea lunii trecute, au fost administrate.

 

Între timp, gripa începe să-și arate colții, a lovit anul acesta mai devreme decât în alţi ani, iar asta, spun medicii, ar trebui să ne pună în alertă. Primul caz de gripă a fost depistat în Capitală, la un bărbat de 30 de ani, care a reclamat simptome respiratorii şi a mers la urgenţă, la Spitalul Bagdasar-Arseni, crezând că s-a infectat cu SARS-CoV-2. Testul COVID a ieşit negativ, pe 10 noiembrie, iar proba trimisă la Institutul Cantacuzino a confirmat existența unui virus gripal de tip B.

Levente Vass, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că „primul caz de gripă confirmat ne asigură, din păcate, că gripa nu a dispărut și nici nu a fost înlocuită de COVID. E foarte important ca românii să se vaccineze antigripal, în paralel cu vaccinul anti-COVID. Ministerul Sănătăţii estimează că va fi un necesar de aproximativ 2 milioane de vaccinuri. Putem să suplimentăm aceste cantităţi”. Secretarul de stat nu a spus însă și când ajung suficiente doze la medicii de familie, pentru că până acum, dozele care s-au putut administra într-un cabinet au putut fi numărate pe degete.

Pe de altă parte, pentru copii, mulți părinți preferă vaccinul intranazal, care se găsește însă doar în farmacii, dar și aici a venit în cantități insuficiente, deocamdată.

 

Între timp, ministerul a trimis în ţară încă 900.000 de doze de vaccin gripal care s-au distribuit centrelor de ocrotire și medicilor de familie, dar acestea abia au ajuns pentru vaccinarea persoanelor vulnerabile și a personalului din centrele de ocrotire și pentru copii, la medicii de familie. Ceilalți români din grupele la risc așteaptă să le vină și lor rândul la vaccinare, dar se pare că autoritățile au acum alte preocupări, așa că la îndemână rămâne varianta achiziției vaccinului din farmacii, contra-cost, care însă nu-i prea încânt pe cei care știu că pot beneficia de vaccinare gratuită. Ce-i drept, nici în aceste categorii nu sunt foarte mulți doritori, anul acesta fiind mult mai puțini cei care își întreabă medicul de familie dacă se pot programa pentru a se vaccina împotriva gripei. Medicii consideră că scăderea numărului celor interesați de vaccinul gripal s-ar putea datora și faptului că mulți dintre ei s-au vaccinat anti-COVID și acceptă mai greu ideea de a se vaccina și împotriva gripei, în același timp.

Medicul Gindrovel Dumitra, medic de familie și preşedintele grupului de vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei, atrage însă atenția că „vaccinul împotriva COVID ne protejează de Covid si nu de altceva, la fel cum cel gripal ne protejează împotriva gripei, nu împotriva Covid. Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla, chiar în condiţiile în care s-a redus numărul de cazuri Covid, dacă alături de Covid, sistemul ar fi ocupat şi de cazuri de gripă”. Medicul subliniază totodată că și gripa poate duce la complicații și se poate manifesta în forme extrem de severe, uneori chiar letale, încurajând populația să se vaccineze.

 

În sezonul gripal precedent au fost confirmate în laborator doar 4 cazuri de gripă, faţă de aproape 2.000, în sezonul anterior. Şi nu a fost înregistrat niciun deces confirmat cu virus gripal. Specialiştii cred că explicația ar fi, pe de o parte, aceea că oamenii au purtat mască și au respectat mai atent celelalte măsuri de protecţie și s-au expus mai puțin, iar pe de altă parte, faptul că s-au vaccinat antigripal cu peste 50% mai multe persoane decât în sezonul anterior. Anul trecut, din cele 3 milioane de doze de vaccin gripal distribuite gratis de Ministerul Sănătății, au fost folosite două milioane şi jumătate.

În ceea ce privește copiii, medicii pediatri atrag atenția că este nevoie să fie protejați împotriva gripei, atât prin vaccinare cât și prin alimentație și reguli stricte de igienă, cu atât mai mult cu cât, în cea mai mare parte, aceștia nu sunt eligibili pentru vaccinarea anti-COVID, iar riscul ca cele două virusuri să se suprapună este mare și efectele ar putea fi greu de evaluat și de gestionat.

 

Dr Gina Anica

Confirmarea primului caz de gripă din acest sezon îi determină pe medicii buzoieni să atragă atenția că, deși anul trecut nu s-a înregistrat niciun caz de gripă în județ, în această iarnă riscul de îmbolnăvire crește, mai ales în rândul copiilor, după ce majoritatea școlilor și grădinițelor și-au reluat cursurile cu prezență fizică.

Medicul pediatru Gina Anica, șefa secției Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Buzău atrage atenția că virusul gripal este foarte contagios, mai ales prin faptul că rezistă o perioadă îndelungată pe suprafețe, aproximativ 15 minute, timp în care oricine atinge obiectele contaminate se poate îmbolnăvi, dar și prin perioada mare în care se poate transmite de la o persoană la alta, chiar înainte de debutul simptomelor. „Având în vedere că acum, copiii merg din nou la grădiniță și la școală și că vor sta mai mult timp în colectivitate, în spații închise, care nici nu mai pot fi aerisite prea des, din cauza frigului, există riscul să apară tot mai multe cazuri de gripă, ne așteptăm la lucrul acesta. Cei mai vulnerabili la gripă aș putea spune că sunt sugarii și copiii mici până în vârsta de 3 ani, dar și copiii cu comorbidități, cu obezitate, boli respiratorii sau alte boli cronice. Ceea ce trebuie știut este și că virusul gripal se transmite și înainte de debutul simptomelor cu 2-3 zile, dar și după 4-5 zile de la debutul gripei, ceea ce face ca riscul de contaminare să fie crescut”, a explicat dr. Gina Anica.

 

Așadar, gripa este o boală infecțioasă cu contagiozitate mare, care afectează toate categoriile de vârstă și care poate duce la complicații severe în cazul persoanelor cu imunitate scăzută, precu copii, vârstnicii și persoanele cu boli cronice. „Infecțiile respiratorii sunt date de virusurile gripale A, B și C, iar virusurile A și B sunt cele responsabile de epidemiile de gripă. Cea mai importantă cale de transmitere este cea aeriană, picăturile Flügge fiind transmise prin tuse, secreții nazale, dar și prin contactul cu suprafețele, pentru că virusul gripal rezistă pe suprafețe timp de 15 minute și pe tegumente timp de 5 minute. Prin contactul cu jucăriile contaminate, copiii se pot contamina cu virusul gripal, de aceea riscul de transmitere este mai mare în cazul celor mici, de la grădiniță, dar și în cazul școlarilor care, așa cum se știe, se joacă fără a se proteja și își schimbă de multe ori obiecte (creioane, ascuțitori), să-și împartă mâncarea din pachețelul de acasă sau să bea apă din aceeași sticluță… Tocmai de aceea este extrem de important ca părinții să-i ajute să conștientizeze că este necesar atingă cât mai puțin jucăriile cu care s-au jucat ceilalți copii și să nu-și schimbe între ei obiecte. Și, foarte important, să se spele cât mai des pe mânuțe”, a atenționat medicul pediatru.

 

În ceea ce privește diferența dintre gripa sezonieră și COVID-19 sau alte tipuri de infecție respiratorie, dr. Gina Anica spune că este dificil de realizat fără analize specifice, de aceea recomandă ca la primele simptome să se ceară ajutorul medicului. „Clinic este greu de făcut o diferențiere clară între gripă, infecția SARS-CoV-2 sau alte tipuri de infecții respiratorii, pentru că debutul este cam același. La gripă, ca și în infecția cu SARS-CoV-2, febra este foarte mare la copiii mici, cedează greu la antitermice, dar se asociază și cu frisoane, cu mialgii, o stare generală alterată, iar la copiii mici și simptome digestive, vărsături și scaune diaretice. Noi, la Spitalul Județean, putem face această diferență, folosind testele rapide. Norocul nostru este că există aceste teste rapide. Pe un anumit test putem diferenția atât infecția SARS-CoV-2, cât și tipul de gripă, A sau B, tipul A fiind cel mai frecvent. Abia în momentul în care avem un test rapid pozitiv, putem spune că avem gripă. Pentru gripă nu se face PCR, doar pentru SARS-CoV-2”, a explicat dr. Gina Anica, subliniind că atât în caz de răceală și gripă, cât și în cazul infecției cu SARS-CoV-2, prevenția este extrem de importantă, iar împotriva gripei, din fericire există vaccinuri și pentru copii.

 

Atât în cazul gripei, cât și al infecției cu SARS-CoV-2, cea mai bună metodă de prevenție este vaccinul, iar medicii spun că la fel de importană este respectarea strictă a măsurilor de igienă. „În toate tipurile de infecții respiratorii, fie că vorbim de infecția cu SARS-CoV-2, fie de gripă, vaccinul este cea mai sigură cale de prevenire. Trebuie știut însă că și igiena riguroasă a mâinilor, strănutul în cot, evitarea spațiilor aglomerate, alimentația sănătoasă, mișcarea sunt la fel de importante și pot ajuta. Atât la copii, cât și la adulți, vaccinarea este foarte importantă, pentru că poate preveni formele grave de boală. În momentul de față sunt foarte multe infecții cu SARS-CoV-2, iar în cazul în care un copil ar avea nevoie de internare, pentru că cei mici se pot deshidrata rapid din cauza febrei foarte mari și a simptomelor digestive, avem locuri limitate în spitale. Cu atât mai mult, vaccinarea antigripală este deosebit importantă în acest sezon. Se poate face începând de la vârsta de 6 luni, iar pentru copiii care în anii anteriori nu au avut gripă sau nu au fost vaccinați se recomandă 2 doze, în timp ce pentru ceilalți se face o singură doză. Eficiența vaccinului se obține după 7-10 zile, iar la 21 de zile de la vaccin putem spune că este eficiență maximă. Ținând cont că au început să apară cazuri de gripă, ar fi cazul să luăm în calcul vaccinarea, pentru a ne proteja pe mai târziu”, concluzionează dr. Gina Anica.

 


Adaugati un comentariu


 

*