West Nile a facut 58 de victime in aceasta vara

13 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Institutului National de Sanatate Publica anunta ca invazia de tantari a crescut numarul victimelor, iar 5 dintre persoanele infectate au decedat. 

 

west-nile-a-facut-12-victimeSe stie ca in sezonul estival, tantarii sunt dusmani de care este bine sa ne ferim, pentru ca pot transmite anumite boli infectioase. Anul acesta, virusul West Nile, a fost deosebit de activ pe teritoriul tarii, facand cateva zeci de victime.

Datele Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica arata ca in perioada 1 mai – 9 septembrie, 58 de persoane au fost infectate cu virusul West Nile, 18 dintre cazuri fiind confirmate doar in perioada 1-9 septembrie.

Cele mai multe cazuri de imbolnaviri au fost confirmate in randul persoanelor varstnice, care au imunitatea scazuta din cauza varstei si sunt in evidentele medicilor cu boli cronice asociate, dar au fost consemnate si cazuri de imbolnaviri in randul tinerilor. Cele mai multe persoane infectate cu acest virus, 20, sunt din grupa de varsta 70 – 79 de ani, 9 persoane au avut 80 de ani sau mai mult, alte 9 persoane fac parte din categoria de varsta 60 – 69 de ani, 6 persoane intre 50 si 59 de ani, 5 persoane intre 40 si 49 de ani, 4 persoane intre 30 si 39 de ani, 4 persoane intre 20 si 29 de ani, iar 1 persoana a fost mai tanara de 19 ani.

 

tantari-1Din pacate, cinci dintre cei 58 de pacienti infectatati au decedat, doi dintre ei provenind din judetul Ialomita si cate unul din Iasi, Mures si Bucuresti.

In ceea ce priveste raspandirea cazurilor pe judete, mai multe cazuri de imbolnaviri au fost inregistrate in Bucuresti si Braila, unde au fost diagnosticati cate 12 pacienti, in timp ce la Bacau si Dolj au fost confirmate trei cazuri, la Galati  si Iasi cate patru, in Ilfov si Ialomita cate cinci, in Olt si Prahova cate doua, iar in Giurgiu, Mehedinti, Mures, Tulcea, Teleorman si Valcea, cate un singur caz. Din fericire, Buzaul nu se afla pe aceasta lista.

Pentru ca principalii vectori de raspandire a virusului sunt tantarii iar vremea calda ii mentine activi, medicii recomanda populatiei, mai ales persoanelor care fac parte din categoriile vulnerabile, sa se protejeze putarnd pantaloni lungi si bluze cu maneca lunga atunci cand ies la plimbare prin parcuri sau in alte zone intens populate de tantari, sa foloseasca substante chimice repelente si sa isi protejeje locuintele, pastrand plasele la geamuri. In cazul gospodariilor, se recomanda desecarea baltirilor de apa aparute in urma ploilor precum si indepartarea gunoiului menajer.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila

Pe de alta parte, specialistii epidemiologi au tinut sa linisteasca populatia in legatura cu riscurile de transmitere a virusului Zika in Romania, in conditiile in care, periodic, apar fel si fel de zvonuri neintemeiate, menite sa creeze panica inutil.

Astfel, medicul Alexandru Rafila, membru in Comitetul permanent al Biroului regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a reamintit ca „infectia Zika transmisa de tantari este o boala care se manifesta in America de Sud si America Centrala. In Europa nu au existat cazuri de transmitere locala a acestei infectii. Nu exista in momentul de fata o amenintare suplimentara in ceea ce priveste transmiterea acestei infectii in Europa”.

Acesta a vorbit si despre cele doua cazuri semnalate in Romania, explicand ca acestea s-au vindecat fara niciun fel de problema si nu s-a semnalat o transmitere secundara a acestei infectii, reamintind ca a fost vorba despre persoane care s-au infectat in urma unor calatorii in care circulatia virusului era extrem de activa.  „Nu trebuie sa ne punem probleme deosebite, mai ales ca urmeaza sezonul rece si, practic, circulatia tantarilor in aceste zone este inexistenta”, a incheiat medicul Alexandru Rafila.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*