Jumatate dintre parinti isi trateraza gresit copii bolnavi de gripa sau raceala

Un studiu efectuat la solicitarea Societatii Nationale a Medicilor de Familie arata ca acestia le administreaza copiilor medicamente neoprtivite pentru categoria lor de varsta, in caz de febra sau dureri.

 

copii-parinti - adoptieMedicii care fac parte din Societatea Nationala a Medicilor de Familie au dorit sa afle care sunt, la acest moment, temerile parintilor romani in ceea ce priveste starea de sanatate a copiilor. Au comandat, de aceea, un studiu la nivel national, ale carui rezultate finale au fost facute publice saptamana aceasta.

Conform cercetarii mentionate, pentru 22 la suta dintre parinti, cea mai mare temere legata de copiii lor este legata de aparitia unei boli care le-ar putea pune in pericol starea de sanatate, urmata de temeri legate de siguranta copilului si stabilitatea financiara. Desi cele mai mari temeri ale parintilor sunt legate de starea de sanatate a copiilor, studiul a mai relevat faptul ca multi dintre ei nu stiu sa le administreze un tratament corect in cazul unor afectiuni foarte frecvente cum sunt raceala si gripa. Infectiile respiratorii constituie cea mai raspandita gama de afectiuni in randul copiilor cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani, 88 la suta dintre ei racind in fiecare an, iar 38 la suta racind chiar si de trei ori pe an.

Tratamentul racelii si gripei la copii ii pune insa in dificultate pe jumatate dintre parintii cu copii peste 7 ani, din cauza ca nu exista optiuni in materie de analgezice si antipiretice special concepute pentru aceasta categorie de varsta si astfel, doi din 10 parinti sunt nevoiti sa le administreze copiilor tratamente pentru o categorie de varsta mai mica.

 

exudat faringian copiiPrincipalele temeri ale parintilor, atunci cand copilul se confrunta cu infectii respiratorii, sunt episoadele de febra, 52 la suta temandu-se de acest simptom, si riscul de complicatii, precum pneumonia, de care se tem 44 la suta dintre parinti.

In astfel de situatii, sapte din zece parinti merg cu copilul la control la medicul de familie sau la medicul pediatru in cazul in care acesta trece printr-un un episod de boala.

Studiul comandat de medicii de familie mai arata ca 17 la suta dintre parinti le administreaza copiilor medicamente care au functionat si in alte episoade de boala si doar un parinte din zece incearca, pe cat posibil, sa isi lase copilul sa depaseasca episodul de boala, fara medicamente, preferand sa ii administreze tratament doar daca boala pare sa se inrautateasca, mai arata studiul. In privinta tratamentului, 94 la suta dintre parinti aleg medicamente doar la recomandarea medicului sau farmacistului, iar pentru 10 dintre acestia conteaza ca medicamentele respective sa fie si o marca de incredere.

 

Pe langa faptul ca doza nu este, de cele mai multe ori, potrivita categoriei de varsta, si toleranta copiilor la administrarea medicamentelor reprezinta o problema pentru aproximativ 60 la suta dintre parinti. O treime dintre acestia sustin ca singura conditie cu care copiii lor accepta medicamentele este ca acestea sa aiba un gust placut, iar 15 la suta spun ca le accepta doar daca sunt usor de inghitit. In acelasi timp, 15 la suta dintre parinti sustin ca isi conving foarte greu copiii sa accepte orice fel de medicament.

Medicii de familie spun ca episoadele de boala au si un impact semnificativ asupra starii de spirit si comportamentului in colectivitate al copiilor. Peste jumatate dintre acestia, 55 la suta mai precis, nu mai au energie si pofta de joaca, iar 32 la suta dintre copii au o stare generala proasta, care nu le mai permite sa isi desfasoare nicio activitate. Pe langa tratament antipiretic si analgezic, parintii incearca sa le aline suferinta copiilor petrecand mai mult timp cu ei, in 58 la suta din cazuri,preparandu-le felul de mancare preferat, in 32 la suta din cazuri, iar 39 la suta dintre parinti incurajandu-i sa se odihneasca mai mult atunci cand sunt bolnavi.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*