Numărul virozelor și infecțiilor respiratori, în scădere la nivelul județului Buzău

Cu toate acestea, la liceul B. P. Hașdeu a fost declarat focar de viroză, după ce m-au mulți elevi din aceeași clasă s-au îmbolnăvit.

 

La nivelul județului Buzău, numărul afecțiunilor specifice sezonului rece este în scădere, aceeași situație înregistrându-se și la nivel național, după cum reiese din datele cele mai recente furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Astfel, în ultima săptămână, la nivelul județului s-au înregistrat 1.100 de infecții respiratorii, un număr considerabil mai mic decât în perioada similară a anului trecut, când s-au consemnat 2.068 de îmbolnăviri. În scădere față de anul trecut a fost și numărul pneumoniilor, în ultima săptămână fiind înregistrate 449 de cazuri, față de 492, anul trecut. În ceea ce privește numărul cazurilor de gripă, în ultima săptămână s-au înregistrat doar patru cazuri diagnosticate clinic, fără probleme deosebite.

O situație ceva mai serioasă este la liceul B. P. Hașdeu, unde 18 elevi dintr-o singură clasă au absentat de la cursuri, 15 dintre ei din cauza unor infecții respiratorii. Într-un singur caz a fost confirmat virusul gripal, în urma unui test rapid, în cazul celorlalți elevi rezultatele fiind negative. În această situație, s-a declarat focar de viroză în unitatea de încîțământ, iar situația este monitorizată.

 

În ceea ce privește situația la nivel național, numărul total al cazurilor de infecţii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS și pneumonii) înregistrat în perioada 25 februarie – 3 martie a fost cu 5,8% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară. Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 93.893, cu 24,4% mai mic, comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent – 124.182 şi cu 5,8% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară – 99.601.

În aceeași perioadă, la nivel naţional s-au înregistrat 1.403 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul ţării, şi au fost înregistrate 35 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu şase mai mult faţă de săptămâna anterioară şi cu nouă mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

 

Sorina Pintea

Din păcate, numărul deceselor datorate gripei continuă să crească de la o zi la alta, ieri fiind confirmate alte două decese, astfel că numărul total al victimelor acestui sezon a ajuns la 168, din care 130 au fost infectate cu virus tip A – subtip (H1)pdm09, 19 tip A – subtip H3, 18 tip A, nesubtipat și 1 coinfecție cu A(H1)pdm09 și AH3.

De la începutul sezonului au fost confirmate 1.915 cazuri de gripă, din care 1.074 cazuri gripa cu virus AH1, 405 cazuri gripa cu virus AH3, 432 cazuri gripa cu virus A nesubtipat, 1 caz gripa cu virus B, 3 cazuri coinfectie virus AH1 + virus AH3. Până la sfârșitul săptămânii trecute au fost vaccinate antigripal 1.321.906 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

În ciuda scăderii incidenței cazurilor de gripă și a infecțiilor respiratorii, încă ne aflăm în plină epidemie de gripă, iar ministrul Sorina Pintea a declarat că deocamdată nu putem discuta de încetarea epidemiei, din moment ce încă mai mor pacienți din cauza gripei.

„Este prea devreme să discutăm de încetarea epidemiei de gripă în România, încă avem decese. Este adevărat, există un regres al cazurilor de gripă odată cu încălzirea vremii, virusului gripal îi place frigul. Numărul de infecţii respiratorii a scăzut considerabil, dar încă este nevoie de precauţii, atâta vreme cât avem decese”, a declarat aceasta.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*