S-a lansat prima platforma educațională despre vaccinarea antigripală

6 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Platforma „Atlas Gripal” face parte dintr-o campanie educațională amplă derulată de Societatea Națională a Medicilor de Familie și este avizată de Ministerul Sănătății, având ca obiectiv informarea publicului larg și a părinților, cu ajutorul profesioniștilor din domeniul medical, cu privire la importanța imunizării antigripale în rândul copiilor și adolescenților.

 

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) anunță că s-a lansat Atlas Gripal: Totul despre gripă și Vaccinare Antigripală (www.atlasgripal.ro), prima platformă educațională care deschide conversația despre vaccinarea antigripală în rândul copiilor și adolescenților în sezonul 2020-2021. Proiectul este inițiat și realizat cu sprijinul AstraZeneca și scoate în evidență, prin conținut interactiv, rolul extrem de important al profesioniștilor din domeniul sănătății, anunță SNMF, printr-un comunicat.

Platforma Atlas Gripal face parte dintr-o campanie educațională amplă avizată de Ministerul Sănătății și are ca obiectiv informarea publicului larg și a părinților cu privire la importanța imunizării antigripale în rândul copiilor și adolescenților.

Societatea Națională de Medicina Familiei își exprimă îngrijorarea privind scăderea acoperirii vaccinale din ultimii ani, sub limita de 95% recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Din acest considerent, ne alăturăm și susținem campania Atlas Gripal: Totul despre Gripă și Vaccinarea Antigripală a copiilor și adolescenților, campanie care vine în sprijinul publicului general și al profesioniștilor în domeniu. Campania își dorește să crească încrederea populației în vaccinare prin conștientizarea asupra riscurilor nevaccinării. Vaccinarea anuală este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire, de complicații ale gripei, de spitalizare și în anumite cazuri, de deces”, a subliniat dr. Dina Mergeani, Președinte SNMF, cu prilejul lansării platformei „Atlas Gripal”.

 

Nelu Tataru

La rândul său, Ministerul Sănătății încurajează părinții să colaboreze cu autoritățile medicale și medicii de familie pentru accelerarea imunizării copiilor, în cadrul Programului național de vaccinare. „Există o serie de boli infecțioase pentru care există soluții eficiente de prevenire, spre deosebire de infecția cu SARS-CoV-2, și este important să le utilizăm pentru a asigura sănătatea copiilor noștri”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, menționând că Ministerul Sănătății deține stocurile necesare pentru asigurarea vaccinării împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului, a difteriei- tetanosului-poliommielitei, hepatitei B, etc, iar medicii de familie pot recupera la vaccinare copiii care nu s-au vaccinat din cauza pandemiei de COVID -19.

Având în vedere că cele mai multe sincope s-au înregistrat la vaccinarea copiilor de 6 ani cu vaccinul tetraxim, destinat prevenirii îmbolnăvirilor prin difterie, tetanos, poliomielita și tuse convulsivă, realizându-se în proporție de doar 22%, specialiștii Ministerului Sănătății subliniază că această vaccinare se poate realiza la vârsta de 5 si 6 ani astfel încât copii sa fie pregătiți pentru intrarea în colectivitățile școlare.

De asemenea, vaccinarea ROR a fost realizată în proporție de 50%, conform datelor din luna august 2020, în condițiile în care țara noastră nu a ieșit încă din epidemia de rujeolă.

Ministerul Sănătății recomandă tuturor părinților să solicite medicului de familie vaccinarea copiilor, cu vaccinurile recomandate, la vârsta potrivita.

 

Dr. Gindrovel Dumitra

Medicii de familie subliniază că deschiderea conversației cu privire la vaccinarea antigripală în sezonul 2020-2021 este de o importanță majoră, reprezentând un demers esențial în prevenirea unei duble amenințări la adresa sănătății publice, infecţia cu virusul gripal şi cu noul coronavirus. Imunizarea antigripală este cu atât mai importantă cu cât, potrivit unui studiu realizat anul acesta de IMAS cu privire la atitudinea și percepția părinților asupra vaccinării antigripale în rândul copiilor și adolescenților, medicii și sistemul de sănătate beneficiază de un capital de încredere considerabil, în rândul segmentului de vârstă 25 – 60 de ani. Cu toate acestea, peste 49% dintre respondenți declară că nu au o părere clară cu privire la vaccinare și că nu dețin informații suficiente.

„Rolul medicilor în explicarea necesității vaccinării antigripale este esențial. În cabinetele noastre sosesc zilnic persoane cu niveluri diferite de educație, atât persoane care înțeleg foarte bine avantajele și siguranța vaccinării, cât și persoane care nu au informații suficiente. Misiunea noastră este să venim în întâmpinarea fiecărei persoane cu un dozaj specific de sfaturi și recomandări în funcție de nivelul cunoștințelor sale”, a punctat dr. Gindrovel Dumitra, medic primar Medicină de Familie, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

 

Potrivit aceluiași studiu, 28,9% dintre participanții la cercetare din mediul urban și 33,7% dintre respondenții din mediul rural consideră că s-au informat cu privire la vaccinarea antigripală a copiilor și au decis să nu își vaccineze copiii. În ceea ce privește percepția cu privire la categoriile sociale pentru care vaccinarea antigripală asigură protecție, 72% dintre părinți consideră că vaccinarea protejează copilul, iar sub două treimi afirmă că vaccinarea protejează întrega familie, respectiv întreaga comunitate (63,2%, respectiv 59,9%).

„Cel mai adesea pacienții noștri ne spun că gripa este o viroză ușoară, o răceală banală și că au mai făcut gripe și au trecut ușor peste ele. În realitate, gripa este o boală grea, care afectează mai ales plămânii, determină o infecție respiratorie importantă. În contextul actual, este bine pentru noi, ca medici, să știm dacă un pacient s-a vaccinat, pentru că în acest fel putem să excludem din start afectarea gripală și să rămână să diferențiem numai Covid de celelalte boli de sezon”, a declarat, în același context, dr. Sandra Alexiu, medic primar Medicină de Familie, președinte Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov.

 

La rândul său, conf. univ. dr. Mihai Craiu, Medic Primar Pediatru în cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei și Copilului Al. Rusescu, menționează că „vaccinarea antigripală este foarte importantă cu sau fără COVID, deoarece povara anuală a gripei este foarte mare. Însă este cu atât mai importantă în sezoanele în care există o circulație intensă de virusuri gripale. Dacă evoluția infecției cu noul coronavirus va rămâne aceeași, evident că va exista foarte multă emoție. Pentru a scădea această emoție, putem așadar să realizăm vaccinarea pentru singurul virus pe care îl putem preveni, din aceste virusuri, respectiv pentru virusul gripal.

„Pentru sezonul 2020-2021, sunt deja disponibile în farmacii vaccinuri gripale tetravalente cu administrare intramusculară sau intranazală. Este foarte important ca fiecare dintre noi să se consulte cu medicul de familie pentru a alege vaccinul optim, în funcție de vârstă și starea de sănătate”, arată și dr. Ilinca Tranulis, Medic Specialist Pediatru.

„Gripa este o infecție severă care poate conduce chiar și la deces. Decesul sau riscul de deces este, se pare, de zeci de ori mai mare la persoanele care au diverse boli cronice, cardiace sau pulmonare, față de persoanele care nu au astfel de boli cronice, lucru pe care îl întâlnim acum și la Covid”, atrage atenția prof. univ. dr Victoria Aramă, de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

 

În opinia dr. Dana Ștefana Popescu, medic primar mMedicină de Familie, secretar SNMF, lansarea Platformei „Atlas Gripal” „este un pas extrem de important în dialogul cu publicul larg și sper să readucă în atenția individuală o responsabilitate colectivă. La nivel local și global, epidemiile de gripă generează o creștere a ratei de morbiditate şi mortalitate și constituie nu doar o problemă socială majoră, ci și un element de impact economic semnificativ”, subliniind că misiunea acestei platforme este de a încuraja publicul larg și părinții să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie privind vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților în sezonul 2020-2021.

Prin intermediul conținutului interactiv realizat cu sprijinul profesioniștilor din domeniul sănătății, platforma Atlas Gripal își propune să devină unul dintre cele mai relevante și mai importante instrumente în procesul de informare în legătura cu vaccinarea antigripală la copii și adolescenți, o sursă sigură și puternică de informare, un spațiu digital ce oferă acces la informații esențiale în legătură cu gripa și imunizarea împotriva acesteia.

„Lansarea platformei educaționale Atlas Gripal și a campaniei educaționale asociate este un prilej de a reconfirma anjagamentul față de comunitate și suportul față de profesioniștii din domeniul sănătății. Sezonul gripal 2020 – 2021 face parte dintr-un context mult mai larg, dificil, care generează deja presiune asupra sistemelor de sănătate globale. În acest context, informarea corectă a publicului larg cu privire la opțiunile de vaccinare antigripală este de o importanță majoră.”, a declarat Radu Rășinar, Director General AstraZeneca România.

 

Inițiatorii proiectului menționează că utilizatorii platformei vor avea acces la o gamă largă de informații despre protecția directă și cea indirectă asociată vaccinării, rolul copiilor și adolescenților în transmiterea gripei în familie și comunitate, opțiuni de imunizare disponibile în România. Aceste informații sunt disponibile prin intermediul unei serii de materiale audio interesante de tip podcast, articole informative, infografice etc.

Un studiu folosind date din ultimele sezoane gripale a descoperit că vaccinul gripal a redus riscul de deces asociat gripei la jumătate în rândul copiilor aflați în condiții medicale cu risc ridicat și cu aproape două treimi în rândul copiilor fără afecțiuni medicale pre-existente.1 În acest sens, vaccinul gripal asigură protecție împotriva gripei atât pentru copil, cât și pentru întreaga familie, putând reduce până la jumătate riscul de îmbolnăvire de gripă.2 Vaccinarea antigripală este recomandată tuturor copiilor peste 6 luni în fiecare an, deoarece virusurile gripale aflate în circulație într-un sezon variază de la an la an. Pe baza datelor analizate în fiecare sezon, Organizația Mondială a Sănătății stabilește compoziția vaccinului gripal estimând tulpinile circulante pentru fiecare an, iar pe baza acestor informații sunt apoi produse vaccinurile gripale pentru sezonul respectiv.

Mai multe informații despre vaccinarea antigripală pot fi consultate pe platforma www.atlasgripal.ro.

 

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*