Sezonul gripal de anul acesta ar putea începe abia în decembrie

8 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Circulația virusului gripal este mult mai scăzută față de sezoanele precedente, iar o posibilă explicație ar putea consta în măsurile preventive luate împotriva noului coronavirus, la nivel global.

 

Îngrijorarea că noul sezon gripal se va suprapune cu pandemia de Covid-19 este oarecum atenuată de faptul că primele cazuri de gripă ar putea apărea mai târziu decât eram obișnuiți, iar sezonul gripal ar putea fi considerabil mai scurt. Între atâtea vești alarmante despre noul coronavirus, vestea bună vine din partea medicului epidemiolog Alexandru Rafila, președintele Societăți Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății. Acesta a precizat că „virusul gripal are o circulație considerabil mai redusă decât în sezoanele anterioare, fapt ce i-a luat prin surprindere chiar și pe specialiști”.

Epidemiologii și infecționiștii au analizat evoluția virusului gripal în emisfera sudică, unde acum fiind iarnă este plin sezon gripal, și au constatat că incidența este de aproximativ 500 de ori mai redusă decât în anii anteriori. Se estimează, astfel, că același comportament va avea virusul gripal și pentru emisfera nordică, unde acum este încă sezonul cald, iar sezonul gripal începe, de obicei, în octombrie-noiembrie.

Variațiile de la un sezon la altul sunt un lucru normal, intensitatea circulației fiind direct proporțională cu numărul de îmbolnăviri, însă niciodată, de când se fac monitorizări, nu a fost consemnată o diminuare atât de mare.

 

Dr Alexandru Rafila

Opinia medicului Alexandru Rafila și a colegilor săi epidemiologi este aceea că circulația virusului gripal a fost considerabil încetinită în acest sezon de măsurile preventive luate la nivel global pe fondul pandemiei de Covid-19, existând astfel și o parte plină a paharului în această criză sanitară. Acesta a explicat că circulația virusului gripal este monitorizată printr-o rețea mondială care efectuează cercetări permanent în ambele emisfere, previzionând astfel careva fi evoluția unui sezon gripal în cele două zone, în funcția de datele culese într-o emisferă, atunci când în cealaltă este vară. Se recoltează probe aleatoriu de la persoane simptomatice, iar de obicei, între 5 și 7 la sută dintre acestea ies pozitive în urma testelor de laborator. Anul acesta, în emisfera sudică, procentul de pozitivare a fost de 0,01%, fiind izolate doar 46 de virusuri gripale la nivel mondial.

Pe baza acestor cercetări, dr. Alexandru Rafila spune că sunt toate șansele să avem parte de un sezon gripal mult mai blând, cu un debut întârziat față de anii precedenți, implicit o durată mai mică, estimând că primele cazuri ar putea apărea la începutul lunii decembrie.

 

Cu toate acestea medicul spune că nu trebuie neglijate măsurile de prevenire, mai ales în contextul pandemiei, iar vaccinarea antigripală trebuie să constituie o prioritate pentru persoanele aflate în categoriile de risc.

Faptul că la nivel mondial s-au luat măsuri pentru limitarea infecției cu noul coronavirus a dus la limitarea răspândirii gripei și atunci concluzia pe care pot să o trag în acest moment, fără să fie decât o ipoteză de lucru, nu e o certitudine, e următoarea: circulația virusului gripal e mult mai mică, sezonul gripal în emisfera nordică probabil că va începe mult mai târziu, iar lucrul ăsta cred că ar trebui luat în considerare inclusiv în ceea ce privește strategia de vaccinare antigripală. Rămâne recomandată, e foarte importantă mai ales pentru persoanele din categoriile la risc, pentru că se menține o posibilitate a transmiterii, dar trebuie să ne gândim foarte bine cum o facem, pentru că imunitatea după vaccinarea antigripală este oarecum limitată în timp, durează doar câteva luni și atunci trebuie să ne gândim foarte bine la strategiile de vaccinare care urmează să fie aplicate”, a subliniat dr. Rafila, menționând că el și familia sa se vaccinează împotriva gripei sezoniere în fiecare an.

 

Conform declarațiilor făcute de ministrul sănătății, Nelu Tătaru, săptămâna aceasta ar urma să fie demarate procedurile de achiziție pentru vaccinul gripal. Acesta a mai pecizat ca au fost comandate 3 milioane de doze de vaccin – dublu față de sezonul precedent – iar acestea ar urma să fie livrate de la jumătatea lunii, adică de săptămâna viitoare. Profesorul Rafila consideră că, prin vaccinare, românii se protejează atât pe ei cât și pe medici, iar dacă mai mulți oameni aleg vaccinarea, acest lucru va însemna mai puține cazuri de gripă și complicații în unitățile medicale, care acum sunt și așa sufocate de cazurile de Covid-19. Acesta spune că mențiunile făcute nu trebuie interpretate ca o descurajare a imunizării, ci „dimpotrivă, este important să fim mai precauți și să înțelegem că avem doar ceva mai mult timp la dispoziție ca să ne pregătim pentru sezonul gripal”.

Medicii infecţionişti îşi pun însă, acum, problema diagnosticării persoanelor care se vor prezenta în secţiile de boli infecţioase cu cele două virusuri, având în vedere că simptomele sunt asemănătoare. De aceea, mai multe companii farmaceutice lucrează la dezvoltarea unui test care să arate cu ce tip de virus s-au infectat pacienţii.

Americanii au creat deja un astfel de test, iar potrivit dr. Alexandru Rafila, se speră ca el să devină accesebil şi în ţările UE”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*