Numărul victimelor gripei și virozelor crește în ritm galopant
Specialiștii recomandă în continuare vaccinarea antigripală, respectarea unei igiene stricte, evitarea pe cât posibil a aglomerațiilor și evitarea antibioticelor.
Iarna și-a intrat în drepturi în întreaga țară. Zăpada, gerul și chiar viscolul s-au instalat în toate județele, iar în unele zone stratul de omăt depășește doi metri. Odată cu frumusețea iernii trebuie să acceptăm însă și riscurile ei: trafic îngreunat, accidente, alunecări, fracturi, răceli, afecțiuni respiratorii, pneumonii, gripă.
În Buzău, spre exemplu, cabinetele medicilor de familie și camerele de gardă ale spitalelor sunt pline ochi. La Pediatrie, nici secțiile nu sunt mai puțin aglomerate. Medicii se confruntă cu un val de viroze și bronșiolite cu care ajung zilnic la spital, zeci de copii. Cei care sunt în stare mai gravă sunt internați, celorlalți li se recomandă izolare și tratament la domiciliu. „Nu avem încă vreun caz confirmat cu gripă, dar există două suspiciuni în cazul a doi pacienți internați în Secția de Boli contagioase, pentru care s-au trimis probe la laboratorul de referință, în vederea confirmării”, potrivit dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef al DSP Buzău.
Din păcate, la nivel național, vorbim deja despre 105 cazuri de gripă confirmate și cinci decese, ultima victimă fiind un pacient de 70 de ani, din județul Mureș, care suferea de afecțiuni cronice și nu era vaccinat antigripal. Este al doilea deces înregistrat în județul Mureș, tot două decese fiind consemnate și în județul Galați, cărora li se adaugă tânărul de 32 de ani din Arad, decedat zilele trecute, după ce a fost transferat în stare gravă în spitalul județean de la Timișoara.
Chiar și față de sezonul trecut, când gripa a făcut „ravagii”, specialiștii spun că situația este mai gravă. În acest an au fost deja înregistrate, la nivel național, 349 de cazuri de gripă clinică, în comparație cu doar 48, anul trecut. Totodată, statisticile Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, indică o creștere cu 9,1% a numărului de infecții respiratorii (52.991), față de sezonul precedent (48.546).
Dintre cele 105 cazuri de gripă confirmate, 34 sunt cu virus AH1, 25 de cazuri sunt cu virus AH3, 45 de cazuri cu virus A nesubtipat, iar într-un caz a fost confirmată infecția cu virus gripal de tip B.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține însă că „în acest moment nu se pune problema unei epidemii de gripă. Este vorba despre o circulație mai intensă a virusului gripal”. Îngrijorător este însă faptul că avem de-a face cu o astfel de situație în condițiile în care, anul acesta nu au mai fost probleme cu aprovizionarea cu vaccin gripal, iar campania de vaccinare a debutat chiar mai devreme de luna octombrie.
Cele un milion de doze achiziționate inițial de Ministerul Sănătății s-au epuizat, numărul acestora fiind suplimentat cu alte 300.000 de doze, până în prezent fiind vaccinate 1.203.057 de persoane din grupele de risc.
Președintele Societăţii Române de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, a confirmat că în ultima perioadă a crescut numărul de cazuri de gripă și infecții respiratorii, arătându-se îngrijorat de faptul că unul dintre pacienții uciși de gripă era o persoană tânără, perfect sănătoasă, fapt pentru care recomandă vaccinarea antigripală chiar și celor care nu se află în grupele de risc. „Cred că în acest an sezonul de gripă a debutat puţin mai devreme decât anul trecut, dar nu înseamnă neapărat că va fi un sezon mai lung sau mai greu. Important este că înregistrăm un număr mare de cazuri de gripă în această perioadă şi, din nefericire, s-au înregistrat deja cinci decese. Ce este îngrijorător – decesele au apărut şi la persoane care nu aveau afecţiuni preexistente, la bărbaţi tineri fără alte afecţiuni, ceea ce ne face să recomandăm în continuare vaccinarea, pentru că este universală. Practic, orice persoană, inclusiv copiii după vârsta de şase luni, beneficiază de vaccinare”, a declarat acesta.
În afară de vaccinarea antigripală, dr. Alexandru Rafila spune că este importantă și respectarea măsurilor de igienă pentru a se evita răspândirea bolii. Președintele Societății Române de Microbiologie a profitat de ocazie pentru a reaminti că în cazul unei infecții respiratorii, indiferent dacă este vorba de o formă mai gravă sau mai ușoară, nu trebuie sub nicio formă administrate antibiotice, întrucât acestea nu au nici un efect, iar în acest mod nu facem nimic altceva decât să creștem rezistența unor germeni la astfel de medicamente.
„Dacă avem o viroză respiratorie, indiferent că este gripă sau nu, nu trebuie să mergem în colectivitate, trebuie să izolăm persoana infectată la domiciliu sau la spital, dacă este o infecţie mai gravă şi să nu luăm antibiotice – este o altă recomandare de care trebuie ţinut cont. Problema legată de gripă este a complicaţiilor pe care le produce şi a mortalităţii pe care o produce, în primul rând la persoane cu comorbidităţi, dar nimeni nu este scutit de complicaţii şi, din nefericire, şi decesul se poate înregistra chiar la persoane tinere fără afecţiuni cronice, așa cum am avut cazul de la Arad”, a mai adăugat dr. Alexandru Rafila.
Referindu-se la cele două tipuri de vaccin gripal existente pe piață – cel trivalent și cel tetravalent – acesta a precizat că ambele conțin tulpinile de viruși AH1N1 și AH3N2, în condițiile în care îmbolnăvirile din acest sezon au fost datorate virusului de tip A. De asemenea, ambele vaccinuri sunt eficiente, o eficiență ceva mai bună fiind menționată în cazul vaccinului tetravalent.
Este de așteptat ca numărul virozelor și gripelor să crească, de săptămâna viitoare, când copiii revin la școală, după vacanța de iarnă. Ministerul Sănătății atrage atenția că, odată cu începerea cursurilor în unitățile de învățământ, de o importanță majoră este triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima ora de curs, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.
De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor de unică folosință pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa.
Nu în ultimul rând se recomandă ca medicația antigripală (antivirală) se fie administrată la indicația medicului.